Volledig scherm
© Archieffoto Kristof Pieters

Massale vissterfte dreigt op Bovenschelde na zware verontreiniging over de Franse grens

Een zware milieuverontreiniging bij een suikerraffinaderij in de buurt van het Franse Cambrai dreigt een ecologische ramp te veroorzaken op de Bovenschelde. De vervuiling heeft zich intussen via Wallonië naar Vlaanderen verplaatst. De Vlaamse Waterweg probeert met zware pompen zuurstof in het water te brengen om een massale vissterfte te voorkomen.

 1. Stijging van aantal besmettingen in Oudenaarde op dinsdag 20 oktober

  Stijging van aantal besmettin­gen in Oudenaarde op dinsdag 20 oktober

  Uit de nieuwe bevestigde cijfers van Sciensano is gebleken dat er in Oudenaarde, op één dag 15 besmettingen met corona zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dit er nog 11. Het totaal aantal gevallen over de laatste 14 dagen komt zo op 113. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Voor Oudenaarde komt dat getal nu op 357 te liggen. Oudenaarde heeft daarmee meer dan 100 gevallen en daarom overschrijdt de gemeente op dit moment alarm niveau 4 en krijgt ze een rode kleur. Dit is de hoogst gedefiniëerde alarmdrempel. De cijfers van Sciensano worden dagelijks gepubliceerd.
 1. Pompoenenjacht moet coronaherfstvakantie in Oudenaarde toch nog leuk maken: “Naar analogie met berenwandelingen in lockdown gaan we nu pompoenen spotten”
  Oudenaarde

  Pompoenen­jacht moet corona­herfst­va­kan­tie in Oudenaarde toch nog leuk maken: “Naar analogie met berenwande­lin­gen in lockdown gaan we nu pompoenen spotten”

  Een heuse pompoenenjacht staat vanaf deze week op het programma in Oudenaarde. Het evenement is geïnspireerd op de berenwandelingen in het voorjaar, waarbij kinderen op zoek gingen naar knuffels achter de ramen. “Maar nu zijn het dus pompoenen op de dorpel en pompoentekeningen aan het raam die deelnemers moeten vinden. Hiermee brengen we wat warme herfst- en halloweengezelligheid in een moeilijke, donkere periode”, zegt initatiefneemster Dagmar Beernaert.
 2. Burgemeester pikt kritiek over troosteloos beeld van Oudenaarde in de Ronde niet: “Onze stad kwam in veel tv-programma’s aan bod”
  Oudenaarde

  Burgemees­ter pikt kritiek over trooste­loos beeld van Oudenaarde in de Ronde niet: “Onze stad kwam in veel tv-programma’s aan bod”

  “Samen met de organisator van de Ronde van Vlaanderen hebben we bekeken hoe we Oudenaarde nog meer in de kijker konden plaatsen en dat is zeker gelukt, want naast extra zendtijd kwamen we aan bod in tal van extra tv-programma’s”, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). Hij reageert daarmee op kritiek van oppositieraadslid Kristof Meerschaut (N-VA).