1. Slangen op maandag. “De VS zijn onze vrienden, zolang het niet over geld gaat. En in de VS gaat het altijd over geld”
  PREMIUM
  7

  Slangen op maandag. “De VS zijn onze vrienden, zolang het niet over geld gaat. En in de VS gaat het altijd over geld”

  In de schaduw van de Oekraïense oorlog ontvouwt zich geruisloos een oorlog waarvan de gevolgen veel ingrijpender zullen zijn dan de ontsporing van de energieprijzen. In alle stilte is VS-president Joe Biden een handelsoorlog gestart die Europa heel wat banen en welvaart zal kosten. Dat Europa loopt voortdurend tegen de grenzen van haar model aan, en morrelt tandeloos in de marge.
 2. COLUMN. “Ze wisten dat de vuurtoren er stond. Die lichtflitsen in hun living waren te voorzien.” Maar is dat zo?
  PREMIUM
  9

  COLUMN. “Ze wisten dat de vuurtoren er stond. Die lichtflit­sen in hun living waren te voorzien.” Maar is dat zo?

  Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. Eén die woelig verliep in Oostende, want eerst werd het licht van Lange Nelle deels afgeplakt, vervolgens greep minister Matthias Diependaele (N-VA) in. “De klagers wisten dat de vuurtoren er was.” Dat klopt, maar op de hoge verdiepen was de lichthinder misschien onverwacht, betoogt onze columniste. “Oostende moest een stukje Manhattan met hoogbouw krijgen. Dat houdt risico’s in.”
 3. ONZE OPINIE. “Enerzijds verlengen we lokale verlieslatende luchthavens, anderzijds staat Brussels Airport, onze economische slagader, op de helling?”
  PREMIUM
  37

  ONZE OPINIE. “Enerzijds verlengen we lokale verliesla­ten­de luchtha­vens, anderzijds staat Brussels Airport, onze economi­sche slagader, op de hel­ling?”

  “Zonder stikstofakkoord staat de vergunning van Brussels Airport op de helling. Zuhal Demir (N-VA) noemt het alternatief van een stikstofakkoord dan ook hel en verdoemenis. En dat zou straf zijn. Want enerzijds verlengt de Vlaamse regering de subsidie voor de lokale verlieslatende luchthavens. Anderzijds staat Brussels Airport, dé economische slagader van dit land, op de helling? Dat is al te zot”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde.
 1. ONZE OPINIE. Is het geen ongelooflijk pessimistisch idee dat dit land vastgekoekt is?
  PREMIUM
  29

  ONZE OPINIE. Is het geen ongeloof­lijk pessimis­tisch idee dat dit land vastge­koekt is?

  “Bart De Wever (N-VA) kreeg het label van ongebreidelde revolutionair met zijn plan om de grondwet te omzeilen en zo het land te hervormen. Maar de analyse in Vlaanderen klinkt wel steeds eensgezinder: dit land werkt niet meer”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “Na Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (Vooruit) zegt nu ook Sammy Mahdi (CD&V) aan de Franstaligen dat ze moeten hervormen of dat het op is. Maart, de maand van de aangekondigde hervormingen, is voor veel politici de lakmoesproef of dit land nog werkt.”
 2. COLUMN. Confederalisme moet dan maar ‘extralegaal’. Kunnen Brusselse jongeren dan voortaan ‘extralegaal’ wagens in brand steken?
  PREMIUM

  COLUMN. Confedera­lis­me moet dan maar ‘extrale­gaal’. Kunnen Brusselse jongeren dan voortaan ‘extrale­gaal’ wagens in brand steken?

  Nu Vlaanderen een televisieserie en een canon krijgt, wordt het tijd voor een eigen woordenschat. Tussen de woorden ‘communisme’ (“Vrijheid berovende ideologie die miljoenen slachtoffers maakte, maar die in Vlaanderen sympathiek lijkt omdat haar vertegenwoordigers spits en grappig zijn.”) en ‘correctie’ (“Prerogatief om als premier de begroting aan te passen en de bevoegde politica onder de bus te gooien.”) verdient ook het woord ‘confederalisme’ een lemma.
 3. COLUMN. “Wachtlijsten, gebrek aan medicijnen, tekort aan personeel... Elke dag zijn er zorgelijke signalen als het over onze gezondheid gaat”
  PREMIUM
  2

  COLUMN. “Wachtlijs­ten, gebrek aan medicijnen, tekort aan personeel... Elke dag zijn er zorgelijke signalen als het over onze gezondheid gaat”

  Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. Het tekort aan sommige medicijnen in ons land, is het zoveelste signaal van een geneeskunde onder druk. Wachtlijsten in de psychiatrie, kortere opnames in het ziekenhuis, fusies, zorgpersoneel dat men tot in India zoekt... Als patiënt weinig geruststellend. “Je voelt je soms een hete aardappel die continu doorgeschoven wordt.”
 4. Onze Opinie. “Wil er iemand met Valentijn nog een diamant uit Antwerpen krijgen waaraan mogelijk het bloed van Poetins oorlog kleeft?”
  PREMIUM
  26

  Onze Opinie. “Wil er iemand met Valentijn nog een diamant uit Antwerpen krijgen waaraan mogelijk het bloed van Poetins oorlog kleeft?”

  Dat in België de woorden “diamant” en “export laten stilvallen” samen op een persconferentie van de premier werden genoemd, zal in Kiev meer belang krijgen dan de 92 miljoen euro militaire steun die we sturen. Want in Antwerpen wordt nog steeds een veelvoud van dat bedrag aan Russische diamant verhandeld. “De morele excuses daarvoor zijn al lang op”, schrijft adjunct-hoofdredacteur Dimitri Antonissen. “Als Duitsland onafhankelijk kan worden van Russisch gas, waarom zou dat ons dan niet lukken met een luxeproduct als diamant?”
 1. ANALYSE. “De discussie over de accijnsverhoging is klein bier vergeleken met de storm die ons te wachten staat”
  PREMIUM
  46

  ANALYSE. “De discussie over de accijnsver­ho­ging is klein bier vergeleken met de storm die ons te wachten staat”

  “Deze week zette financiënminister Van Peteghem één van de grote voorjaarsdossiers prominent op de overvolle federale voorjaarsagenda: de hervorming van de energiefactuur. Alsof hij de regie van de premier overnam. Tot ergernis van die laatste”, schrijft Carl Devos. “De Oost-Vlaamse kopmannen treffen elkaar wel vaker voor wat sierschermen. Maar de discussie over de accijnsverhoging is klein bier vergeleken met wat ons te wachten staat: er komt een begrotingsstorm op ons af.”
 2. ONZE OPINIE. “Waarom ‘Het verhaal van Vlaanderen’ zo goed is voor het maatschappelijke debat”
  PREMIUM
  23

  ONZE OPINIE. “Waarom ‘Het verhaal van Vlaanderen’ zo goed is voor het maatschap­pe­lij­ke debat”

  “Het verhaal van Vlaanderen is ongelooflijk goed voor het maatschappelijk debat, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “Het is goed voor het debat over de Vlaamse subsidiedrang. Het is goed voor het debat over verkavelingsantwerps op de VRT. En het tv-programma haalde het debat over onze geschiedenis uit het stoffige universiteitskamertje naar waar het hoort: het midden van de maatschappij.”
 3. ONZE OPINIE. “20 euro meer op de energiefactuur? Sommige politici hielden burgers een ander beeld voor”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “20 euro meer op de energiefac­tuur? Sommige politici hielden burgers een ander beeld voor”

  “20 euro extra op de energiefactuur? Het maakt veel burgers woest. Die woede hebben sommige politici zelf uitgelokt: door te verkondigen dat de btw op 6% voor energie definitief is”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “Zonder erbij te zeggen dat er nog wel een accijnshervorming komt. En als ze het zeiden, legden ze het niet voldoende uit: deze steun is eindig. Het zal opnieuw wat stijgen.”
 4. AFSCHEIDSCOLUMN. Alison Roels, weduwe van chef Cochon De Luxe: “Ik kijk ernaar uit om weer mensen te ontvangen”
  PREMIUM

  AFSCHEIDS­CO­LUMN. Alison Roels, weduwe van chef Cochon De Luxe: “Ik kijk ernaar uit om weer mensen te ontvangen”

  Eén jaar en drie maanden na de diagnose van ongeneeslijke darmkanker overleed chef-kok Tom van Lysebettens (35) van Cochon de Luxe in Gent. De laatste maanden van zijn leven beschreef hij voor HLN hoe hij bleef vechten tégen stoute tumoren en vóór meer tijd met vrouw en kinderen. Na zijn dood nam zijn geliefde Alison het van hem over. Dit is haar laatste column: “Ik hoop dat ik er toch een paar mensen wat herkenning door heb kunnen geven. Dat is wat ik met mijn nieuwe winkel Splinter ook wil doen.”
 1. ONZE OPINIE. “Extra geld voor de lagere lonen? Het begrotingstekort? De fiscale hervorming is een vals antwoord op alle problemen”
  PREMIUM
  33

  ONZE OPINIE. “Extra geld voor de lagere lonen? Het begrotings­te­kort? De fiscale hervorming is een vals antwoord op alle problemen”

  “300 euro extra voor de lagere lonen. Dat was het idee van Groen, de partij die hekelt dat partijen willen scoren maar het intussen zelf probeert te doen. Hoe ze die 300 euro extra wil betalen? De fiscale hervorming. Die bestaat nog niet. En die fiscale hervorming moet ook het begrotingstekort oplossen”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “De fiscale hervorming is een valse witte vlag waar politici mee zwaaien om kritiek te doen verstommen.”
 2. ONZE OPINIE. “Oekraïne mocht de oorlog niet verliezen. Tijd om te beslissen dat ze ook mogen winnen”
  PREMIUM
  12

  ONZE OPINIE. “Oekraïne mocht de oorlog niet verliezen. Tijd om te beslissen dat ze ook mogen winnen”

  Duitsland aarzelt nog om tanks naar Oekraïne te sturen, maar dat mag niet te lang duren, schrijft adjunct-hoofdredacteur Dimitri Antonissen. “Het Russische leger blijkt geen goed geoliede machine, maar een verroeste Lada. Experts zijn overtuigd dat Oekraïne met de juiste wapens tegen de zomer de Krim kan heroveren. Rusland nu ademruimte geven, is gevaarlijker dan de nucleaire escalatie waar Poetin al vanaf dag één mee dreigt.”
 1. 
ONZE OPINIE. “Kinderbijslag! De stoplap voor alle problemen met jongeren die we op geen andere manier opgelost krijgen”
  PREMIUM
  47

  ONZE OPINIE. “Kinderbij­slag! De stoplap voor alle problemen met jongeren die we op geen andere manier opgelost krijgen”

  “Kinderbijslag blijkt de stoplap voor elk probleem met jongeren”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “In deze aflevering: voor kleuters die niet slagen voor de Nederlandse taaltest en hun hardleerse ouders. Taalachterstand detecteren bij kleuters was een uitstekend initiatief van de Vlaamse regering en Ben Weyts. Maar hoe wil Ben Weyts die ouders in godsnaam controleren? Gaat hij kijken wat er op televisie speelt thuis? Noem het gerust een afleidingsmanoeuvre van een politicus in zwaar weer.”
 2. COLUMN. Nieuwjaarsrecepties tonen hoe slecht het gesteld is met de politiek. Enkel CD&V verraste
  PREMIUM
  43

  COLUMN. Nieuwjaars­re­cep­ties tonen hoe slecht het gesteld is met de politiek. Enkel CD&V verraste

  De Wetstraat was dit weekend zo stoned als een garnaal. Op de nieuwjaarsrecepties werd volop zelfvertrouwen gesnoven. Geen kiezer die iets snapt van deze cocktail van vreugdedansjes en bittere uithalen, maar het is de levensnoodzakelijke drug om militanten aan boord en mandatarissen scherp te houden. Zelfbevlekking tussen glas en amuse, wie de beelden ziet zou denken dat we morgen naar de stembus trekken. Het controleplasje bestaat erin zoveel mogelijk volk te verzamelen, en dat getal luidkeels te presenteren als het bewijs dat de partij er veel beter voorstaat dan de buitenwacht denkt en roept. In de echte wereld moet er nog 500 dagen geregeerd worden.
 1. COLUMN. PVDA wenst u een gelukkige Graaidag! Waar u een heel jaar voor werkt, verdient Eden Hazard in drie uur en drieëndertig minuten
  PREMIUM
  33

  COLUMN. PVDA wenst u een gelukkige Graaidag! Waar u een heel jaar voor werkt, verdient Eden Hazard in drie uur en drieënder­tig minuten

  Zoals een kind na Nieuwjaar uitkijkt naar Driekoningen, zo keek columnist Jan Segers uit naar Graaidag, dit jaar op 9 januari, de dag waarop de CEO heeft verdiend wat zijn werknemer op 31 december zal hebben verdiend. “Waar u als zorgkundige een heel werkjaar over doet, daar had Eden Hazard drie uur en drieëndertig minuten voor nodig op zijn eerste werkdag van het jaar.”
 2. ONZE OPINIE. “Het belooft een jaar lang te stuiven achter de schermen van onze gezondheidszorg”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Het belooft een jaar lang te stuiven achter de schermen van onze gezond­heids­zorg”

  Het heeft weinig gescheeld of de grootste artsenvakbond van ons land was deze week boos uit het systeem gestapt dat de medische tarieven in België reguleert. “De toon voor 2023 is daarmee gezet”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Er dient zich een hevige strijd aan in onze gezondheidszorg. Eentje die zal bepalen hoe minister Vandenbroucke in 2024 naar de kiezer kan.”
 3. ONZE OPINIE. “Te veel belastinggeld vloeit naar een continue kiescampagne, die samenwerking en langetermijnpolitiek ondermijnt”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Te veel belasting­geld vloeit naar een continue kiescampag­ne, die samenwer­king en langeter­mijn­po­li­tiek ondermijnt”

  “Dat de partijfinanciering veel te hoog is, is hier al tig keer geschreven”, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Politici zéggen wel dat er iets moet gebeuren, maar er verandert nul komma niets. Dat is geen toevalligheidje. Dat is onwil. Luiheid, vanuit het gedacht dat ‘de mensen’ er niet van wakker liggen. Nochtans zijn de excuses stilaan op.”
 4. COLUMN. Harry Styles. Harry Kane. Harry Potter. Harry Mulisch. Ziedaar mijn favoriete Harry’s. Prins Harry behoort daar niet toe, en wel hierom
  PREMIUM
  7

  COLUMN. Harry Styles. Harry Kane. Harry Potter. Harry Mulisch. Ziedaar mijn favoriete Harry’s. Prins Harry behoort daar niet toe, en wel hierom

  Harry Styles. Harry Kane. Harry Mulisch. Harry Potter. Ziedaar de favoriete Harry’s van columnist Jan Segers. Prins Harry behoort daar niet toe. “Nog voor zijn autobiografie ‘Reserve’ uit was, ontving Harry 19 miljoen pond. Als voorschot. Zou de prins beseffen dat Eden Hazard daar een heel jaar moet voor werken en de gemiddelde werknemer zelfs nog langer?”
 1. ONZE OPINIE. “Een wonderoplossing is er niet, maar als de wil er is om écht een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen drugs, is er nog wel wat mogelijk”
  PREMIUM
  40

  ONZE OPINIE. “Een wonderop­los­sing is er niet, maar als de wil er is om écht een versnel­ling hoger te schakelen in de strijd tegen drugs, is er nog wel wat mogelijk”

  Nee, er is geen wonderoplossing die het drugsgeweld zal doen stoppen, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. Een veiligheidsraad bijeen roepen, zoals Bart De Wever vraagt, is dat ook niet. Maar als de regering echt een versnelling hoger wil schakelen in de strijd tegen drugs, dan is zo’n veiligheidsraad - met iedereen aan 1 tafel om grote beslissingen te nemen - geen onlogische stap.
 2. ONZE OPINIE. “Een premier die de bevoorradingszekerheid vergelijkt met je auto die ‘s ochtends start of niet, doet het slechtste verhopen”
  PREMIUM
  96

  ONZE OPINIE. “Een premier die de bevoorra­dings­ze­ker­heid vergelijkt met je auto die ‘s ochtends start of niet, doet het slechtste verhopen”

  Door de deal tussen de regering en uitbater Engie kan die laatste eindelijk met de voorbereidende werken aan de twee jongste kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 beginnen. Een absolute noodzaak om het licht in ons land aan te houden, maar helaas nog niet voldoende, zo schrijft onze energiejournalist Robbe Van Lier: “De factuur wordt zoals zo vaak in dit land doorgeschoven naar toekomstige generaties.”
 1. ONZE OPINIE. “Discrimineren op uiterlijk? Die oppervlakkigheid kunnen we ons écht niet meer permitteren”
  PREMIUM
  14

  ONZE OPINIE. “Discrimi­ne­ren op uiterlijk? Die oppervlak­kig­heid kunnen we ons écht niet meer permitte­ren”

  “Wie door de band genomen knapper is, krijgt meer kansen. Wie wit is, krijgt meer kansen. Wie jonger is, krijgt meer kansen. Maar over dat eerste hebben we het veel minder dan de laatste twee. Het is dan ook flou. Want wat is mooi en wat is lelijk? En hoe bewijs je dat je een job niet kreeg door je uiterlijk? Maar hoe dan ook: die bestaande oppervlakkigheid kunnen we ons niet permitteren”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde.