1. ONZE OPINIE. Opstoot van apenpokken legt bloot dat we weinig échte lessen uit de pandemie trokken
  PREMIUM
  2

  ONZE OPINIE. Opstoot van apenpokken legt bloot dat we weinig échte lessen uit de pandemie trokken

  Een virus dat enkel na intens contact overgedragen wordt. Dat bij ons quasi geen dodelijke slachtoffers maakt. En waarvan maar enkele gevallen bekend zijn. Tot twee jaar geleden zouden de apenpokken enkel bij wetenschappers een onderwerp van belang zijn geweest. Corona zadelt ons nog zeker een generatie lang op met ‘virusangst’. Dat de wereld weinig échte lessen trok uit de pandemie, helpt niet om die vrees weg te nemen.
 2. ONZE OPINIE. Wie redt de middenklasse in dit land?
  143

  ONZE OPINIE. Wie redt de middenklas­se in dit land?

  Nu al moeten voedselbanken 's avonds openen, omdat er zoveel mensen aankloppen die overdag werken. Het is maar het topje van de ijsberg. Nog eens duizenden anderen kunnen de voedselbank enkel vermijden door hun spaarreserve letterlijk op te eten en op te stoken. Met twee miljoen is die lagere middenklasse in België. Ze zijn boos, bang en voelen zich in de steek gelaten. Makkelijke oplossingen zijn er niet, maar partijen die dit niet als hét belangrijkste thema op de agenda zetten, mogen zich bij de volgende verkiezingen aan een nooit geziene oplawaai verwachten.
 3. ONZE OPINIE. Het kan niet dat Jambon ‘s morgens zegt dat het stikstofakkoord niet kan verbroken worden en dat twee uur later Gwendolyn Rutten er gaten in schiet
  PREMIUM
  28

  ONZE OPINIE. Het kan niet dat Jambon ‘s morgens zegt dat het stikstofak­koord niet kan verbroken worden en dat twee uur later Gwendolyn Rutten er gaten in schiet

  Jo Brouns is de kersverse minister van Landbouw die voor CD&V de boerenkrijg moet organiseren in de Vlaamse regering. Het onontgonnen Limburgse talent van 47 wil het moeizaam gesloten akkoord tussen CD&V, Open Vld en N-VA kunnen aanpassen als dat nodig is. Maar (nog) niet Jo Brouns, wél Gwendolyn Rutten (Open Vld) ontpopt zich tot de gesel van die stikstofdeal en dus van de Vlaamse regering.
 1. ONZE OPINIE. Dertien maatregelen voor onze koopkracht en geen één om meer mensen aan het werk te krijgen
  PREMIUM
  37

  ONZE OPINIE. Dertien maatrege­len voor onze koopkracht en geen één om meer mensen aan het werk te krijgen

  Op de dag dat de benzineprijs een nieuw record breekt, duikt Paul Magnette (PS) op als een rood duiveltje uit een doosje over onze koopkracht. Hij had het beloofd, in deze krant. Magnette bezwoer ons dat hij zijn rode eisen voor 1 mei nadien niet snel zou begraven. Hij wil de lonen van de Belg nog verhogen. En hij rekent daarvoor op een rijkentaks. We waren gewaarschuwd.
 1. ONZE OPINIE. Een gek idee: wat als ze nu eens kijken wie de beste minister van Welzijn zou kunnen zijn?
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Een gek idee: wat als ze nu eens kijken wie de beste minister van Welzijn zou kunnen zijn?

  De juiste woonplaats. De juiste stand. De juiste contacten. De juiste achtergrond. En wie weet ook wat kennis van zaken. Maar om het in de termen van de Nederlandse journalist Joris Luyendijk te zeggen: dat laatste vinkje is niet altijd nodig om uitverkoren te zijn als minister. Met Wouter Beke (CD&V) vertrekt een Limburger, en dus moet een Limburger de plaats innemen. Logisch? Te vaak vervalt de Wetstraat in dat adagium.
 1. ONZE OPINIE. Deze overheid wil een reclameverbod, maar organiseert gokken wel mee via de Nationale Loterij
  PREMIUM
  51

  ONZE OPINIE. Deze overheid wil een reclamever­bod, maar organi­seert gokken wel mee via de Nationale Loterij

  Je moet Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de truken van de politieke foor niet leren. Dat het uitvoeren van korte celstraffen alweer wordt uitgesteld, lanceerde hij strategisch op 1 mei wanneer de socialisten met knalrode eisen in de spotlights staan. Met zijn ban op gokreclame omzeilt hij handig de tegenstribbelende copains van MR - Mouvement Réactionnaire in plaats van Réformateur als je het ‘Q’ vraagt. Gegokt en...
 2. ONZE OPINIE. “Zonder helm had Maarten (11) - zoon van collega - fietsongeval donderdag niet overleefd. Voor hem en al die andere slachtoffers is er ‘Veloveilig Vlaanderen’”
  21

  ONZE OPINIE. “Zonder helm had Maarten (11) - zoon van collega - fietsonge­val donderdag niet overleefd. Voor hem en al die andere slachtof­fers is er ‘Veloveilig Vlaanderen’”

  Collega Karl was al ongeduldig toen zijn 11-jarige zoon Maarten donderdag nog niet thuis was voor het avondeten, en nog meer toen hij de sirene van de ambulance hoorde. “Het zal toch niet.” Maar het was wel zo. Opgeschept door een bestelwagen. Barst in zijn oogkas, zware hersenschudding. Maar het had nog zoveel erger kunnen zijn. “Zijn fietshelm heeft zijn leven gered, meneer”, zei de spoedarts. HLN lanceert dit weekend de actie ‘Veloveilig Vlaanderen’. We doen het voor Maarten. En al die andere kinderen en volwassenen die dagelijks slachtoffer worden op de fiets.
 1. ONZE OPINIE. Er zijn vacatures à volonté maar geen handen. Straks vallen we zachtjes stil. Zoals de treinen
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Er zijn vacatures à volonté maar geen handen. Straks vallen we zachtjes stil. Zoals de treinen

  Er worden meer treinen geschrapt. Niet omdat ze in panne staan. Of toch niet allemaal. De trein staat vaker stil omdat er te weinig personeel is. Het spoorwegpersoneel bouwde 90.000 recupdagen op. Een berg die het bedrijf na sociale inspectie moet wegwerken. Elke dag recup moet worden opgenomen. De berg mag niet groter worden, ze moet net kleiner worden. Geen personeel? Dan geen trein. “De trein levert een belangrijke bijdrage aan wereldvrede”, aldus Georges Gilkinet (Ecolo). Dan moet die trein wel eerst rijden. Dan moet u op de trein kunnen rekenen. Want u staat stil.
 2. ONZE OPINIE. Lef mis je, wanneer een groene spreekt
  PREMIUM
  22

  ONZE OPINIE. Lef mis je, wanneer een groene spreekt

  Toen was er toch nog één. Want van de vele vissen die rond de stoel van Meyrem Almaci zwommen, hapte er voorlopig en allicht maar één: Jeremie Vaneeckhout. Atypische groene. Gelovige groene, landelijke groene. Houdt van een goed stukje vlees en het moedige midden. Niet te verslijten voor een stedelijke bobo die niet met de voeten tussen de ‘gewone Vlaming’ staat. Al is die stedelijke voeling van belang. In 2019 haalde de partij bijna de helft van haar iets meer dan 400.000 stemmen in de dertien centrumsteden. Enter: Nadia Naji uit Molenbeek. Op papier zijn de twee het perfecte plaatje. Een duobaan, waarvan iedereen op het einde van de dag alsnog naar één persoon kijkt? Vraag het eens aan Jean-Marc Nollet (Ecolo).
 1. ONZE OPINIE. Rousseau stelt zich terecht vragen, maar het is de PS die Molenbeek maakte/kraakte
  PREMIUM
  67

  ONZE OPINIE. Rousseau stelt zich terecht vragen, maar het is de PS die Molenbeek maakte/kraakte

  “Als ik door Molenbeek rijd, dan voel ik me niet in België.” De uitspraak van Conner Rousseau (Vooruit) is voldoende om weldenkend Vlaanderen te doen stijgeren. Het is ook voldoende om de gewone man van Joachim Coens (cd&v) te doen knikken dat ook de socialisten de vervreemding durven opmerken. Het dorp of de wijk dat een deel enkel nog herkent van op de oude ansichtkaart. Zo bezong Wim Sonneveld het.
 2. Slangen op maandag. Als Le Pen het pleit had gewonnen, kon Europa van een leeg blad beginnen. Weg, hervonden Europese eenheid
  PREMIUM
  62

  Slangen op maandag. Als Le Pen het pleit had gewonnen, kon Europa van een leeg blad beginnen. Weg, hervonden Europese eenheid

  Heel Europa keek dit weekend mee over de schouder van het Franse volk. Als Marine Le Pen het pleit gewonnen had van Macron, kon Europa van een leeg blad beginnen. Weg hervonden Europese eenheid. En een Frans president kan misschien niet zoveel uitrichten als hij of zij geen meerderheid in het parlement achter zich krijgt. Maar een Europa, dat met unanimiteit zijn belangrijkste beslissingen neemt, had zijn tanden in dat geval in een glas water naast het bed mogen zetten.