Tom Waes met de cast van 'Het Verhaal van Vlaanderen'.
Volledig scherm
PREMIUM
Tom Waes met de cast van 'Het Verhaal van Vlaanderen'. © VRT

COLUMN. Het unieke verhaal van Vlaanderen is er voornamelijk één van de laatste 200 jaar. Alles daarvoor is bij elkaar gesprokkelde suikerzoete romantiek

Als Ben Weyts zonodig het kindergeld wil afpakken van ouders die hun kinderen geen Nederlands leren, dan komt hij bij Tom Waes helaas rijkelijk te laat. Zelfs voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois uitte vanuit de catacomben van het Europees Parlement zijn ongenoegen over de tussentaal waarmee Waes ‘Het verhaal van Vlaanderen’ aan elkaar praat. Het moet geleden zijn van de ambtenaren-satire ‘De collega’s’ dat een Vlaamse televisie-uitzending zodanig de gemoederen beroerde. Al van voor de eerste uitzending lagen voor- en tegenstanders met mekaar in de clinch.

53 reacties

 • Georgette Dilen

  15 uur geleden
  Al dat commentaar is echt degoutant. Het is een uitstekende serie en daarmee basta!!
 • An Vanden Bossche

  1 week geleden
  Opvallend nog steeds het grote belang dat gehecht wordt aan de guldensporenslag. Met onderliggend weeral het uitbuitingscomplex en kleinheidscomplex, typisch Vlaamse ‘herinnering’. In die tijd waren de slagen van Basweiler en Woeringen veel belangrijker lijkt mij, gezien die voortdurend in de archieven weerkomen.
 • Jean Berben

  2 weken geleden
  11 juli is inderdaad niet om uit te slapen om de eenvoudige reden dat het geen feestdag is, wij moeten die dag gewoon werken, tenzij het toevallig weekend is.
 • Gino Denil

  2 weken geleden
  Het graafschap Vlaanderen was een klein stukje van een groter rijk, ongeveer 40% van wat nu het Vlaams Gewest is. Een deel van West-Francië. Met wat stadsprivileges voor Gent en Brugge en als leenheer de koning van Frankrijk. Het graafschap was bovendien ook nog tweetalig, Romaans en Oud-Nederlands. Later kwam het als de Zuidelijke Nederlanden - met een deel van Nederland en bijna heel Wallonië - onder heerschappij van de Spanjaarden, de Oostenrijkse Habsburgers en terug Frankrijk.
 • Chantal Favril

  2 weken geleden
  Het graafschap Vlaanderen is geen suikerzoete romantiek en dat gaat tot ruim duizend jaar terug in de tijd. Dat er van mijnheer Slangen kritiek zou komen, was wel te verwachten. Hij vindt trouwens ook dat de feestdag van de Vlamingen enkel maar dient om eens goed uit te slapen. Hoe vooringenomen kun je eigenlijk zijn.
 1. ONZE OPINIE. “Oekraïne mocht de oorlog niet verliezen. Tijd om te beslissen dat ze ook mogen winnen”
  PREMIUM
  12

  ONZE OPINIE. “Oekraïne mocht de oorlog niet verliezen. Tijd om te beslissen dat ze ook mogen winnen”

  Duitsland aarzelt nog om tanks naar Oekraïne te sturen, maar dat mag niet te lang duren, schrijft adjunct-hoofdredacteur Dimitri Antonissen. “Het Russische leger blijkt geen goed geoliede machine, maar een verroeste Lada. Experts zijn overtuigd dat Oekraïne met de juiste wapens tegen de zomer de Krim kan heroveren. Rusland nu ademruimte geven, is gevaarlijker dan de nucleaire escalatie waar Poetin al vanaf dag één mee dreigt.”
 2. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!
 1. 
ONZE OPINIE. “Kinderbijslag! De stoplap voor alle problemen met jongeren die we op geen andere manier opgelost krijgen”
  PREMIUM
  47

  ONZE OPINIE. “Kinderbij­slag! De stoplap voor alle problemen met jongeren die we op geen andere manier opgelost krijgen”

  “Kinderbijslag blijkt de stoplap voor elk probleem met jongeren”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “In deze aflevering: voor kleuters die niet slagen voor de Nederlandse taaltest en hun hardleerse ouders. Taalachterstand detecteren bij kleuters was een uitstekend initiatief van de Vlaamse regering en Ben Weyts. Maar hoe wil Ben Weyts die ouders in godsnaam controleren? Gaat hij kijken wat er op televisie speelt thuis? Noem het gerust een afleidingsmanoeuvre van een politicus in zwaar weer.”
 2. ONZE OPINIE. “Het belooft een jaar lang te stuiven achter de schermen van onze gezondheidszorg”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Het belooft een jaar lang te stuiven achter de schermen van onze gezond­heids­zorg”

  Het heeft weinig gescheeld of de grootste artsenvakbond van ons land was deze week boos uit het systeem gestapt dat de medische tarieven in België reguleert. “De toon voor 2023 is daarmee gezet”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Er dient zich een hevige strijd aan in onze gezondheidszorg. Eentje die zal bepalen hoe minister Vandenbroucke in 2024 naar de kiezer kan.”