Stijn maakt podcast ‘Over Eten’ en strikt bekende chef voor 50ste aflevering
OostendeKomend weekend vindt het Podcastfestival plaats in het Kursaal. Ook in Oostende zelf worden heel wat boeiende podcasts opgenomen, bijvoorbeeld door Stijn Deschacht (37). Hij is al drie jaar bezig met zijn podcast ‘Over Eten’ met inmiddels 50 afleveringen op de teller. Voor die 50ste aflevering kon hij niemand minder dan chef-kok Willem Hiele strikken.
Stijn Deschacht lijkt al meerdere levens te hebben geleid. Hij ging lange tijd mee op tournee in het zog van verschillende metalbands en zag zo een groot stuk van de wereld. “De wereld is een wonderbaarlijke plek waar heel wat lekkere dingen te vinden zijn. Zo is mijn passie voor lekker eten ontstaan. Ik merkte op veel plaatsen dat eten mensen verbindt. Ik was altijd iemand die op zoek ging naar lokale specialiteiten, van zodra ik de kans kreeg tussen alle concerten door. Je komt op die manier op plekken waar je de taal niet spreekt, maar toch besef je dat je een moment deelt met andere mensen. Dat vind ik toch speciaal.” Stijn volgde een opleiding kok bij de VDAB met het plan om een eigen zaak te openen. “Via een lesgever ben ik bij mijn eerste werkgever terecht gekomen en nu werk ik bij Bar Bulot.”
Podcast
In 2018 begon Stijn te experimenteren met podcasts. “Ik was geïnteresseerd in podcasts maar ik merkte dat er eigenlijk niets over eten te vinden was in het Nederlands, uit België. Ik ben er dan maar zelf mee begonnen. Dat is wel een leidraad in mijn leven. Ik geloof in de maakbaarheid van je eigen wereld. Ik had al het nodige materiaal liggen van mijn tijd in de muziekwereld. Ik begon wat op te nemen en te proberen.” Gemiddeld luisteren 500 tot 1.000 mensen naar een aflevering. “Ik sta bovenaan in de in de food categorie van de Apple podcast charts in België. Ik ben daar wel best fier op. Toen ik begon, was de podcast nog een relatief nieuw medium, maar je merkt dat veel mensen het ontdekt hebben tijdens de pandemie.”
Elke aflevering gaat Stijn op zoek naar culinaire kennis, leuke verhalen en gastronomische avonturen in de hoop meer te weten te komen over eten. “Ik heb al de kans gekregen om heel wat boeiende mensen te spreken, zoals Lieve Galle, die kon vertellen hoe we planten en kruiden kunnen gebruiken, of de foodarcheoloog die kijkt hoe mensen vroeger aten en dat gaat recreëren. Ik vond ook de aflevering waarbij een lokale visser uitlegt hoe het vissen in zijn werk gaat bijzonder boeiend. Er is al veel bewustmaking rond lokale vis, maar zo’n uitleg is echt onbetaalbaar.” Nu kon Stijn ook Willem Hiele overtuigen om zijn verhaal te delen. “Het leuke aan een podcast is dat er tijd en ruimte is voor nuance en om ergens dieper op in te gaan. Ik ben zeker dat ik hem daardoor over de streep kon trekken. Hij vertelt over zijn nieuwe zaak, maar wilde nog niet alles prijsgeven”, lacht Stijn. “Hij vergeleek het met een muzikant die platen uitbrengt. Zijn zaak in Koksijde was zijn eerste plaat en nu is hij hard aan het werken aan zijn tweede plaat. Hij wil dat het volledig goed zit voor hij het uitbrengt.”
Komend weekend is het eerste podcastfestival. “Door mijn job in de horeca kan ik jammer genoeg niet veel volgen, maar ik vind het wel goed dat podcasts nu serieus genomen worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Carole (63) ondersteunt zoon Matthieu Bonne (29) tijdens wereldrecordpoging: “Hem zien beuken tegen de wind, dat is pijnlijk om te zien”
Matthieu Bonne is bezig aan zijn vierde dag van zijn zeven dagen durende uitdaging om zoveel mogelijk kilometers bijeen te fietsen. In zijn kielzog volgt ook mama Carole Nierynck (63). Ze staat met plezier aan de zijde van haar zoon om hem te ondersteunen in een nieuwe sportieve uitputtingsslag, maar is ook — zoals dat bij mama’s wel eens gebeurd — bezorgd. “Ik zie dat hij soms gefrustreerd is door het slechte weer, maar ik geloof in hem.”Oostende -
PREMIUM
Laat je deze zomer betoveren door sprookjeswereld uit zand: “Kunnen jonge speurneuzen de figuren nog lang en gelukkig laten leven?”
Na F.C. De Kampioenen en dinosaurussen belanden we dit jaar in Middelkerke in een gigantische sprookjeswereld tijdens het Zandsculpturenfestival. Bijzonder is dat de sprookjesfiguren tot leven komen tijdens een zandtheater. “Verwacht heel wat randanimatie en interactie met de bezoekers”, zegt organisator Peter Monballieu, die de plannen toelicht.Middelkerke -
Celstraf met uitstel voor jonge bestuurder met vals rijbewijs
Een jongeman uit Oostende is in de rechtbank van Veurne veroordeeld, omdat hij rondreed met een vals rijbewijs. Een eerdere effectieve straf is er nu één met uitstel.Oostende -
-
In Oostende bewolking vanochtend
Vanochtend begint met regen, dit zal rond 5 uur beginnen en ongeveer 2 uur aanhouden. In de loop van de middag wordt het tijdelijk droger. Er staat een matige zuidwestelijke wind met en een temperatuur van tussen de 8 en 12 graden. Tegen de avond, rond 14 uur, gaat het over in lichte regen. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
Politie merkt bestuurder met ‘sportief’ rijgedrag op: twee flessen lachgas in auto gevonden
De politie heeft maandagnacht een wagen uit het verkeer gehaald in Oostende.Oostende -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten.