Een 12-jarige wordt gevaccineerd in Ieper. Wij vroegen aan 100 directeurs of zij mobiele teams gaan inzetten vanaf 1 september.
Volledig scherm
PREMIUM
Een 12-jarige wordt gevaccineerd in Ieper. Wij vroegen aan 100 directeurs of zij mobiele teams gaan inzetten vanaf 1 september. © Henk Deleu

DE GROTE SCHOLENRONDVRAAG, DEEL 1: Hoe lost uw school het lerarentekort op? En komt er straks een mobiel vaccinatieteam naar uw klas? Wij vroegen het aan 100 directeurs

Na anderhalf jaar corona hopen vanaf volgende week meer dan 1 miljoen leerlingen én leerkrachten op een zo normaal mogelijk schooljaar. Wij hielden één week voor 1 september de grote rondvraag bij de mensen die het echt kunnen weten: de directeurs. Vijftig lagere scholen, vijftig middelbare scholen, netjes verdeeld over alle netten. In deel 1 vandaag vragen we hen naar het lerarentekort. 41 directeurs waren deze week nog op zoek naar personeel, 8 anderen geven aan dat ze bij de minste uitval in de problemen komen. Hoe lossen zij dit op? Hebben de directeurs zicht op de vaccinatiegraad van lerarenkorps en personeel? En gaan ze niet-gevaccineerde leerlingen en hun ouders sensibiliseren? 

 1. Beelden tonen paniek bij schoolkinderen wanneer buschauffeur weigert te stoppen en 45 minuten blijft doorrijden: “Ik vermoed dat hij genoeg had van ‘belletje trek’”
  Play
  Haacht/Kampenhout
  59

  Beelden tonen paniek bij schoolkin­de­ren wanneer buschauf­feur weigert te stoppen en 45 minuten blijft doorrijden

  Vrijdagavond heeft er zich een bizar incident voorgedaan in Haacht. Een buschauffeur van de Lijn, die meer dan honderd schoolkinderen naar huis voerde, weigerde te stoppen aan maar liefst 11 bushaltes op rij. Hij reed ongeveer drie kwartier lang van Haacht naar Steenokkerzeel zonder een krimp te geven, ook al raakten verschillende kinderen in paniek. “Zijn rijstijl was heel agressief’”, getuigt een 13-jarige leerlinge.
 2. Jaymen (2,5) is deels doof, ouders starten inzamelactie voor hoorapparaat: “We willen zo snel mogelijk zijn taalachterstand wegwerken”
  PREMIUM
  Izegem

  Jaymen (2,5) is deels doof, ouders starten inzamelac­tie voor hoorappa­raat: “We willen zo snel mogelijk zijn taalachter­stand wegwerken”

  Amper 2,5 jaar is hij, maar kleine Jaymen uit Izegem heeft al een hele lijdensweg afgelegd. Hij was pas vier dagen oud toen hij een hersenvliesontsteking kreeg en een paar maanden later kreeg hij een waterhoofd. Sindsdien is hij gedeeltelijk doof. Een hoorapparaat zou zijn achterstand wat kunnen wegwerken. “Maar net nu is een herziening van onze zorgtoeslag geannuleerd”, zucht mama Ilse Vanpoucke. Jaymens ouders zijn daarom een inzamelactie gestart.