"Piekeren, huilbuien, slaaptekort..." Al snel na de bevalling van haar oudste zoon ging het niet goed met Lien Tallieu (34).
Volledig scherm
PREMIUM
"Piekeren, huilbuien, slaaptekort..." Al snel na de bevalling van haar oudste zoon ging het niet goed met Lien Tallieu (34). © Thomas Sweertvaegher

1 op de 5 kersverse moeders heeft psychische problemen: “Ik dacht dat ik er beter niet meer was, met mijn kindje van enkele weken oud op de arm”

PsychoDe komst van een baby is doorgaans een blije gebeurtenis. Maar voor één op de vijf vrouwen gaat die gepaard met angst of depressieve klachten. Amper één op de tien zoekt hulp. "Ik had geen connectie met mijn zoon", getuigt Lien (34). "Ik voelde me een verzorgster, niet zijn moeder."

 1. Neem huidhonger maar serieus: “Fysiek contact is een basisbehoefte met een impact op je hele zijn”, zegt gerontologe
  PREMIUM

  Neem huidhonger maar serieus: “Fysiek contact is een basisbe­hoef­te met een impact op je hele zijn”, zegt gerontolo­ge

  Niet knuffelen, geen handen geven, geen kus bij de begroeting: in het ‘nieuwe normaal’ is maar weinig plaats voor fysiek contact. Het treft ons allemaal, maar sommige zwaarder dan anderen. Denk aan singles. Of senioren in woon-zorgcentra. Problematisch, menen experts, want onze honger naar aanraking is een basisbehoefte die, onder andere, een grote impact heeft op onze stressregulatie. Voor wie hopeloos is, bestaan er gelukkig wel alternatieven die de leemte kunnen opvullen. Maar onderschat het belang van the real deal niet. “Kappers zijn de nieuwe sekswerkers geworden.”
 2. Verloven koppels zich te snel in coronatijden? Het effect van een pandemie op ons beslissingsvermogen en sociaal gedrag: “We leven in een coronabubbel”
  PREMIUM

  Verloven koppels zich te snel in coronatij­den? Het effect van een pandemie op ons beslis­sings­ver­mo­gen en sociaal gedrag: “We leven in een coronabub­bel”

  “Verloof jullie even niet, koppels. Jullie dragen een ‘einde van de wereld’-bril. De pandemie speelt met jullie beoordelingsvermogen”, kopt het Amerikaanse magazine Cosmopolitan. In het artikel schrijven ze dat we nu te angstig zijn om heldere beslissingen te nemen en ons te snel willen binden. Lijkt plausibel: jij kent vast ook een koppel dat sinds de lockdown sneller samenwoont dan verwacht of toch besloot in het huwelijksbootje te stappen, ondanks het verbod op trouwfeesten. Beïnvloedt corona hoe we (romantische) beslissingen nemen? Angstpsycholoog en hoofddocent aan de KU Leuven Bram Vervliet licht toe. “Bij dreiging hunkeren we ernaar om samen te zijn met anderen.”
 3. Els Hoebrechts eert overleden papa Johny Voners in NINA: “De rol van Xavier speelde hij ook voor mij. Papa wou ons stabiliteit bieden en brood op de plank”

  Els Hoebrechts eert overleden papa Johny Voners in NINA: “De rol van Xavier speelde hij ook voor mij. Papa wou ons stabili­teit bieden en brood op de plank”

  Els Hoebrechts (49) is de dochter en enig kind van acteur Johny Voners (74), door heel Vlaanderen gekend en geliefd als Xavier Waterslaeghers in ‘F.C. De Kampioenen’. Op 17 maart verloor ze haar papa, net toen ze samen naar Zuid-Afrika zouden reizen. Voners had de tickets een jaar vooraf geboekt, in het geloof dat hij zijn ziekte onder de duim zou krijgen. In haar interview met NINA is Els openhartig over haar band met haar vader en haar rouwproces .
 1. "We hebben totaal geen uitzicht of einddatum": verpleegster op Covid-afdeling getuigt
  Play

  "We hebben totaal geen uitzicht of einddatum": verpleeg­ster op Co­vid-afdeling getuigt

 2. Niels Destadsbader neemt je mee backstage bij 'The Masked Singer'
  Play
  The Masked Singer

  Niels Destadsba­der neemt je mee backstage bij 'The Masked Singer'