Onbewoonbare Residentie Margate, waar eigenaars fikse leegstandtaks betaalden, verkocht: “Eindelijk moeten we ons daar geen zorgen meer over maken”
OostendeHet voormalige hotel Derycker, bekend als Residentie Margate, in de Langestraat in Oostende wordt omgevormd tot een meergezinswoning met acht appartementen en een kantoor. Het beschermde monument, dat in 2018 onbewoonbaar werd verklaard en waarvan de eigenaars van de flats een forse leegstandtaks kregen, wordt volledig gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld. “We zijn opgelucht dat het gebouw eindelijk verkocht is”, zegt Steven Wittouck, een van de eigenaars die nog wacht op een uitspraak van de rechter.
Leen BelpaemeLaatste update:27-01-22, 14:41
Het dossier van Residentie Margate in de Langestraat sleept al jaren aan. Het pand, opgetrokken in 1931 en beschermd sinds 2002, deed jarenlang dienst als hotel. Het wordt gezien als een uitzonderlijk hoekpand, beïnvloed door de nieuwe zakelijkheid. Het werd ontworpen door architect Bernard Christiaens, een toonaangevend en progressief architect uit het Oostendse interbellum. In 1989 werd het verbouwd tot residentie met 23 woonsten, zowel appartementen als studio’s, maar de bestemmingswijziging werd nooit geregulariseerd. Volgens de wet leefden de bewoners dus nog altijd in een hotel.
De leegstandtaksen die nog open stonden, werden rechtstreeks geïnd via de notaris. Enkel bij de eigenaars die naar de rechtbank gestapt zijn, is het wachten op een uitspraak van de rechter
Schepen Kurt Claeys
Het gevolg: in april 2018 werd het gebouw onbewoonbaar verklaard, omdat het niet voldoet aan de Vlaamse wooncode. Acht studio’s zijn veel te klein, zeven andere niet brandveilig. Verhuren of bewonen was niet langer mogelijk. De eigenaars kregen in de jaren die volgden een fikse leegstandtaks van de stad die veel van hen niet konden betalen. Het probleem is volgens de stad nu van de baan door de verkoop van het pand aan een projectontwikkelaar. “De leegstandtaksen die nog open stonden, werden rechtstreeks geïnd via de notaris. Enkel bij de eigenaars die naar de rechtbank gestapt zijn, is het wachten op een uitspraak van de rechter”, licht schepen Kurt Claeys (Open Vld) toe.
Twee rechtszaken in beroep
Steven Wittouck is een van die eigenaars die nog wacht op een uitspraak. “We zijn opgelucht dat het gebouw eindelijk verkocht is. We moeten ons daar geen zorgen meer over maken. De leegstandstaks voor 2021 moesten we daardoor ook niet meer betalen. Er lopen nu wel nog twee rechtszaken in beroep over de leegstandstaks van 2019 en 2020. Dat gaat over zo'n 9.000 euro per appartement. Niet alle eigenaars zijn echter in beroep gegaan. We hopen dat er in juni een uitspraak is, want voor mij komt dat op 18.000 euro voor twee appartementen, terwijl de verkoopprijzen per entiteit schommelden tussen de 9.000 en de 15.000 euro.”
Oude glorie
De nieuwe eigenaar zal het pand verbouwen tot acht appartementen en een kantoor. De voorgevels van Residentie Margate worden volledig gerestaureerd en in hun oude glorie hersteld. Het schrijnwerk wordt vervangen naar het historisch model. De huidige inkomhal en traphal worden behouden. Enkele originele modernistische details zoals de gestileerde vlaggenmast en de modernistische belettering komen terug.
“De situatie was schrijnend. Het voormalige hotel werd zonder vergunning opgedeeld in 23 woonentiteiten die niet konden voldoen aan de Vlaamse wooncode en bovendien niet brandveilig waren. De goedgekeurde omgevingsvergunning zorgt ervoor dat opnieuw een monument een kwaliteitsvolle invulling en toekomst krijgt”, zegt schepen Kurt Claeys.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.