Het Turnhoutse vennengebied in het noorden van de stad
Volledig scherm
PREMIUM
Het Turnhoutse vennengebied in het noorden van de stad © Jef Van Nooten

Turnhout en Oud-Turhout stellen zich kandidaat voor Nationaal Park Taxandria

Turnhout/Oud-TurnhoutStad Turnhout, de gemeente Oud-Turnhout, Natuurpunt en het Agentschap Natuur & Bos slaan de handen in elkaar en hebben zich bij de Vlaamse overheid kandidaat gesteld voor Nationaal Park Taxandria. Er was - onder meer in Oud-Turnhout en Ravels - wel wat tegenstand, maar uiteindelijk is de kandidatuur toch ingediend. “Het is een evenwichtig dossier met vooral de focus op kansen voor onze regio”, zegt Bob Coppens (N-VA), burgemeester van Oud-Turnhout.

 1. Grenspark Kalmthoutse Heide dan toch kandidaat om Nationaal Park te worden: “Plannen aangepast na ongerustheid bij gemeenten”
  PREMIUM
  Kalmthout

  Grenspark Kalmthout­se Heide dan toch kandidaat om Nationaal Park te worden: “Plannen aangepast na ongerust­heid bij gemeenten”

  Het Grenspark Kalmthoutse Heide stelt zich dan toch kandidaat om een Nationaal Park te worden. De voorbije dagen dook er heel wat weerstand op en was er vooral ongerustheid over de toekomst van de boeren. Het Grenspark dient wel enkel het huidige gebied in voor de selectie. Dat kan mogelijk later nog uitgebreid worden. Het dossier krijgt de steun van de gemeentes Kalmthout, Essen, Stabroek en Brasschaat en tal van andere partners. Lees alles in ons dossier Kalmthoutse Heide.
 2. Deur staat nu toch op een kier voor Nationaal Park Kalmthoutse Heide: “Jaar tijd om alles op punt te stellen”
  Noordrand

  Deur staat nu toch op een kier voor Nationaal Park Kalmthout­se Heide: “Jaar tijd om alles op punt te stellen”

  De deur staat dan toch nog op een kier voor een Nationaal Park Kalmthoutse Heide. Het Grenspark gaat dit weekend de conceptnota aanpassen en opnieuw voorleggen aan alle betrokken partijen. Zo zou er eerst uitgegaan worden van de Kalmthoutse Heide zelf uit te breiden, en dus nog niet het gebied rondom. Er is ook de belofte dat de landbouwers géén restricties zullen opgelegd krijgen.
 1. “Licht op groen? Eerder oranje knipperlicht”: gemeenten steunen dan toch kandidatuur Kalmthoutse Heide als Nationaal Park
  PREMIUM
  Kalmthout/Essen/Stabroek

  “Licht op groen? Eerder oranje knipper­licht”: gemeenten steunen dan toch kandida­tuur Kalmthout­se Heide als Nationaal Park

  De gemeente Kalmthout gaat net als Stabroek en Essen dan toch de kandidatuurstelling van het Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park steunen. “We hebben onze bezwaren op tafel gelegd en daar is nu rekening mee gehouden”, zeggen burgemeester Lukas Jacobs en schepen Sandra Hoppenbrouwers. “Het is nu ook duidelijk dat er geen restricties zullen volgen voor de landbouw.” Lees alles over de Kalmthoutse Heide in ons dossier.