Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

1 op de 5 jongeren kampt met psychische klachten

Het aantal kinderen, jongeren en jongvolwassenen die via de Christelijke Mutualiteit (CM) een tegemoetkoming krijgen voor psychotherapie, is de afgelopen vijf jaar met 50% toegenomen. De drempel richting hulp is lager, maar onze jongeren hebben het ook effectief lastig: "Eén op de vijf kampt met psychische klachten", zeggen experts.

10 reacties

 • Hilde Heddebauw

  1 jaar geleden
  Ik begrijp nog steeds niet hoe je een bijna-pasgeboren baby naar een crèche kan brengen, waar het wordt verzorgd door een wisselend team, in een lawaaierige omgeving, ipv in de rust en de stilte van thuis, met een moeder/vader als vaste verzorger, waardoor je van jongs af aan leert dat je in volle vertrouwen een band kan aangaan met mensen die van je houden. Hier en daar vullen oma's en opa's die leegte nog op, maar wat als ook zij geen tijd meer hebben? Ik zie alsmaar meer hardheid en egoïsme.
 • J B

  1 jaar geleden
  Mijn maatregelen zouden zijn: Een ban op sociale media als Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, TikTok enzovoort voor personen onder de 18. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat het bannen van deze rommel uit je leven voor heel wat minder stress zorgt. Daarnaast wordt er te veel van kinderen verwacht en hebben ze een te druk weekschema. Er is niks mis met gewoon af en toe eens luieren. Verder is het televisieaanbod veel prikkelender en hysterischer geworden dan pakweg 20 jaar terug.
 • vanessa vanessa roescher

  1 jaar geleden
  Omdat die kinderen van tegenwooridg veel te veel gepamperd worden! Alles mogen ze, alles krijgen ze. Nee kennen ze niet. Bij de minste tegenslag zitten ze dan te bleiten.
 • An De Clercq

  1 jaar geleden
  Veel jongeren krijgen psychische klachten door pesterijen en schooldruk.
 • maurice snelders

  1 jaar geleden
  1 op de 2 volwassenen ook.... om op het einde van de maand toe te komen.
 1. De satirische Sara Leemans over nostalgie: “Café De Statie is dé plek om na het werk snel ‘enen’ te pakken en de avond af te sluiten met ‘ne voorleste’”

  De satirische Sara Leemans over nostalgie: “Café De Statie is dé plek om na het werk snel ‘enen’ te pakken en de avond af te sluiten met ‘ne voorleste’”

  Sara Leemans van het Instagramaccount ‘Dansaertvlamingen’ schrijft in NINA elke week satirische stukjes over álle Vlamingen. Ze steekt zowel de draak met de ­doorsnee-Vlaming als met de fermettebewoner en de inwijkelingen van hippe straten zoals de Brusselse Dansaertstraat. Om onszelf wat te relativeren. Het thema van deze week: café nostalgie!
 2. Astrologie beleeft een revival: “Je echte horoscoop is zo veel uitgebreider dan wat je in een magazine leest”
  PREMIUM

  Astrologie beleeft een revival: “Je echte horoscoop is zo veel uitgebrei­der dan wat je in een magazine leest”

  Ascendant? Birth chart? (Astro)logisch toch! Wel ja, niet voor iedereen. En toegegeven, al die termen zijn ook gewoon ingewikkeld. Omdat we vandaag de Internationale Dag van Astrologie vieren, legt een astroloog ze haarfijn voor je uit. ‘Mercurius retrograde’, het ‘Watermantijdperk’ en ‘birth charts’ zijn straks niet langer codetaal. “Astrologie is zo populair omdat steeds meer mensen bewust in het leven staan. Het is een van de oudste en krachtigste manieren om inzicht te krijgen in de menselijke psyche.”
 1. Indiërs springen in gloeiende as en gooien vonken de lucht in voor godheid
  Play

  Indiërs springen in gloeiende as en gooien vonken de lucht in voor godheid

 2. Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleutels af
  Play

  Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleu­tels af