Auteur Raf De Boever.
Volledig scherm
Auteur Raf De Boever. © Benny Proot

Wat als fake news, fake history wordt? “Leopold II was Trump avant la lettre”

OostendeDonald Trump heeft in de Verenigde Staten nog maar eens bewezen wat er gebeurt als je mensen jarenlang verkeerde informatie voorschotelt. Hij is echter niet de eerste in de geschiedenis die het nieuws naar zijn hand zet.  “Leopold II was een beetje de Trump van zijn tijd. Er kwam enkel positief en dus fake nieuws uit Congo.” En terwijl de focus nu vooral ligt op de figuur van Leopold II, is het verhaal veel groter, zegt historicus Raf De Boever. Hij schreef er een boek over: Het Ultieme Taboe.

 1. Martin Defour, al 30 jaar huisfotograaf bij KV Oostende: “De tribunes, de vipfeestjes... Ik heb het allemaal gezien, zoals de paparazzi”
  PREMIUM
  Oostende

  Martin Defour, al 30 jaar huisfoto­graaf bij KV Oostende: “De tribunes, de vipfeest­jes... Ik heb het allemaal gezien, zoals de paparazzi”

  Gewapend met zijn fotocamera staat Martin Defour al 30 jaar langs de zijlijn bij KV Oostende. Met zijn sfeervolle kiekjes van spelers en - vooral - supporters is de 66-jarige Oostendenaar een bekend gezicht. Of het nu sneeuwt, regent of waait: altijd tekent Martin present. “Voor de lens willen mensen altijd een stapje verder gaan.”
 2. Powerboatracer (59) riskeert 10 jaar cel na vondst van 1,5 ton cocaïne: “Bounty is toepasselijke naam van boot. Zwart vanbuiten, wit vanbinnen”
  PREMIUM
  Gent/Oostende

  Powerboat­ra­cer (59) riskeert 10 jaar cel na vondst van 1,5 ton cocaïne: “Bounty is toepasse­lij­ke naam van boot. Zwart vanbuiten, wit vanbinnen”

  De Oostendse powerboatracer Nico H. (58) riskeert nu 10 jaar gevangenis, nadat hij in beroep was gegaan tegen zijn celstraf van 8 jaar. Op zijn vissersboot Bounty II werd achter een valse wand ruim anderhalve ton cocaïne met een straatwaarde van 225 miljoen euro aangetroffen. De Nederlandse zakenpartner van de Oostendenaar riskeert eveneens 10 jaar cel. “We moeten streng straffen, anders lokken we het drugsmilieu vanuit Antwerpen”, meent de procureur-generaal.
 3. Wordt er te snel gereden in de Oostendse wijken? “Het is eerder een gevoel dat leeft, maar we werken er wel aan verkeersluwe straten”
  Oostende

  Wordt er te snel gereden in de Oostendse wijken? “Het is eerder een gevoel dat leeft, maar we werken er wel aan verkeerslu­we straten”

  Door de verkeersdrukte op de Torhoutsesteenweg kiezen veel automobilisten voor een alternatieve route langs de wijk Stene of de Leeuwerikenstraat. Ook in de Frère Orbanstraat is volgens gemeenteraadslid Karel Labens (sp.a-stadsmakers) een onveiligheidsgevoel, omdat auto’s er te snel rijden. Volgens schepen Björn Anseeuw en korpschef Philip Caestecker blijkt uit objectieve gegevens dat de situatie meevalt. “Maar het is ons doel om het centrum autoluw te maken en enkel bestemmingsverkeer toe te laten in de wijken. We zijn daar volop mee bezig.”
 1. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"

 2. Tornado richt enorme schade aan in Alabama
  Play

  Tornado richt enorme schade aan in Alabama