Poperinge is klaar voor Maand van de hopscheuten
POPERINGEWil je het witte goud van de streek leren kennen? Dan zit je in maart, de Maand van de Hopscheuten, in Poperinge zeker goed. Toerisme Poperinge zet tal van evenementen op poten voor mensen die de hopscheuten willen leren kennen en ermee willen koken. Het witte goud staat dan ook op het menu in dertien restaurants. Wie wil deelnemen aan de activiteiten, wacht best niet te lang om zich in te schrijven, want de interesse is groot.
"Heel wat mensen komen van over het hele land om de scheuten te proeven en te zien vanwaar deze groente komt", vertelt Eva Bouve van toerisme Poperinge. "Hopscheuten kondigen de lente aan. Ze betekenen de start van een nieuw toeristisch seizoen."
Hopscheuten, het witte goud, zijn in en om Poperinge het summum van de gastronomie. Tijdens de maand van de hopscheuten zetten dertien Poperingse chefs het witte goud op hun menu's. Ze serveren heel de maand dagverse hopscheuten, geleverd door lokale telers.
Intensieve periode
"Als restaurants 's middags hopscheuten nodig hebben, plukken we die 's morgens vroeg. Voor een kilo hopscheuten ben je al vlug een tweetal uur aan het plukken. Het is een intensieve periode en de voorbereidingen zijn al een tijdje aan de gang", vertelt Benedikte Coutigny van hopboerderij 't Hoppecruyt in Proven. Samen met haar man Wout Desmyter is ze actief als hopboer(in). "We zijn nu al bezig met de voorbereidingen voor de bestellingen in februari. De ingetafelde hopscheuten kunnen we dan leveren. De hopscheuten die we buiten telen kunnen we pas in maart aanbieden."
Onder meer bij restaurant Pegasus, 't Blauwers Huys, Terminus, 't Hommelhof, Manoir Ogygia worden hopscheuten geserveerd. Dat gebeurt in verschillende bereidingen: rauw, gebakken, geblancheerd of gefrituurd. "Dit jaar mogen we ook drie nieuwe restaurants opnemen in de lijst. Sterrenrestaurant Hostellerie St. Nicolas, die tijdelijk een pop-up restaurant opent in Poperinge, Flou's eet- en praatkaffee en restaurant 'Een huis tussen dag en morgen' uit Watou." In februari zal chef Franky Vanderhaeghe voor enkele maanden in de potten roeren in zijn pop-up restaurant St-Nicolas-Kring. "In ons restaurant in Elverdinge gaan we ook aan de slag met hopscheuten en we wilden dit zeker ook in Poperinge doen. Het is een goed en lekker product. We voorzien een speciaal menu met onze hopscheutbereidingen. Zelf eet ik ze het liefst in een klassieke bereiding", klinkt het bij chef Franky Vanderhaeghe.
Toerisme Poperinge zet tal van evenementen op poten voor mensen die de hopscheuten willen leren kennen en ermee aan de slag willen gaan. De Hopscheutenhappening biedt mensen o.a. een antwoord op de vragen: Hoe worden hopscheuten geteeld? In welke producten worden ze nog verwerkt? Vzw Keurbroederschap De Witte Ranke neemt voor de 20ste keer hun deelnemers mee: een dag bij de hopboer, op restaurant en in de brouwerij. Deelnemen kan op 17, 18, 22 en 24 maart 2018. "De culinaire ateliers laten de deelnemers ook kennis maken met het witte goud, maar daar wordt niet op restaurant gegaan. Ze gaan zelf aan de slag om een gerecht te maken." Een gids kan je op 3, 10, 17 en 24 maart meenemen van boerderij tot restaurant, met in de hoofdrol de Poperingse hopscheuten en streekbieren. "Het Hopmuseum opent tijdens het eerste weekend van maart opnieuw de deuren. Om hun openingsweekend te vieren worden de kelderrestjes opnieuw opgedronken en dat gebeurt met een hapje van hopscheuten", laat Eva nog weten. Inschrijven kan op www.toerismepoperinge.be/nl/hopscheuten-feest-voor-fijnproevers. Snel zijn is de boodschap.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verpleger (45) die vrouwen misbruikte op spoedafdeling ziekenhuis naar gevangenis: 4 jaar cel, waarvan 2 jaar voorwaardelijk
Een verpleger uit Ieper is de door de rechtbank in Ieper veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan 2 jaar met voorwaarden, voor het misbruiken van 5 slachtoffers. Hij sloeg onder meer toe op de spoedafdeling van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper.Ieper -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
PREMIUM
ASSISEN KOTMOORD. Musawi (24) schuldig aan dubbele moord: “Hij kon niet verkroppen dat Youlia hem afwees, maar wel bij Nessar de nacht verderzette”
In het Brugse assisenhof is Mohammad Musawi (24) schuldig verklaard aan de moorden op Youlia Soboleva (19) en Nessar Jamshidi (18). “De afwijzing van Youlia liet hem niet los”, oordeelden het hof en de jury. De verdediging had de feiten niet meer betwist, nadat de Afghaanse Kortrijkzaan compleet onverwacht nog bekentenissen had afgelegd. Voor moord riskeert hij levenslang.Ieper -
-
Ticketlijn voor ‘Historisch Veurne’ in Steenkerke geopend
De volgende editie van Historisch Veurne, met theaterwandelingen en een retrokoers, vindt op zaterdag 15 april in het dorp Steenkerke plaats. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar.Veurne -
Gouden Formule 13
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
PREMIUM
Hopteler Benedikte (49) uit Proven staat afgebeeld op flesjes Cristal: “Blijk van vertrouwen voor onze goede leverancier”
Neem een flesje Cristal uit een bierbak en de kans is groot dat je een afbeelding ziet van hopteler Benedikte Coutigny uit Proven. Alken-Maes, die de pils brouwt, doet dat om hun hopleverancier te bedanken voor de samenwerking. Benedikte runt samen met haar man en zoon het hopbedrijf ’t Hoppecruyt en mag de Alkense brouwerij haar grootste klant noemen. “Het is mooie vorm van erkenning.”Poperinge -
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe.