Een coronaproof gemeenteraad in de sporthal van Eeklo. Ondanks de woelige politieke situatie zal er niet meteen een nieuwe coalitie komen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een coronaproof gemeenteraad in de sporthal van Eeklo. Ondanks de woelige politieke situatie zal er niet meteen een nieuwe coalitie komen. © Joeri Seymortier

Vrezen Vlaamse burgemeesters voor hun job na machtswissels Blankenberge en De Panne?
Ook deze gemeenten zitten in de ‘gevarenzone’

Het kan pas sinds enkele dagen en in De Panne en Blankenberge is het al zover: beide kustgemeenten krijgen een nieuwe burgemeester en een nieuwe coalitie. Met het nieuwe decreet dat zaterdag in voege trad kan de grootste partij mits een motie van wantrouwen en een overlopende partij in de meerderheid, de macht grijpen en dus een nieuwe burgemeester leveren. Ook in andere gemeenten met een nipte meerderheid behoort een dergelijk scenario tot de mogelijkheden. Zo lijkt in Eeklo de bom stilaan ook te barsten. Maken deze Vlaamse burgemeesters zich zorgen dat ze binnenkort hun sjerp moeten afstaan?

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Bart De Wever niet onder de indruk van ultimatum Egbert Lachaert: “Als u stil bent, hoort u mijn knieën knikken van de schrik”
  Antwerpen

  Bart De Wever niet onder de indruk van ultimatum Egbert Lachaert: “Als u stil bent, hoort u mijn knieën knikken van de schrik”

  “Als u stil bent, hoort u mijn knieën knikken van de schrik”: burgemeester Bart De Wever (N-VA) is allerminst onder de indruk van het ultimatum dat Egbert Lachaert hem stelde. “Wat hij vraagt, is nonsens”, zei hij in Wakker op Zondag (ATV) over de heisa rond de schepenwissels in Antwerpen. In De Zevende Dag’ (VRT) gaf De Wever aan dat het hem elke dag ietsje minder kan schelen als Open Vld uit de coalitie zou stappen.