Pexels
Volledig scherm
© Pexels

Achtervolgt het verleden je geregeld? Dan lijd je misschien wel aan het achteruitkijkspiegelsyndroom

“Had ik mijn enthousiasme maar geuit tijdens mijn sollicitatiegesprek.” Of: “Had ik hem maar gezegd wat ik écht dacht over die beslissing.” Het zijn uitspraken die misschien onschuldig klinken, maar ze kunnen schadelijker voor je zijn dan je denkt. Wie zich situaties uit het verleden vaak opnieuw inbeeldt, lijdt misschien wel aan het zogenaamde ‘rearview mirror syndrome’ (RMS) of achteruitkijkspiegelsyndroom. En dat is niet zo onschuldig als het lijkt. “We beperken zo ons eigen potentieel in het huidige moment en de toekomst.”

 1. Veel mensen ‘snoeiden’ sinds de pandemie in hun vriendschappen. Psycholoog: “Niet iedereen heeft evenveel nood aan fun-contacten”

  Veel mensen ‘snoeiden’ sinds de pandemie in hun vriend­schap­pen. Psycholoog: “Niet iedereen heeft evenveel nood aan fun-contacten”

  Twee jaar geleden verscheen corona op het toneel, en dat veranderde heel wat dingen, zoals ons sociale leven. Het blijkt namelijk een algemene trend dat heel wat mensen in hun vriendschappen zijn gaan ‘snoeien’. Klinisch psycholoog Ann Van Cauwelaert duidt het fenomeen. “Het kan je meer ruimte geven om te focussen op de relaties die er voor jou écht toe doen.”
 2. Liefdesverdriet, terwijl je ex er klaar mee is? Relatietherapeut geeft tips: “Veel breuken zijn traumatisch, ook als het op een goede manier eindigt”
  PREMIUM

  Liefdesver­driet, terwijl je ex er klaar mee is? Relatiethe­ra­peut geeft tips: “Veel breuken zijn trauma­tisch, ook als het op een goede manier eindigt”

  Relatiebreuken zijn nooit gemakkelijk. Al helemaal niet als jouw ex je al snel vergeten lijkt te zijn, terwijl jij nog volop in de rouwfase zit en liefdesverdriet hebt. Hoe ga je ermee om als je ex-partner over jou is en jij niet? En wat doe je als jouw ex maar niet over jou geraakt terwijl jij klaar bent voor iets nieuws? 2 relatie-experts geven praktische tips aan Kim en Kanye. “Geef jezelf de ruimte om kwaadheid te voelen én uiten.”