Marina Moenaert op zijn wijngaard in Oostkamp.
Volledig scherm
Marina Moenaert op zijn wijngaard in Oostkamp. © Benny Proot

Wijnhuis Mérula verwacht 5 procent minder druiven door overvloedige regenval: "Schade blijft bij ons gelukkig beperkt”

Oostkamp/Brugge/KoekelareHet slechte weer van deze zomer heeft ook z’n invloed op de wijnbouw in onze provincie. Wijnhuis Mérula uit Oostkamp verwacht 5 procent minder druivenopbrengst dan andere jaren door de hevige regenval. Dat is weliswaar minder dan andere wijnbouwers in België. “Wij werken gelukkig vooral met schimmeltolerante rassen", vertelt Marino Moenaert.

 1. Vier West-Vlaamse wijnboeren over de oogst van 2020: “Een uitstekend wijnjaar, mét dank aan de klimaatverandering”
  PREMIUM
  West-Vlaanderen

  Vier West-Vlaam­se wijnboeren over de oogst van 2020: “Een uitstekend wijnjaar, mét dank aan de klimaatver­an­de­ring”

  Het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn in 2020. De Vlaamse wijnbouwers hebben zonet voor het derde jaar op rij een uitstekende oogst binnengehaald. “Hopelijk kunnen we met onze witte wijn in mei samen met familie en vrienden de start van een coronavrij jaar vieren”, vat wijnmaker Emmanuel Audenaert van Wijngoed Kapelle samen. Van Schuiferskapelle over Oostkamp tot de flanken van onze Heuvellandse bergen: wij peilden naar de verwachtingen bij vier gepassioneerde wijnboeren. Wil je nog meer inspirerende wijnverhalen lezen? Herlees hier onze zomerreeks over wijnbouw in Vlaanderen.
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 1. Marino Moenaert van Mérula-wijnen in Oostkamp: “Die verrassing op het gezicht van de klanten, daar doe ik het voor”
  PREMIUM

  Marino Moenaert van Mérula-wij­nen in Oostkamp: “Die verrassing op het gezicht van de klanten, daar doe ik het voor”

  De tijd dat alleen in Bordeaux of in de Rhônevallei goede wijn wordt gemaakt, ligt achter ons. Er zijn in onze provincie ondertussen meer dan 30 wijnmakers te vinden. En de kwaliteit wordt elk jaar beter, laten we ons graag vertellen. Wij trekken deze zomer op pad door West-Vlaanderen voor vijf portretten van wijnmakers. Mensen met liefde voor het vak, mensen met een speciaal verhaal. Voor onze derde aflevering trekken we naar Oostkamp, waar Marino Moenaert (48) al 10 jaar Mérula-wijnen bouwt. En intussen groeien er ook al druiven in Koekelare en Brugge.