AFP/Wouter Van Vooren
Volledig scherm
PREMIUM
© AFP/Wouter Van Vooren

ANALYSE. Ooit kon enkel een akkoord tussen PS en N-VA de basis leggen voor de redding van België. Nu trekken ze ten strijde tegen elkaar

“De Wetstraat is gehackt”, schrijft professor politicologie Carl Devos. “Wellicht het werk van de Russen. Ze zijn erin geslaagd om de kalender van de toppolitici te manipuleren. Die is plots op 2024 gezet. Bovendien hebben ze de politiek opgesloten in een tijdlus, zoals in de film ‘Groundhog Day’: we worden gedwongen om steeds opnieuw hetzelfde te beleven. Een mentale marteling.”

35 reacties

  • Herwig Depoorter

    1 maand geleden
    Magnette is nu al de grote baas van deze, door hem gevormde, regering. Veel zou er dan ook niet veranderen, tenzij dat dit land de weerspiegeling zou kunnen worden van zijn eigen regio Henegouwen, waar 4 op 10 jongeren werkloos zijn en zijn eigen stad Charleroi waar blijkbaar meer dan de helft van een uitkering leven
  • guido Bervoets

    1 maand geleden
    Paul Magnette wil zijn verantwoordelijkheid nemen en premier worden. Dat is ook logisch want daarom doet normaal gezien iedereen mee aan de federale verkiezingen en zou iedereen die ambitie moeten hebben. Behalve Bart De Wever dan. die heeft al drie keer geweigerd het ambt op te nemen. Dat vind ik dus pure volksverlakkerij en fraude. Als hij toch geen federale verantwoordelijkheid wil opnemen moet hij ook niet meedoen aan de verkiezing. Punt.
  • Eddy DESMET

    2 maanden geleden
    Waarom zoveel heibel verkondigen ? We leven in het land van melk en honing en het merendeel van de bevolking beseft dat niet eens ... Waarom verhuizen de malcontenten niet naar het buitenland ? Als het daar dan zoveel beter is, zou ik geen minuut aarzelen ...
  • Gino Denil

    2 maanden geleden
    Als men kijkt hoeveel bevoegdheden al naar de gewesten over geheveld zijn dan moet men stellen dat het vooral in die gewestregeringen is dat men klungelt. Alle drie hebben ze een groot tekort op hun begroting. Als men het land opdeelt in drie heb je natuurlijk per gewest nog minder politiek talent om een regering te vormen en wordt alles duurder.
  • Emiel Van Roost

    2 maanden geleden
    Met Magnette, debaas van belgie valt niet te praten hij is de hoofdschuldige van het grootete begrotingstekort van europa; Hij wordt wel geholpen hierbij door allerlei excellenties zoals Jambon Crevits, Weyts... die naast hun riste vergoedind van minister ook nog een riante leasing wage tot
  1. SLANGEN OP MAANDAG. “De belangrijkste politieke adviseur van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi moet wel zijn chowchow Pamuk zijn”
    PREMIUM
    10

    SLANGEN OP MAANDAG. “De belangrijk­ste politieke adviseur van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi moet wel zijn chowchow Pamuk zijn”

    De belangrijkste politieke adviseur van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi moet wel zijn chowchow Pamuk zijn. Geen mens die de huidige strategie van CD&V zou bedenken. Nadat men op het ritme van de krokusvakantie gedurende een week kon verpozen in de politieke loopgraven, komt vandaag het stikstofdossier opnieuw op minister-president Jambons tafel. Net als met het kindergeld heeft Mahdi zichzelf en zijn partij opnieuw ingegraven in een positie waar eender welk resultaat minstens een gedeeltelijke nederlaag is.
  2. ONZE OPINIE. “De regeringspartijen zijn tot elkaar veroordeeld en wij tot hen. Dat is nog het ergste”
    PREMIUM
    58

    ONZE OPINIE. “De regerings­par­tij­en zijn tot elkaar veroor­deeld en wij tot hen. Dat is nog het ergste”

    “Het debat in het Vlaams parlement toonde een virtuele regering. Er waren geen coalitiepartners meer. En ook geen minister-president. De speech van Jan Jambon was een N-VA-speech", schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “Maar zij zijn veroordeeld tot elkaar. En wij tot hen. De enige weg vooruit is een akkoord. Als Natuurpunt en de Boerenbond elkaar kunnen vinden, moet dat voor N-VA en CD&V uiteindelijk ook lukken.”
  3. ONZE OPINIE. “We verspelen te veel talent, we raken te veel mensen kwijt die bewust voor het onderwijs kozen”
    PREMIUM

    ONZE OPINIE. “We verspelen te veel talent, we raken te veel mensen kwijt die bewust voor het onderwijs kozen”

    “Nood breekt dus wet. Liever een leerkracht dan geen. Zelfs al is het er één zonder pedagogische opleiding. Maar dat is een noodoplossing”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “De uitdaging ligt bij de leerkrachten zelf. Meer dan een derde van de beginnende leerkrachten gooit de handdoek in de ring binnen de vijf jaar. We raken te veel mensen kwijt die bewust voor het onderwijs kozen.”