Oostende sluit Winter in het Park en Christmas Village door extra maatregelen, Tommelein en organisator zijn kritisch: “Federale overheid staat niet stil bij de gevolgen”
OostendeDe twee winterinitiatieven in Oostende, Winter in het Park en Christmas Village, sluiten de deuren. Dat heeft de stad samen met de organisatoren beslist. “We hebben niet de mankracht om de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité allemaal te controleren”, stelt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). De ijspiste in Winter in het Park en de twee horecabars blijven wel open. Organisator Quinten Goekint roept intussen de overheid op om de standhouders financieel te ondersteunen. “Dit zijn menselijke en economische drama’s.”
Leen BELPAEMELaatste update:26-12-21, 15:49
“We hebben eerst het Koninklijk Besluit afgewacht vooraleer we beslissingen hebben genomen. Dat was maar goed ook, want uiteindelijk bleek dat de extra verplichtingen voor kerstmarkten het onmogelijk maakten om deze evenementen nog te organiseren”, stelt burgemeester Tommelein.
“Zo werd er een beperking opgelegd van één persoon per vier vierkante meter, wat voor het Leopoldpark neerkwam op 1.250 mensen. Om dit te handhaven, zou er aan de ingang niet enkel gecontroleerd, maar ook moeten geteld worden. Als het Leopoldpark vol zit, moet je dan weer mensen weigeren. Dit alles vraagt een enorme inspanning qua mankracht van zowel de stad als de politie. Na lang discussiëren op kerstdag zijn we tot de conclusie gekomen dat dit gewoonweg niet haalbaar is”, aldus Tommelein.
Mensen zullen naar Oostende komen en tóch iets zoeken om te doen. Met de winterevenementen konden we dat volk nog spreiden over verschillende buitenevenementen die strikt georganiseerd werden
Bart Tommelein, burgemeester van Oostende
De burgemeester is kritisch voor de federale overheid. “Ik vind het jammer en niet echt handig. Want wat krijgen we straks? Mensen zullen naar Oostende komen en tóch iets zoeken om te doen. Je krijgt dan pakken volk op de dijk en in de winkelstraat. Met de winterevenementen konden we dat volk nog spreiden over verschillende buitenevenementen die strikt georganiseerd werden. Men staat er niet bij stil dat dit gevolgen heeft. Dit was een buitenluchtactiviteit, waarbij het risico niet zo groot was. Mensen zoeken ondertussen wel nog altijd ontspanning en in grote groepen. Wij krijgen dat niet meer gehandhaafd. De draagkracht van politie loopt ten einde. Ik heb geen politie die ik van de boom kan plukken. Er komt een einde aan de mogelijkheden om dat te blijven doen. In de winkels mag je ook maar met twee binnen. Begin dat maar eens te controleren.”
Wij kunnen de standhouders als organisatie ook niet compenseren, want dat geld werd al geïnvesteerd in de chalets, marketing, personeel, noem maar op. Ik hoop dat de overheid deze mensen financieel bijspringt
Quinten Goekint, organisator
Organisator Quinten Goekint is op zondag al volop bezig met de afbraak, om ervoor te zorgen dat de standhouders de komende dagen hun chalet kunnen leeghalen. “Dit is voor deze mensen echt een drama. De eerste drie weken zijn traditioneel kalme weken en nu het zou beginnen draaien, moeten ze sluiten. Ze hebben heel veel standgeld betaald, maar nog niet eens de kans gekregen om die terug te verdienen. Wij kunnen hen als organisatie ook niet compenseren, want dat geld werd al geïnvesteerd in de chalets, marketing, personeel, noem maar op. Ik hoop dat de overheid in actie schiet en deze mensen financieel bijspringt. Ik heb zaterdag schrijnende situaties gezien. Deze mensen werden al zo vaak getroffen tijdens deze coronacrisis, dat zijn menselijke en economische drama’s”, zegt Goekint.
Hij verwijt de stad evenwel niets. “Ze hebben het lef gehad om het te organiseren, maar het was gewoon niet te handhaven. De regels zijn opnieuw veel te nauw gezet, en dat terwijl het spel al gespeeld werd. Het kost een massa geld om overal stewards te zetten en alles te controleren. De beperking van aantal bezoekers is ook heel scherp. Op een zaterdag zijn hier 4.000 tot 5.000 mensen aanwezig op hetzelfde moment. 1.250 is dan ook ‘peanuts’. En wat doe je met al die mensen die een rij staan aan te schuiven aan de ingang?”, aldus Goekint.