Niels Dewulf (30) werkt bij de stad Oostende en hielp het systeem testen. Hij is doof en heel blij met de doventolk.
Volledig scherm
Niels Dewulf (30) werkt bij de stad Oostende en hielp het systeem testen. Hij is doof en heel blij met de doventolk. © LBB

Primeur in België: doventolk helpt vanop afstand vertalen in het stadhuis

Doven of slechthorenden die tot nu naar de dienst burgerzaken moesten komen, brachten meestal een vertrouwenspersoon mee om te vertalen of moesten alles neerschrijven om zich verstaanbaar te maken. De stad werkt nu met afstandstolken die via een beeldscherm live vertalen. “Op die manier kunnen doven zelfstandig naar het stadhuis komen en optimaal geholpen worden. Zo willen we het stadhuis en de dienstverlening toegankelijk maken voor alle burgers”, licht schepen Hina Bhatti toe.

1 reactie

 • Marc Loermans

  2 jaar geleden
  Met de app van Capio Live Interpreters kan op alle tijden de tolk worden ingeschakeld en kan de tolk vanuit zijn/haar eigen werkplek werken zonder eerst naar een apart kantoor te moeten reizen. De mensen met een gehoorbeperking kunnen de tolk ook inzetten in andere situaties, zoals in winkels of bij de dokter. Marc Loermans
 1. Kevin Vandendriessche en KV Oostende voeren niet langer stand aan: “Als we negen op negen pakken, zijn we altijd eerste”
  VOETBAL 1A

  Kevin Vanden­dries­sche en KV Oostende voeren niet langer stand aan: “Als we negen op negen pakken, zijn we altijd eerste”

  KV Oostende is z'n koppositie in de ‘Europe Play-offs’ kwijt. KVO verloor zelf in en tegen AA Gent (2-1), en zag een paar uur later KV Mechelen winnen op het veld van Standard (1-2). Desondanks heeft Oostende alles in eigen handen om dat laatste Europees ticket te pakken. “Met negen op negen zijn we altijd eerste in de groep. En we spelen drie van onze resterende matchen in eigen huis", blijft Kevin Vandendriessche positief.
 1. 106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis
  Play

  106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis

 2. Hond houdt toeristen voor de gek
  Play

  Hond houdt toeristen voor de gek