POPERINGE Dit schooljaar kregen alle leerlingen van de eerstes, derdes en vijfdes (oneven jaren) een laptop in bruikleen. Dat gebeurt op 1 september opnieuw, waardoor alle leerlingen van Bertinus Collectief over een laptop zullen beschikken tijdens de les en thuis. Samen met de leerkrachten zullen dat meer dan 2000 toestellen zijn.
Volledig scherm
POPERINGE Dit schooljaar kregen alle leerlingen van de eerstes, derdes en vijfdes (oneven jaren) een laptop in bruikleen. Dat gebeurt op 1 september opnieuw, waardoor alle leerlingen van Bertinus Collectief over een laptop zullen beschikken tijdens de les en thuis. Samen met de leerkrachten zullen dat meer dan 2000 toestellen zijn. © De Keiwijzer

Bertinus Collectief telt vanaf 1 september ook een derdegraadsschool: “Geplande nieuwbouw hopelijk in stroomversnelling en verder bouwen op laptopproject”

PoperingeVanaf 1 september worden ook de studierichtingen van de derde graad samen georganiseerd in het Bertinus Collectief in Poperinge (BCPOP). Dit gebeurt na het project van eerstegraadsschool De Keiwijzer (DKW) en het vervolg voor de tweede graad in het Lodewijk Makeblijde College (LMC). De Schoolstraat blijft de centrale as voor leerlingen en medewerkers die de campussen verbindt. Eerstegraadsschool De Keiwijzer organiseert op woensdag 2 en donderdag 3 februari een digitale infoavond@dkw voor jongeren die overstappen naar het secundair onderwijs.

 1. ASSISEN. Sacha Brunessaux (23) schuldig aan doodslag op Agaverdi (18): “Het slachtoffer wilde enkel zijn rugzak afhandig maken”
  PREMIUM

  ASSISEN. Sacha Brunessaux (23) schuldig aan doodslag op Agaverdi (18): “Het slachtof­fer wilde enkel zijn rugzak afhandig maken”

  In het Brugse assisenhof is Sacha Brunessaux (23) schuldig bevonden aan doodslag op Agaverdi Mahmudov (18). De beschuldigde schoot de Menenaar dood, toen hij cannabis van hem wilde stelen. Volgens de jury had hij daarbij duidelijk de intentie om te doden. “Van zware gewelddaden tegenover zijn persoon was geen sprake”, oordeelden het hof en de jury. Voor doodslag riskeert Brunessaux 30 jaar opsluiting.
  Ieper
 2. Joeri overleed 10 jaar geleden en dat ‘vieren’ zijn vrienden: “Wie met hem uitging, had de dag erna een straf verhaal te vertellen”

  Joeri overleed 10 jaar geleden en dat ‘vieren’ zijn vrienden: “Wie met hem uitging, had de dag erna een straf verhaal te vertellen”

  Het is deze maand tien jaar geleden dat Joeri Decuypere (27) uit Geluveld verongelukte. Reden genoeg voor een ‘feestje’, vinden zijn zus en vrienden. “Een feestje om te tonen dat vriendschap altijd blijft bestaan en het leven gevierd moet worden”, zegt zus Evi. “Mijn broer had het zelf zo gewild, dat we herinneringen zouden ophalen tijdens een feest, in plaats van te huilen om zijn dood.”
  Ieper
 1. Verplicht renoveren naar EPC-label D, C of B: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel én bespaar je hopen energie
  Livios

  Verplicht renoveren naar EPC-label D, C of B: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel én bespaar je hopen energie

  Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen energieneutraal zijn. Althans, dat is de ambitie van de overheid. Uiteraard lukt dat niet van vandaag op morgen. 2023 vormt een eerste belangrijke tussenstap. Wie een nieuwe woning koopt, moet vanaf dat jaar eerst een energieprestatiecertificaat (EPC) met label D of hoger kunnen voorleggen. Bouwsite Livios overloopt welke concrete en haalbare ingrepen je al een heel eind op weg zetten.
 2. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
  HLN Shop

  Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

  De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.