Dit beeld van Leopold II aan de Drie Gapers staat ter discussie.
Volledig scherm
Dit beeld van Leopold II aan de Drie Gapers staat ter discussie. © Benny Proot

Oostende laat Leopold II staan, maar plant wel een ‘tegenbeeld’: “Congolese gemeenschap mag mee beslissen hoe dit eruit zal zien”

Het ruiterstandbeeld van koning Leopold II aan de Drie Gapers in Oostende zal niet verwijderd worden, maar de stad wil wel “het koloniaal verleden recht in de ogen kijken”. Als statement komt er bij Leopold II onder andere een ‘tegenbeeld’. “Hoe dat er zal uitzien, willen we beslissen met de Congolese en de Oostendse gemeenschap”, zeggen burgemeester Bart Tommelein en schepen Silke Beirens.

 1. Deen blijft vast voor ontvoering van Oostendenaar in drugsmilieu: "Hij is bereid om een verklaring af te leggen”
  Oostende

  Deen blijft vast voor ontvoering van Oostende­naar in drugsmili­eu: "Hij is bereid om een verklaring af te leggen”

  Een 21-jarige Deen blijft een maand langer in de cel voor de ontvoering van een 23-jarige Oostendenaar. Het slachtoffer werd afgelopen zomer gekidnapt door leden van de Deense drugsmaffia. Drie verdachten werden gearresteerd, maar slechts één werd al uitgeleverd aan ons land. “Hij is bereid om een verklaring af te leggen”, zegt zijn advocaat Pieterjan Dens.
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. 200 oproepen voor stormschade in noorden van West-Vlaanderen: vooral omgewaaide bomen en averij aan daken
  Brugge/De Haan/Oostende/Blankenberge/Diksmuide/Veurne/De Panne

  200 oproepen voor stormscha­de in noorden van West-Vlaanderen: vooral omgewaaide bomen en averij aan daken

  De brandweerkorpsen aan de kust en in het hinterland hebben woensdagnacht en donderdagochtend de handen vol gehad met storm Aurore. De brandweer ontving sinds woensdagavond zo'n tweehonderd oproepen. Bij Plopsaland zagen ze het grote spandoek aan de ingang losgerukt worden en bij een restaurant op de Visserskaai in Oostende vloog een schoorsteen door het dak van de keuken.