Ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie © VRT-FAVOURIT FILMS

Na de expo, 10 weetjes over de Vlaamse film: welke vrouw won als enige een Oscar?

Met de expo ‘Het wonder is geschied! Van Noordzee, Texas tot D’Ardennen’ wordt nog tot 11 oktober in Oostende de Vlaamse film gevierd. De overzichtstentoonstelling herbergt een schat aan informatie, toont enkele fraaie rekwisieten en memorabilia, maar brengt vooral een interessante tijdlijn van onze Vlaamse cinema. Curator Ben Van Alboom haalde hierbij het onderste uit de kan. Wie niet kan wachten om naar Fort Napoleon op Oosteroever af te zakken, brengen we tien wist-je-datjes om de goesting in een bezoek aan te scherpen. 

 1. Oostende neemt extra coronamaatregelen: Oktoberfoor sluit zondagavond, controle op lockdownfeestjes
  Oostende

  Oostende neemt extra coronamaat­re­ge­len: Oktober­foor sluit zondag­avond, controle op lockdown­feest­jes

  De veiligheidscel van Oostende kwam vrijdagavond samen om de nieuwe nationale coronamaatregelen te bespreken. Gevolg: vanaf maandag zal de Oktoberfoor niet meer kunnen doorgaan, voor dit weekend is er een sluitingsuur om 19.30 uur. De stad roept ook op om dit weekend alle evenementen te annuleren en vraagt dat er geen lockdownfeestjes gehouden worden. De politie zal extra controleren.
 2. Kunstacademie Aan Zee viert 200ste verjaardag met expo: “Bij ons kan je nog ‘out of the box’ denken”
  Oostende

  Kunstacade­mie Aan Zee viert 200ste verjaardag met expo: “Bij ons kan je nog ‘out of the box’ denken”

  De huidige kunstacademie vindt haar oorsprong in het jaar 1820. Die tweehonderdste verjaardag had het KAZ willen vieren met veel toeters en bellen, maar corona verpest het verjaardagsfeest. Alhoewel. Ondanks de strenge maatregelen kan toch een boeiende tentoonstelling worden georganiseerd met werk van achttien leerkrachten van het KAZ. “Hier kan je volop ‘out of the box’ denken”, zegt directeur Peter Defurne.