Wat als fake news, fake history wordt? “Leopold II was Trump avant la lettre”
OostendeDonald Trump heeft in de Verenigde Staten nog maar eens bewezen wat er gebeurt als je mensen jarenlang verkeerde informatie voorschotelt. Hij is echter niet de eerste in de geschiedenis die het nieuws naar zijn hand zet. “Leopold II was een beetje de Trump van zijn tijd. Er kwam enkel positief en dus fake nieuws uit Congo.” En terwijl de focus nu vooral ligt op de figuur van Leopold II, is het verhaal veel groter, zegt historicus Raf De Boever. Hij schreef er een boek over: Het Ultieme Taboe.
Delen per e-mail
De kolonisatie van Congo is een belangrijk deel van de Belgische geschiedenis en toch hebben de meesten onder ons er amper iets over geleerd op school. De kennis over wat daar allemaal plaatsvond is dan ook beperkt en bij het grote publiek is de interesse vaak gering. Raf De Boever werkte drie jaar aan een boek over de publieke opinie rond de kolonisatie van Congo in de afgelopen 150 jaar. “Er waren eigenlijk drie periodes. Je had eerst Congo Vrijstaat onder Leopold II. De bevolking stelde zich toen weinig vragen omdat Leopold zich voordeed als de bevrijder van de slavernij terwijl hij eigenlijk dwangarbeid invoerde. Maar mijn boek gaat niet over Leopold, het gaat over ons. Hoe hebben wij gedacht en geschreven over de gebeurtenissen daar?”
Omerta
In 1908 kreeg de Belgische overheid de kolonie in handen. “De bevolking was zich er toen nog altijd niet van bewust dat er een harde Apartheid was. Mensen waren onverschillig en susten hun geweten met liefdadigheid. Op het einde van de 19de eeuw werd het ‘fake nieuws’ van toen ‘fake history’. In België werd de pers uitgekocht. De leugen duurde tot enkele schrijvers zoals Daniël Vangroenweghe en Adam Hochschild de omerta doorbraken en de burgers stilaan bewust werden van de gruwel en de minder mooie kantjes van de kolonisatie. Nu balanceert de publieke opinie tussen de voor- en tegenstanders maar beide focussen zich op Leopold II terwijl de onmenselijke Apartheid en latere kolonisatie door België onder de radar blijft.”
Veel mensen prijzen Leopold II nog altijd voor wat hij gedaan heeft in Oostende. “Dat dit met bloedgeld betaald werd interesseert de mensen echter niet. Het is niet omdat het lang geleden is dat we het moeten vergeten. We herdenken toch ook de Eerste en de Tweede Wereldoorlog? Het is alleen maar lang geleden als het mensen goed uitkomt. De viering van 11 juli gaat zelfs terug tot 1302”, zegt De Boever.
Actueel
Veel mensen zullen bij het lezen van het boek veel nieuwe zaken leren over die duistere periode in de geschiedenis, zo zegt de auteur. “Er is nog altijd te weinig aandacht in het onderwijs voor deze periode. Toen ik studeerde in 1970 was Congo nog maar tien jaar onafhankelijk en was het land meer dan de helft van het bestaan van België een kolonie geweest en toch vernamen wij daar niets over als studenten. Ik heb toen op aanraden van mijn docent een thesis geschreven over de publieke opinie van België over Congo. We deden met zes studenten elk vijf jaar uit de geschiedenis. Ik heb die thesissen opgevraagd en ik ben daar verder op gaan werken. Veel mensen zijn pas wakker geworden na een documentaire over het onderwerp in 2004. Het is pas toen dat de bewustwording is gegroeid en we zijn nu bijna 20 jaar verder en het blijft groeien. Het onderwerp blijft ook echt actueel als we zien wat er nu in Amerika gebeurd is en met alle commotie naar aanleiding van de Black Lives Matter beweging.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werkplek
Ga je binnenkort in zwangerschapsverlof? Zo zorg je voor een vlekkeloze overdracht
Een zwangerschap is natuurlijk een leuke gebeurtenis. Voor de baby er is, moet er meestal nog veel geregeld worden, zowel thuis als op het werk. Een zwangerschapsverlof brengt op de werkvloer wel wat uitdagingen met zich mee. Jobat.be legt uit hoe jij de overdracht vlot kan laten verlopen, zodat je zonder zorgen in verlof kan gaan. -
Oostende
Achttal besmettingen bij Oostendse politie, maar korpschef relativeert: “We hebben 350 mensen in dienst en staan nog op code groen”
Leden van de lokale politie Oostende zijn besmet met het coronavirus. Volgens korpschef Philip Caestecker gaat het om een achttal mensen. De korpschef wil absoluut een grote uitbraak vermijden, maar relativeert ook. “Wij zijn een afspiegeling van de maatschappij en dus zijn besmettingen niet verwonderlijk, ondanks onze strikte voorzorgsmaatregelen. We hebben immers 350 mensen in dienst, die ook een privéleven hebben. Voorlopig is er geen reden tot paniek.” -
Hoeveel kost het om onder nul te gaan?
-
-
PREMIUMOostende
Martin Defour, al 30 jaar huisfotograaf bij KV Oostende: “De tribunes, de vipfeestjes... Ik heb het allemaal gezien, zoals de paparazzi”
Gewapend met zijn fotocamera staat Martin Defour al 30 jaar langs de zijlijn bij KV Oostende. Met zijn sfeervolle kiekjes van spelers en - vooral - supporters is de 66-jarige Oostendenaar een bekend gezicht. Of het nu sneeuwt, regent of waait: altijd tekent Martin present. “Voor de lens willen mensen altijd een stapje verder gaan.” -
PREMIUMGent/Oostende
Powerboatracer (59) riskeert 10 jaar cel na vondst van 1,5 ton cocaïne: “Bounty is toepasselijke naam van boot. Zwart vanbuiten, wit vanbinnen”
De Oostendse powerboatracer Nico H. (58) riskeert nu 10 jaar gevangenis, nadat hij in beroep was gegaan tegen zijn celstraf van 8 jaar. Op zijn vissersboot Bounty II werd achter een valse wand ruim anderhalve ton cocaïne met een straatwaarde van 225 miljoen euro aangetroffen. De Nederlandse zakenpartner van de Oostendenaar riskeert eveneens 10 jaar cel. “We moeten streng straffen, anders lokken we het drugsmilieu vanuit Antwerpen”, meent de procureur-generaal. -
HLN Drive
Ken jij alle autologo’s? Doe de quiz
Automerken veranderen geregeld van logo. KIA is het laatste merk in het rijtje. Kan jij de logo’s van de verschillende automerken uit elkaar houden? Test je kennis in deze quiz, gemaakt door de redactie van HLN Drive! -
Oostende
Wordt er te snel gereden in de Oostendse wijken? “Het is eerder een gevoel dat leeft, maar we werken er wel aan verkeersluwe straten”
Door de verkeersdrukte op de Torhoutsesteenweg kiezen veel automobilisten voor een alternatieve route langs de wijk Stene of de Leeuwerikenstraat. Ook in de Frère Orbanstraat is volgens gemeenteraadslid Karel Labens (sp.a-stadsmakers) een onveiligheidsgevoel, omdat auto’s er te snel rijden. Volgens schepen Björn Anseeuw en korpschef Philip Caestecker blijkt uit objectieve gegevens dat de situatie meevalt. “Maar het is ons doel om het centrum autoluw te maken en enkel bestemmingsverkeer toe te laten in de wijken. We zijn daar volop mee bezig.”