Legerbaas Michel Hofman zwengelde het debat over de verplichte legerdienst aan.
Volledig scherm
PREMIUM
Legerbaas Michel Hofman zwengelde het debat over de verplichte legerdienst aan. © Belga

ONZE OPINIE. Dienstplicht om jongeren waarden, discipline en patriottisme bij te brengen? Zeg dan niet dat je niet wil betuttelen

Moeten we het debat over de verplichte legerdienst heropenen, nu eeuwige vrede in Europa minder vanzelfsprekend is geworden? Het debat voeren kan nooit kwaad. En zoals onze legerbaas Michel Hofman, die het ballonnetje opliet, er meteen geruststellend bij zei: het is toch niet voor meteen. Het leger is simpelweg niet meer voorzien op zo’n jaarlijkse instroom van jongeren: niet qua infrastructuur, niet qua materiaal en niet qua instructeurs.

38 reacties

  • Jef Peeters

    1 week geleden
    De jeugd wordt sowieso van thuis uit énorm 'betutteld'. Hotel mama voor sommige jongeren (meestal jongens!) die tot hun 30 à 35 jaar thuis blijven wonen! De jeugd heeft véél meer tijd nodig om volwassen te worden. De dienstplicht opnieuw terug invoeren zou een goede vooruitgang hiertoe kunnen bieden, denk ik. Nu worden ze ahw. gepamperd, zolang ze thuis wonen!!
  • Ives Ameel

    5 maanden geleden
    Op zich niet mis maar heeft een leger niet meer behoefte aan moderne goede wapensystemen in plaats van meer soldaten?
  • Wilfried Ingels

    6 maanden geleden
    Mochten ze nooit afgeschaft hebben. Er zijn zoveel werklozen dan zouden ze al minstens iets om handen hebben en wat meer respect aangeleerd worden.
  • Gino Denil

    6 maanden geleden
    Waarden en discipline zijn nodig. Maar het van bovenaf opleggen is betutteling en lukt bovendien niet. En mensen blindelings bevelen leren opvolgen hoort daar helemaal niet bij. Men heeft maar waarden als men zelfstandig kan oordelen. Dat houdt in dat men zelf oordeelt of men een bevel opvolgt of niet. Na de oorlog werd het "bevel is bevel" dan ook niet aanvaard in processen over oorlogsmisdaden.
  • Jurgen Meurs

    6 maanden geleden
    Ik denk dat als je meer rekruten in het leger wil dat je dat leger interessant en aantrekkelijk moet maken, verloning, carrierekansen, opleidingsmogelijkheden en dergelijke meer. Niemand zit te wachten op een leger van milliciens die liever elders zouden zijn met afgedankt materiaal omdat het allemaal te duur is. Voor mij liever een professioneel goed uitgeruste strijdkracht.
  1. SLANGEN OP MAANDAG: “Jambon en Demir streden voor dossier waar hun partij niets bij te winnen had”
    PREMIUM
    29

    SLANGEN OP MAANDAG: “Jambon en Demir streden voor dossier waar hun partij niets bij te winnen had”

    Niets dan lachende gezichten, eind vorige week na de tumultueuze landing van het Vlaamse stikstofakkoord. Wie eerder getuige was van het steekspel in het Vlaams Parlement, dacht waarschijnlijk dat het nooit meer goed kwam. Maar bij de voorstelling van het akkoord leek het wel of ieder moment een spontane Kumbaya kon losbarsten. Na een lange periode van politieke verlamming is zowel de federale regering, met haar asielakkoord, als de Vlaamse regering erin geslaagd om een akkoord te smeden. Dat geeft perspectief voor de toekomst, want hete hangijzers zijn er nog genoeg.
  1. ONZE OPINIE. “Dedecker heeft troeven achter de hand voor 2024, maar of hij de hemel nog kan bestormen?”
    PREMIUM
    110

    ONZE OPINIE. “Dedecker heeft troeven achter de hand voor 2024, maar of hij de hemel nog kan bestormen?”

    Zouden ze op de Vlaamse partijhoofdkwartieren al beven? Want Jean-Marie Dedecker (70) voelt het jeuken. Nu in Nederland de BoerBurgerBeweging (BBB) met één hand op de rug alle andere partijen tegen het canvas heeft gemept, gelooft de voormalige judocoach nóg sterker dat hij ook opnieuw zou kunnen uithalen met zijn Lijst Dedecker. Volgens hem verschillen Vlamingen en Nederlanders vandaag namelijk niet zoveel als het op politiek sentiment aankomt.
  2. ONZE OPINIE. “Na de verontwaardiging ettert het asielprobleem lustig verder”
    PREMIUM
    34

    ONZE OPINIE. “Na de verontwaar­di­ging ettert het asielpro­bleem lustig verder”

    “Na de verontwaardiging over de chaotische evacuatie van de Paleizenstraat, is er fundamenteel niks veranderd aan het asielprobleem. Partijen zijn in verkiezingsmodus en het probleem ettert lustig verder”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “Maar als ze klaar zijn met Zwartepieten, zien ze dat hun kaarten geen ontelbare opties meer tonen: strenger controleren wie binnenkomt is geen hardvochtig beleid. Integendeel.”