Sacheen Littlefeather (midden) op archiefbeeld uit 2010.
Volledig scherm
Sacheen Littlefeather (midden) op archiefbeeld uit 2010. © AFP

Academy verontschuldigt zich na 50 jaar bij inheemse actrice die in naam van Marlon Brando Oscar weigerde

Sacheen Littlefeather heeft na bijna vijftig jaar excuses gekregen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de uitreiking van de Oscars. De inheems Amerikaanse werd in 1973 bekend toen ze namens Marlon Brando zijn Oscar weigerde uit protest tegen de behandeling van inheemse Amerikanen door de filmindustrie.

 1. “Wanneer hij het over Jada heeft, toont hij geen echte glimlach”: gedragsanalyste buigt zich over excuusvideo Will Smith
  PREMIUM
  Celebrities

  “Wanneer hij het over Jada heeft, toont hij geen echte glimlach”: gedragsana­ly­s­te buigt zich over excuusvi­deo Will Smith

  “Chris, ik wil me excuseren tegenover jou.” Met die verlossende woorden gaf Will Smith (53) vier maanden na de Oscarheisa eindelijk een teken van leven. De acteur zette zich voor de camera en besprak uitgebreid zijn kant van het verhaal. Duidelijk met de nodige dosis spanning, wat we gebruikelijk achten. Maar hoe oprecht zijn Smiths excuses? Wat zegt zijn lichaamstaal en wat kunnen we daaruit afleiden? Gedragsanalist Dana Ketels analyseerde de beelden en trok duidelijke conclusies. “Hij ontplofte, en bevroor daarna. Dat is zijn persoonlijkheid.”
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.