De brandstichting aan de twee Piranha's van het Belgisch leger bij OIP in Oudenaarde verspreidde zondagochtend al snel een grote rookwolk.
Volledig scherm
PREMIUM
De brandstichting aan de twee Piranha's van het Belgisch leger bij OIP in Oudenaarde verspreidde zondagochtend al snel een grote rookwolk. © Foto Ronny De Coster

Brand van twee legervoertuigen in Oudenaarde is vermoedelijk het werk van pro-Palestijnse actiegroep: “Shut Elbit down”

De brand van twee pantservoertuigen zondagochtend bij het bedrijf OIP in Oudenaarde is aangestoken. De aanslag is vermoedelijk het werk van de internationale actiegroep Palestine Action die het onder meer heeft gemunt op de Israëlische multinational Elbit waarvan OIP een dochteronderneming is. De daders lieten de boodschap ‘Shut Elbit down’ als visitekaartje na.

 1. Van strijders voor de vrijheid hier tot fans van een dictator elders. Wie zat er achter de coronabetoging?
  PREMIUM

  Van strijders voor de vrijheid hier tot fans van een dictator elders. Wie zat er achter de coronabeto­ging?

  Dat er op de coronabetoging van zondag in Brussel geweldzoekers rondliepen, zoals voetbalhooligans en motorbendes, dat meldden we al. Maar wie organiseerde de mars en slaagde erin om meer dan 35.000 mensen op de been te krijgen? Een bonte verzameling organisaties, zo blijkt. Van oprecht bezorgde burgers tot doorgedreven complotdenkers. Van strijders voor de vrijheid hier tot fans van een dictator elders. En van onverdraagzame religieuzen tot rechts-extremisten natuurlijk.
 2. Kickbokser van twee meter die Belg in coma sloeg in 2016, rijdt twee keer vol terras in Zeeland op: “Hij liep ineens ook met messen te zwaaien”
  PREMIUM
  Nederland/Menen/Affligem

  Kickbokser van twee meter die Belg in coma sloeg in 2016, rijdt twee keer vol terras in Zeeland op: “Hij liep ineens ook met messen te zwaaien”

  Een bestuurder is afgelopen nacht tot twee keer toe een vol terras van een café in Renesse (Nederland) opgereden. Daarbij raakte een vrouw lichtgewond. Volgens twee horecaondernemers die alles zagen gebeuren, is de dader de 51-jarige John D., een oud-kickbokser en portier. “Het is een heel grote man die goed kan vechten, maar die geestelijk in de war is”, klinkt het. John D. is ook in ons land berucht: zes jaar geleden sloeg hij in Menen discotheekbezoeker Pieter Krauch in coma. “Ik vind het heel jammer dat zoiets nog eens moet gebeuren, vooral voor de slachtoffers daar in Nederland”, reageert de man uit Affligem.
 3. “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
  TV

  “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogs­jour­na­lis­ten

  Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”