1. Provincie trapt tafeldruifseizoen op gang met nieuwe campagne ‘Druiventro(t)s’
  hoeilaart, huldenberg, overijse, bertem, tervuren

  Provincie trapt tafeldruif­sei­zoen op gang met nieuwe campagne ‘Druiventro(t)s’

  Het seizoen van de tafeldruif breekt aan. Een moment dat in Huldenberg, Tervuren, Bertem, Hoeilaart en Overijse niet ongezien voorbij gaat. De druivenstreek heet natuurlijk niet voor niets zo. Twee nieuwe fietsroutes, een timelapse (versnelde videobeelden die meestal een proces weergeven) waar de tafeldruif centraal staat en een schenking van de eerste tafeldruiven aan Danny Verstraeten geven de aftrap van het tafeldruivenseizoen, dat van augustus tot oktober loopt.
 1. Nog dertien coronapatiënten krijgen zorgen in UZ Gasthuisberg
  LEUVEN

  Nog dertien coronapa­tiën­ten krijgen zorgen in UZ Gasthuis­berg

  In het UZ Leuven verblijven momenteel dertien coronapatiënten. Daarvan krijgen vier patiënten intensieve zorgen. Vier worden ook invasief beademd en één persoon krijgt bijkomend assistentie van een hart-longmachine. Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames in ons land blijft iedere dag nog toenemen. Het aantal overlijdens daarentegen kent een dalende trend. Tussen 14 en 20 juli zijn er gemiddeld 1.480 nieuwe besmettingen per dag met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een stijging met twintig procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. Er is sinds de start van de pandemie al sprake van 1.113.465 besmettingen in België.
 1. Flatbewoners even geëvacueerd door vergeten pan op vuur
  LEUVEN

  Flatbewo­ners even geëvacu­eerd door vergeten pan op vuur

  In een appartement op het Glasblazerijplein is zaterdagavond omstreeks 22.30 uur brand uitgebroken. Oorzaak was een pan die op het vuur was blijven staan, terwijl de bewoner in slaap was gevallen. Het verbrande eten veroorzaakte een dikke rookwolk en het brandalarm trad in werking. De bewoner slaagde erin erger te voorkomen en ademde daarbij wat rook in. De toegesnelde brandweer voerde nog een controle uit en verluchtte de flat. Daarna mochten alle bewoners weer naar binnen. De bewoner die rook had geïnhaleerd, werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.
 2. Wielerwedstrijd Brussel-Zepperen passeert langs Oud-Heverlee op zondag
  OUD-HEVERLEE/BIERBEEK

  Wielerwed­strijd Brus­sel-Zepperen passeert langs Oud-Heverlee op zondag

  De wielerwedstrijd Brussel-Zepperen doet zondag de gemeente Oud-Heverlee aan. De renners komen vanuit Korbeek-Dijle en rijden langs de Bogaardenstraat via de Korbeekdamstraat naar de Waversebaan om vervolgens via het Zoet Water naa de Maurits Noëstraat/OLVrouwstraat te rijden tot aan het kruispunt in Blanden. Ze steken over en rijden via de Bierbeekstraat, Haasroodsestraat, Blandenstraat en Dassenstaat naar Bierbeek. De koers zal omstreeks 13.30 uur passeren. In het eerste deel (tot aan het kruispunt in Blanden) wordt tijdelijk eenrichtingsverkeer ingesteld (in de rijrichting van de koers). Er geldt op de hele route parkeerverbod, en er staan seingevers op de kruispunten. De omleiding vanuit Blanden/Haasrode richting Oud-Heverlee/Sint-Joris-Weert loopt langs Heverlee (Leopold III-laan).
 3. Regen deert aanwezigen Leuven Zingt niet
  LEUVEN

  Regen deert aanwezigen Leuven Zingt niet

  Leuven Zingt is zaterdag een regeneditie geworden, maar dat deerde de aanwezige muziekfanaten niet. Leuven Zingt vond plaats op het grasveld naast de hockey langs de Hertogstraat in Heverlee, de plek die deze zomer wordt ingepalmd door Leuven Air. Tijdens Leuven Zingt werden klassiekers uit het collectieve muziekgeheugen te berde gebracht, al probeerde de regen daar een stokje voor te steken. Toch hield iedereen vol en werd het best nog een gezellige boel.
 1. “Op een jaar van geen poen naar een miljoen” Speelhuisjes van decorbouwers Siemon (31) en Lars (26) zijn populair tot in de Emiraten
  PREMIUM
  Lommel/Balen/Vlaanderen

  “Op een jaar van geen poen naar een miljoen” Speelhuis­jes van decorbou­wers Siemon (31) en Lars (26) zijn populair tot in de Emiraten

  De coronacrisis brak uit. Met zijn twee zaten ze op een zak cement. Een glas cava in de hand, maar niet om te vieren. Integendeel. Een brainstorm op een zakelijk leven of dood... En toen besloten ze om de sprong te wagen. Het bouwen van unieke speelhuisjes die volledig meegaan in de beleving van kinderen. Eye-Opener Decors werd een schot in de roos. Tegenwoordig richten ze zelfs tuincentra of andere ruimtes in, hebben ze een contract met Plopsaland en mogen ze in het Midden-Oosten speeltuinen gaan decoreren. En binnenkort volgt de lancering van de enige echte Eye-Opener Treehouse. Siemon Ariens (31) en Lars van den Dungen (26) weten het ondertussen zelf ook: “Never waste a good crisis.”
 1. Waterellende aan Wingepark voorbij: verkeer kan opnieuw van rond punt naar snelweg
  ROTSELAAR/HOLSBEEK

  Waterellen­de aan Wingepark voorbij: verkeer kan opnieuw van rond punt naar snelweg

  De Steenweg op Holsbeek tussen het rondpunt in Rotselaar en het op- en afrittencomplex van de E314 is opnieuw open voor alle verkeer. Dat betekent dat het Wingepark en de toegang naar de snelweg weer bereikbaar zijn. Volgende straten blijven nu nog afgesloten: Steenweg op Wezemaal (tussen Gildenstraat en Sportoase/vaccinatiecentrum), Groddestraat en Melkerijstraat (tussen Astridstraat en Jef Scherensstraat/Wilsele). Voor fietsers zijn de fietssnelweg en de Kerkebroekstraat weer open. Volgende straten blijven ook nog afgesloten: Grensstraat, Groddestraat, de paden naar en rond de zwemzone en het Meanderspad. De zwemzone ‘de Plas’ blijft vooralsnog gesloten. Het vaccinatiecentrum is dan weer enkel toegankelijk via de Torenstraat.
 2. Nog tien dagen om vergunning buitenstand jaarmarkt aan te vragen
  LEUVEN

  Nog tien dagen om vergunning buiten­stand jaarmarkt aan te vragen

  De jaarmarkt in Leuven vindt traditiegetrouw de eerste maandag van september plaats. Wie een winkel heeft en op 6 september een buitenstand wil plaatsen, kan nog tot 30 juli een vergunning aanvragen. Voorwaarde is dat de stand of het terras niet breder is dan de gevel van de zaak. Men mag ook niets anders verkopen dan wat men binnen verkoopt, anders is een leurkaart nodig. De vergunning is gratis, maar je hebt wel een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig en een verzekering voor de toestellen en producten die die dag gebruikt of verkocht worden. Tijdens de braderie zullen controles uitgevoerd worden door de politie en Stad Leuven. Wie niet in orde is met zijn vergunning of koopwaar riskeert een proces-verbaal of GAS-boete. De braderie vindt plaats van 9 tot 18 uur. Het is nog onduidelijk of er ook optredens mogen plaatsvinden.
 3. De Lijn houdt dinsdag minuut stilte voor slachtoffers overstromingen
  LEUVEN

  De Lijn houdt dinsdag minuut stilte voor slachtof­fers overstro­min­gen

  De medewerkers van De Lijn houden dinsdag om 12.01 uur een minuut stilte voor de slachtoffers van de overstromingen die België hebben getroffen. Als blijk van medeleven aan de slachtoffers, leggen de medewerkers van de vervoersmaatschappij dinsdagmiddag om 12.01 uur een minuut het werk stil. Om de veiligheid van de reizigers en andere weggebruikers niet in het gedrang te brengen, stoppen de chauffeurs dan aan hun eerstvolgende halte. Daar leggen ze de motor gedurende een minuut stil. Ook de overige medewerkers zullen dinsdagmiddag een minuut stilte houden.
 4. Wateroverlast in wijk Kwade Hoek onder controle maar Dijle in centrum staat nog steeds hoog: “Speciale pompwagen van de Civiele Bescherming laten aanrukken”
  PREMIUM
  Leuven/Wilsele

  Waterover­last in wijk Kwade Hoek onder controle maar Dijle in centrum staat nog steeds hoog: “Speciale pompwagen van de Civiele Bescher­ming laten aanrukken”

  In de Leuvense wijk Kwade Hoek en in de omgeving van de Aarschotsesteenweg in deelgemeente Wilsele kwamen enkele straten blank te staan. Het water bleef stijgen en stroomde ook binnen in enkele woningen. De situatie is ondertussen onder controle. “Na een nacht pompen met een speciale vrachtwagen die we lieten aanrukken via de Civiele Bescherming trekt het water nu weg”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). Het water in de Dijle blijft ondertussen wel erg hoog.
 1. Inwoners bedenken oplossingen voor mobiliteit dankzij Telraam-data: “Knap dat dit Leuvense instrument stilaan Europa verovert”
  Leuven
  7

  Inwoners bedenken oplossin­gen voor mobiliteit dankzij Tel­raam-da­ta: “Knap dat dit Leuvense instrument stilaan Europa verovert”

  Meer dan twintig tellers met een Telraam namen deel aan een data-workshop om hun verkeerstellingen te analyseren en interpreteren. De deelnemers selecteerden zelf enkele concrete cases waaronder de Grensstraat en de Burchtstraat. “De Telramen brengen de impact van maatregelen zoals de knip in de Burchtstraat of wegenwerken goed in kaart”, zegt Laurens Vander Kuylen van het WeCount-project.
 1. Van magisch aperitief tot racen met gekke fietsen. Stad wil meer leven in winkelstraten: “We verleiden Leuvenaars en bezoekers met verrassend programma”
  PREMIUM
  Leuven
  4

  Van magisch aperitief tot racen met gekke fietsen. Stad wil meer leven in winkelstra­ten: “We verleiden Leuvenaars en bezoekers met verrassend programma”

  De stad Leuven schakelt een versnelling hoger om de relance van de lokale handel te ondersteunen. “Nu de horeca binnen en buiten open is, is het tijd om een tandje bij te steken en meer leven in de stad te brengen”, zegt schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V). Een opvallend gegeven: er beweegt ook stilaan één en ander in de goede richting inzake leegstand. Zo krijgt het pand van Kookhuys Mafrans een nieuwe invulling.
 1. INTERVIEW Erik De Rop (vzw Oude Markt): “Voor de mentale gezondheid is de toog belangrijker dan de zetel van de psychiater”
  PREMIUM
  Leuven
  1

  INTERVIEW Erik De Rop (vzw Oude Markt): “Voor de mentale gezondheid is de toog belangrij­ker dan de zetel van de psychiater”

  Dat de coronapandemie sporen nalaat in de horeca is overduidelijk maar valt er ook een positieve boodschap te halen uit de crisis? Onze reporter ging op zoek naar het antwoord bij Erik De Rop, de voorzitter van vzw Oude Markt. Het blijft ondertussen maar de vraag wat de toekomst zal bieden voor het bekendste plein, al regent het voorlopig geen faillissementen. “Je weet pas wat iets waard is als het er niet meer is”, aldus Erik De Rop.
 2. Situatie in Vlaanderen: kritieke overstromingen van Demerbekken, Dijlebekken en Netebekken niet uitgesloten

  Situatie in Vlaanderen: kritieke overstro­min­gen van Demerbek­ken, Dijlebek­ken en Netebekken niet uitgeslo­ten

  De komende uren trekt een regenzone over het Demerbekken, het Dijlebekken en het Netebekken. In het westelijk deel van Limburg en het oostelijk deel van Antwerpen en Vlaams-Brabant stijgen de waterpeilen sterk en bereiken ze alarmpeilen. Kritieke overstromingen zijn niet uitgesloten, blijkt uit de update (omstreeks 16.00 uur) van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De Dijle treedt nu al uit zijn oevers.