Kevin Deblander (40) en Marjolein Deryckere (35) van ‘t Spendiege.
Volledig scherm
Kevin Deblander (40) en Marjolein Deryckere (35) van ‘t Spendiege. © Laurie Bailliu

Buurtwinkel ‘t Spendiege heeft kwaliteitslabel ‘100% West-Vlaams’ te pakken: “Van pistolets uit Veurne tot wijn uit Heuvelland”

Roesbrugge‘t Spendiege in Roesbrugge-Haringe draagt sinds kort het label ‘100% West-Vlaams’. In deze buurtwinkel wordt een brede waaier aan verse voeding en West-Vlaamse streekproducten aangeboden. Van bier tot kaas, koekjes en vlees. “Mensen producten aanbieden zodat ze van ‘s morgens tot ‘s avonds iets uit de eigen streek kunnen eten, dat is ons doel”, klinkt het bij  zaakvoerders Marjolein Deryckere (35) en Kevin Deblander (40).

 1. Restauratie belforttoren in stroomversnelling: “We geven publiek nog de kans alles van dichtbij te bewonderen”
  Ieper

  Restaura­tie belfortto­ren in stroomver­snel­ling: “We geven publiek nog de kans alles van dichtbij te bewonderen”

  De restauratie van de Ieperse belforttoren is een jaar bezig en nadert haar eindpunt. Eind oktober krijgt de toren haar spits terug en daarna gaat Margriet de draak weer op haar staak. In de loop van februari zou de toren opnieuw in volle glorie moeten schitteren. Ondertussen organiseert de stad tijdens het openwerfweekend nog een bezoekmoment. “Het wordt een unieke, leerrijke en vooral onvergetelijke ervaring op grote hoogte.”
 2. In Flanders Fields Museum wil Amerikaanse gesneuvelden identificeren: “Er is maar weinig dat herinnert aan hun aanwezigheid”
  Ieper

  In Flanders Fields Museum wil Amerikaan­se gesneuvel­den identifice­ren: “Er is maar weinig dat herinnert aan hun aanwezig­heid”

  Met het project ‘Americans in Flanders Fields, Names and Places, 1917-1919’ wil het In Flanders Fields Museum de Amerikaanse aanwezigheid gedurende WO I onder de aandacht brengen. Met hulp van het Smithsonian Institution en de Amerikaanse ambassade probeert het museum alle Amerikaanse soldaten die op Belgisch grondgebied sneuvelden te identificeren. Daarnaast komt er een app met historische info en persoonlijke verhalen, een publicatie en een rondtrekkende tentoonstelling.