Zo maakt stedenband met Oostende het verschil voor inwoners Banjul: “Studiebeurzen voor personeel, extra bomen en afvalbeheer”
OostendeOostende en Banjul, de Gambiaanse hoofdstad, hebben al sinds 2003 een stedenband. In 2019 sleepte Stad Oostende nog 3 miljoen euro aan subsidiemiddelen van de Europese Unie in de wacht om projecten op te zetten. Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) en schepen Silke Beirens (Groen) zijn momenteel in Banjul om de verschillende onderdelen van het project te bezoeken. Zo wordt er ter plaatse gewerkt aan goed bestuur, vergroening, afvalbeleid, duurzame ontwikkeling en medische samenwerking.
Het Europese project ging begin 2020 van start onder de naam ‘City Link Ostend Banjul: Partnership for Sustainable City Development’. “Het gaat hier om de grootste subsidie die de stad ooit binnenhaalde. Deze fondsen maken ter plaatse echt een groot verschil op allerlei vlakken en geven jonge generaties ter plaatse een toekomstperspectief”, zegt schepen Silke Beirens.
Maar wat houdt zo’n samenwerking nu in en hoe kan zo’n Europese subsidie het leven in Banjul verbeteren? Om ervoor te zorgen dat Banjul een goed bestuur heeft, maakt het project studiebeurzen vrij voor personeelsleden van het lokale stadsbestuur. Bovendien krijgen lokale schepenen, leden van wijkcomités en medewerkers van de stadsadministratie de mogelijkheid om opleidingen te volgen en wordt er ingezet op het digitaliseren van de administratie.
Een groener Banjul
Daarnaast plantte Banjul 5.000 kokosbomen en 1.000 andere boomsoorten op het strand, om kusterosie tegen te gaan. Op die manier vormt het strand een buffer tegen de stijgende zeespiegel. Ook in de binnenstad worden extra bomen aangeplant. Daarvoor schakelt de Gambiaanse hoofdstad verschillende lokale scholen in, die samen 5.000 bomen zullen aanplanten. In het Tanbi Wetlands Complex zal Banjul inspanningen doen om het mangrovegebied naast de stad verder te beschermen. Om dit domein toegankelijker te maken, bouwt het lokale bestuur een wandelpad door het natuurgebied.
Investeren in netheid
Een ander luik in de stedenband betreft afvalbeheer. Om de Gambiaanse kuststad proper te houden, kocht Oostende twee nieuwe vuilniswagens en bijna 6.000 nieuwe openbare vuilnisbakken aan. Verder werd er geïnvesteerd in veiligheidskledij en in training voor de plaatselijke afvalophalers. De vuilnissite van Banjul krijgt een volledige omheining en er volgen initiatieven rond composteren en het recycleren van plastic. Vervolgens spitst het project zich toe op Crab Island, een leegstaand schoolgebouw dat een toekomstig centrum voor duurzame ontwikkeling zal worden. De bestaande schoolgebouwen op deze locatie worden momenteel gerenoveerd.
Tot slot zet het project in op de samenwerking met het Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH) en het Rode Kruis. In de toekomst wil Banjul ontsmettingsgel lokaal produceren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Extra hommageconcert voor Arno in Kursaal Oostende
De hommage aan zanger Arno in het Kursaal van Oostende op 22 juni was in een mum van tijd uitverkocht. Daarom komt er nu een extra avond op woensdag 21 juni. De ticketverkoop start woensdagmorgen.Oostende -
Bewolkte ochtend met lichte regen in Oostende
Vanochtend en vanmiddag is het erg regenachtig in Oostende. De regen begint rond 7 uur en zal ongeveer 10 uur aanhouden. Er staat een stevige wind vanuit het zuidwesten met een temperatuur van maximaal 12 graden. -
PREMIUM
Na beachclub De Kwinte opent Matthias Vitse nieuw café ‘t Bar’ke: “We willen dat het een echt volkscafé wordt dat sfeer, folklore en sport ademt”
Eind vorig jaar moest Matthias Vitse (41) afscheid nemen van beachclub De Kwinte na 11 jaar. Het bestuur van de surfclub wou het contract niet verlengen en dus moest hij weg. Gelukkig heeft Matthias snel een nieuw avontuur gevonden in de RACB Camping waar hij een nieuw café zal openen. “Ik had liever wat langer in de Kwinte geweest, maar ik ben blij dat ik snel iets nieuws heb gevonden”, zegt Matthias. We gingen eens langs in ‘t Bar’ke.Westende -
-
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
Agressieve bestuurder speelt rijbewijs kwijt
Na melding van een burger kon de politie een beschonken bestuurder en passagier uit het verkeer halen in Oostende.Oostende -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.