1. “In het begin verdiende ik 1.300 netto, inclusief premies voor avond- en weekendwerk”: Wilfried (61) werkte jarenlang in de Antwerpse zoo
  PREMIUM
  Zoveel verdien ik

  “In het begin verdiende ik 1.300 netto, inclusief premies voor avond- en weekend­werk”: Wilfried (61) werkte jarenlang in de Antwerpse zoo

  Wilfried Van der Elst (61) werkte jarenlang als arbeider in een autofabriek, maar zijn liefde voor vissen dreef hem een andere richting uit. De gepensioneerde vissenverzorger vertelt over zijn passie en carrièreswitch. “Onze vissen kosten een klein fortuin aan eten en elektriciteit, maar gelukkig vindt mijn vrouw dat niet erg.”
 2. Energie, openbaar vervoer en uitstapjes: dit zijn de interessantste sociale tarieven en kortingen voor gepensioneerden
  PREMIUM

  Energie, openbaar vervoer en uitstapjes: dit zijn de interes­sant­ste sociale tarieven en kortingen voor gepensio­neer­den

  De meeste mensen in ons land moeten het met een laag pensioen stellen. Om je te helpen om bepaalde kosten te dekken en om in je vrije tijd actief te blijven, bestaan er voor heel wat zaken sociale tarieven of ouderenkortingen, gaande van goedkopere energie tot voordelige tickets voor de dierentuin. Meestal moet je die zelf aanvragen, dus het is belangrijk om te weten waar je precies recht op hebt.
 3. Helft Vlamingen krijgt aanvullend pensioen liever als lijfrente uitbetaald: “Al word je 100 jaar, je blijft levenslang een maandinkomen ontvangen”
  PREMIUM

  Helft Vlamingen krijgt aanvullend pensioen liever als lijfrente uitbetaald: “Al word je 100 jaar, je blijft levenslang een maandinko­men ontvangen”

  De helft van de Vlamingen met een aanvullend pensioenplan zou dat kapitaal liever stapsgewijs uitbetaald krijgen bij pensionering. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van de UGent en VUB. Een maandelijks bedrag als lijfrente ontvangen is dan een optie. Hoe werkt dat precies? Wat zijn de voordelen en de risico’s? Twee hoogleraars geven advies: “Enkel als je vroeg overlijdt, doe je financieel een slechte zaak.”
 1. “Ik heb 53 jaar keihard gewerkt en mijn vrouw 49 jaar. Hiermee moeten we het dus stellen”: Nicole en Dirk krijgen samen maar 935 euro pensioen
  PREMIUM

  “Ik heb 53 jaar keihard gewerkt en mijn vrouw 49 jaar. Hiermee moeten we het dus stellen”: Nicole en Dirk krijgen samen maar 935 euro pensioen

  Nicole Declerck en Dirk Verbauwhede (beiden 67) uit Oosterzele werkten respectievelijk 49 en 53 jaar als zelfstandige. Door een administratieve dwaling krijgen ze samen amper 935 euro per maand wettelijk pensioen. “Dat is natuurlijk wraakroepend”, aldus onze werkexpert Stijn Baert. “Dit verhaal legt minstens drie onrechtvaardigheden in onze systemen bloot.”
 2. Peter (63) is met pensioen en klust bij na zijn echtscheiding: “Twee vrienden vangen mij tijdelijk op. We delen alle kosten door drie”
  PREMIUM

  Peter (63) is met pensioen en klust bij na zijn echtschei­ding: “Twee vrienden vangen mij tijdelijk op. We delen alle kosten door drie”

  Peter Heijm (63) uit Brasschaat staat aan de vooravond van een droomreis met zijn gloednieuwe mobilhome. Om dat grootse rondtrekplan te kunnen bekostigen, houdt hij er als gepensioneerde twee flexijobs op na. “Mijn wettelijk pensioen van netto 1.549 euro per maand is geen vetpot”, zegt Peter, die ons een blik gunt in zijn portemonnee. “Die extra cent is zeker welkom.”
 3. “Wie niet oplet, kan zijn minimumpensioen kwijtspelen.” Expert waarschuwt voor gevolgen van een gemengde loopbaan
  PREMIUM

  “Wie niet oplet, kan zijn minimumpen­si­oen kwijtspe­len.” Expert waarschuwt voor gevolgen van een gemengde loopbaan

  Een kwart van de Belgen zou ooit als zelfstandige willen werken. Maar vooraleer je zo’n stap zet, toch even opletten: van werkstatuut veranderen kan een stevige impact hebben op je pensioenrechten. Wat zijn de regels wanneer je verandert van ambtenaar naar zelfstandige of werknemer? En hoe loop je geen pensioen mis bij een gemengde loopbaan? Experte Marjan Maes (KU Leuven) waarschuwt: “Soms hebben mensen 45 jaar gewerkt maar hebben ze geen recht op een minimumpensioen.”
 1. Op brugpensioen zoals ACV-baas Leemans, wanneer kan het en wat zijn de voorwaarden? Werkexpert: “Dit systeem zou niet meer mogen bestaan”
  PREMIUM

  Op brugpensi­oen zoals ACV-baas Leemans, wanneer kan het en wat zijn de voorwaar­den? Werkexpert: “Dit systeem zou niet meer mogen bestaan”

  Grote commotie vandaag op sociale media over het feit dat ACV-voorzitter Marc Leemans zichzelf laat ontslaan om met brugpensioen te kunnen. Maar hoe zit dat exact anno 2023 met de regels? Wie heeft er recht op en is het überhaupt wel een goed idee? Onze werkexpert Stijn Baert is alvast niet overtuigd. “Wat mij betreft moeten we het brugpensioen geleidelijk overbrengen naar waar het thuishoort: het museum voor historisch slecht Belgisch beleid.”
 2. 159.000 Belgen krijgen een echtscheidingspensioen: heb jij er ook recht op? En wat als je zoals Linda (61) níet in aanmerking komt?
  PREMIUM

  159.000 Belgen krijgen een echtschei­dings­pen­si­oen: heb jij er ook recht op? En wat als je zoals Linda (61) níet in aanmerking komt?

  Drie decennia lang bouwde Linda (61) uit Mechelen als huisvrouw geen wettelijk pensioen op. Na haar scheiding moest ze noodgedwongen toch nog aan het werk. “Maar volgens de laatste gegevens zal ik amper 650 euro pensioen krijgen. Mijn huur alleen al kost bijna zoveel”, zucht ze. We vroegen Ewald Pironet, financieel journalist bij Knack, om Linda’s verhaal te bekijken én de pensioenrechten van een huisvrouw of -man na een scheiding op een rijtje te zetten.
 3. Is het slim om nog te beleggen wanneer je met pensioen bent? “Als je 10.000 euro ter beschikking hebt, beleg je beter niet in individuele aandelen”
  PREMIUM

  Is het slim om nog te beleggen wanneer je met pensioen bent? “Als je 10.000 euro ter beschik­king hebt, beleg je beter niet in individue­le aandelen”

  Met je portemonnee de (grillige) beurs trotseren verloopt nooit zonder risico. Jonge mensen genieten doorgaans nog van een lange beleggingshorizon en kunnen zo eventuele crashes vaak weer rechttrekken. Als gepensioneerde bevind je je veel minder in die luxepositie. Is het dan wel verstandig om ook na je carrière te blijven beleggen? En wat is een ideale verdeelsleutel om zonder (geld)zorgen van je oudere dag te kunnen blijven genieten? Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO Private Banking, biedt enkele praktische handvatten.
 1. Jonge werknemers weten te weinig over pensioensysteem: nieuwe campagne moet hen beter informeren

  Jonge werknemers weten te weinig over pensioen­sys­teem: nieuwe campagne moet hen beter informeren

  De jongste generatie werknemers heeft weinig vertrouwen in het pensioensysteem. Ze weten er ook te weinig over, want volgens een studie geven 18 tot 40-jarigen hun kennis over pensioenen een score van slechts 5,1 op 10. Assuralia en PensioPlus, de federaties van respectievelijk de verzekeraars en de pensioenfondsen, slaan daarom de handen in mekaar voor een campagne die "de weg naar informatie" wijst.
 2. Scheiden na je 60ste? Wat zijn de financiële gevolgen, en hoe krijg je een echtscheidingspensioen?
  PREMIUM

  Scheiden na je 60ste? Wat zijn de financiële gevolgen, en hoe krijg je een echtschei­dings­pen­si­oen?

  Steeds meer koppels scheiden op oudere leeftijd Elke dag gaan gemiddeld zes 65-plussers uit elkaar. Wie gescheiden is, kan vanaf zijn of haar eigen pensioenleeftijd een echtscheidingspensioen krijgen. Dat compenseert de periodes waarin je slechts deeltijds of niet hebt gewerkt. Maar welke financiële gevolgen heeft een scheiding voor een zestigplusser? Wij zochten het uit, van pensioen tot belastingen, en leggen uit wat de ‘miserietaks’ inhoudt.
 3. Hoeveel kosten en belastingen betaal je op je pensioenspaarpot? Geldexpert: “Wat nu geldt, is geen garantie voor de toekomst”
  PREMIUM

  Hoeveel kosten en belastin­gen betaal je op je pensioens­paar­pot? Geldexpert: “Wat nu geldt, is geen garantie voor de toekomst”

  Sparen voor je pensioen kan aardig wat keuzestress met zich meebrengen. Elk fonds en iedere verzekering heeft een eigen kostenplaatje en fiscale eigenschappen, om nog maar te zwijgen over de (vaak grote) onderlinge verschillen per aanbieder. We overlopen samen met onze geldexpert Pascal Paepen de meest courante pensioenspaarformules, hun kosten en hoe het zit met je belastingen. “Na je 65ste valt hier een voordeel weg en is het niet interessant om nog bij te storten.”
 1. Waarom is een kamer in een openbaar woonzorgcentrum gemiddeld 270 euro per maand goedkoper? En hoe weet je of je niet te veel betaalt?
  PREMIUM

  Waarom is een kamer in een openbaar woonzorg­cen­trum gemiddeld 270 euro per maand goedkoper? En hoe weet je of je niet te veel betaalt?

  Volgens de partij Vooruit betalen heel wat rusthuisbewoners jaarlijks gemiddeld 2.400 tot 3.200 euro te veel voor hun verblijf. Maar hoe weet je of je een correcte prijs betaalt voor een kamer in een woonzorgcentrum? En in welke provincies zijn de kamers het duurst? We vroegen het aan Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder bij Zorgnet-Icuro, die meegeeft hoe groot de prijsverschillen zijn tussen een openbaar en een commercieel rusthuis, en welke zaken zeker inbegrepen moeten zijn.
 2. Alain werkte 34 jaar als treinbestuurder: “Grote bedragen reken ik nog altijd om in Belgische frank”
  PREMIUM

  Alain werkte 34 jaar als treinbe­stuur­der: “Grote bedragen reken ik nog altijd om in Belgische frank”

  “Toen ik twaalf jaar geleden met pensioen ging, waren mijn ouders 89 en 97 jaar”, vertelt Alain Janmart (67*). “Door voor hen te zorgen heb ik hen nog een mooie oude dag bezorgd. Mijn vader is zelfs nog 103 geworden. Maar omdat goede genen geen garantie zijn op een gezegende leeftijd, leef ik elke dag alsof het mijn laatste is. De pensioenleeftijd alsmaar optrekken – werken tot je er kreupel bij neervalt – dat is toch te belachelijk voor woorden?”
 1. Sparen lijkt een luxe te worden: ruim helft van Belgen kan minder geld opzijzetten door inflatie

  Sparen lijkt een luxe te worden: ruim helft van Belgen kan minder geld opzijzet­ten door inflatie

  Meer dan de helft van de Belgen zou maandelijks meer willen sparen, maar moet dat spaargeld nu gebruiken voor de stijgende energie- en supermarktprijzen. Dat blijkt uit het ‘European Consumer Payment Report’. Om die reden worden Belgen financieel kwetsbaarder, zegt Anna Zabrodzka-Averianov van financieel dienstverlener Intrum. “Spaargeld is een buffer die consumenten tegen economische schokken beschermt en hen in staat stelt zich een comfortabele toekomst en pensioen te veroorloven”, klinkt het.