Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Aan taaafel! Communicatiewetenschapper houdt pleidooi voor samen eten: “Dat moet je leren als kind”

Weet je waar wij naar uitkijken? Dat eerste familie-etentje na de lockdown. Ja, we zullen op 1,5 meter afstand in de tuin moeten zitten, en alle handen ontsmetten voor we in de chips grabbelen. Maar het zal oh zo heerlijk zijn om opnieuw samen te eten met de mensen die we het liefst zien. En dat is logisch, zegt docent Charlotte De Backer. Het creëert vertrouwen een heeft tal van voordelen. Ze legt uit hoe we daarvan kunnen profiteren in tijden van corona én diëten die tafelgenoten uiteendrijven. “Het is ongezellig en complex om van jouw eetvoorkeuren een dogma te maken. Als het niet medisch verplicht is, wees dan mild voor jezelf en anderen.”

2 reacties

 • Emi Hergersberg

  2 weken geleden
  kinderen worden allemaal groot maar niet noodzakelijk "opgevoed". Goede eetgewoonten en lichaamstaal krijg je mee van je ouders thuis.
 • karin verwimp

  2 weken geleden
  Hangt van de tafelmanieren van je disgenoten af of je samen eet. Als er ene tussen zit waarbij je het eten in zijn mond ziet rondklotsen dan heb ik gedaan met eten dus blijf ik liever aan mijn bureau zitten.
 1. 3 mama’s van 2020 getuigen over hun zwangerschap: “Mijn man had corona en kon zelfs niet bij de bevalling zijn. Hartverscheurend”
  PREMIUM

  3 mama’s van 2020 getuigen over hun zwanger­schap: “Mijn man had corona en kon zelfs niet bij de bevalling zijn. Hartver­scheu­rend”

  2020 loopt stilaan op z’n einde. Het was allesbehalve een evident jaar. Al helemaal niet voor vrouwen die in verwachting waren. Voor hen geen uitgebreide babyborrel, geen grootouders die op kraambezoek kunnen komen. En nog erger: geen troostende knuffels van vrienden en familie als het allemaal vreselijk misloopt en je het kindje verliest. Drie vrouwen, Lynn, Maaike en Sophie, delen hun verhaal. “Plots was ik geen mama meer en hij geen papa. Vrienden waren stil, ouders kwamen niet. We waren alleen met ons verdriet.”
 2. Dagboek 2.0? Waarom journaling in de ochtend zo goed voor je is en hoe je er best aan begint: “Het is als gratis therapie”

  Dagboek 2.0? Waarom journaling in de ochtend zo goed voor je is en hoe je er best aan begint: “Het is als gratis therapie”

  Journaling, ofwel in je dagboek schrijven, is een term die vroeger voornamelijk geassocieerd werd met verliefde tienermeisjes. Tegenwoordig is dat stigma helemaal weg en wordt het juist gezien als een ontzettend goede gewoonte waar mensen van alle leeftijden baat bij kunnen hebben. Verschillende wetenschappelijke studies toonden al aan dat het bijhouden van een dagboek je geheugen verbetert, je dankbaarder maakt en depressie en angst kan verminderen. Eén studie uit 2018 van Karen A. Baikie en Kay Wilhelm aan de Cambridge University wees zelfs uit dat het bijhouden van een dagboek je immuunsysteem kan verbeteren.
 1. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

 2. Hilke kocht cryptomunten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"
  Play

  Hilke kocht cryptomun­ten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"