Inwoners meten schade op na gasexplosie Oostende: “Ik ben een mogelijke verhuis aan het bekijken, ja”
OostendeTwee dagen na de zware gasexplosie in het centrum van Oostende mochten buurtbewoners zaterdag terugkeren naar hun huis om enkele spullen op te halen. Dat de schade groot zou zijn, wisten zij al. Maar alles ook binnen opmeten, kwam hard aan. “Van de deuren tot de ramen... Alles is kapot.”
Lees meer over de gasexplosie in ons dossier.
De Ooststraat en Christinastraat liggen ook zaterdag nog bezaaid met glas en kapotte stenen. Vernielde ramen zijn, waar mogelijk, gedicht met houten panelen. De hele zone afgesloten met nadarhekken.
Hekken die zaterdag wel geopend werden voor de omwonenden. Zij mochten terugkeren om enkele bezittingen op te halen, en de schade op te meten. Velen doen dat met tranen in de ogen.
Zetel
“Mijn huis is helemaal kapot”, zucht Ambra Gipsi, die sinds een tweetal jaar in de Christinastraat woont. “Overal ligt er glas... Het raam van de slaapkamer is helemaal stuk, net als dat van de woonkamer. Dat laatste raam is ook op onze zetel terechtgekomen, waardoor die ook rijp is voor de vuilnisbak.”
(Lees verder onder de foto)
“Ik ben nog altijd in shock”, knikt Ambra. “Gelukkig waren mijn kindje en ik niet thuis toen die explosie gebeurde. Ik had vrijdag, daags erna, vrijaf. Dan zou ik normaal thuis geweest zijn. Stel je voor dat die ontploffing een dag later gebeurd was...”
“Ik ben donderdagavond ook al even teruggekeerd om de eerste spullen op te halen”, vervolgt ze. “En vandaag dus opnieuw. Ik hoop dat ik op termijn gewoon weer in mijn huis kan wonen, maar dat zal wel de nodige tijd in beslag nemen. Voorlopig weten we niet wanneer dat weer mogelijk zal zijn. Het kan dagen duren, maar wie weet ook maanden.”
Van deuren tot ramen... Alles is stuk. Uiteraard hoop ik zo snel mogelijk weer open te kunnen gaan. Dit is hoe ik mijn brood verdien
Ambra is één van de weinigen die wil praten over wat de buurt overkomen is, en wat er nu moet gebeuren. Voor veel andere buurtbewoners blijkt de shock nog te groot te zijn. “Wat er allemaal kapot is? Voornamelijk kleine dingen”, reageert een man kort terwijl hij op weg naar het werk de schade nog snel even komt opmeten. “Maar ik ben een mogelijke verhuis aan het bekijken, ja.”
Ook de uitbater van een lokale B&B komt poolshoogte nemen. Maar op de vraag wanneer hij zou kunnen heropenen, bestaat voorlopig geen antwoord. “Alles is stuk, van de deuren tot de ramen. Op dit moment kan ik er maar weinig aan doen. Maar natuurlijk hoop ik dat ik zo snel mogelijk de deuren weer kan openen. Dit is hoe ik mijn brood verdien.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOostende
Filmclub Kino.666 laat je genieten van gerecht tijdens film: “De mensen zullen zich echt in de film wanen”
Uniek concept tijdens het filmfestival van Oostende dit jaar. Voor de eerste keer zal ook een film te zien zijn in 0.666 aan de Hendrik Baelskaai. Filmclub Kino.666, die vorig jaar ermee gestart is, organiseert deze speciale avond waar de mensen niet enkel van een film zullen genieten, maar ook van een gerecht geïnspireerd op de film. “Wat het gerecht wordt, blijft nog een verrassing, maar het wordt een totaalbeleving”, zegt Elke Van Daele die de kok van dienst is. -
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
Oostende
Heel wat sterren op de rode loper van filmfestival Oostende op deze tweede avond
Op deze tweede avond van de 15e editie van Filmfestival Oostende kon je op de rode loper opnieuw heel wat sterren spotten die hun nieuwste films kwamen voorstellen. Zo had je onder andere Thekla Reuten die eerder nog een ster kreeg die haar film Narcosis kwam voorstellen met regisseur Martijn de Jong en regisseur Sahim Omar Kalifa kwam zijn film Baghdad Messi voorstellen. -
-
Oostende
Volle Petrus- en Pauluskerk neemt afscheid van ereburgemeester Julien Goekint: “Hij wilde de beste zijn in alles wat hij deed. Hij was geen soldaat, maar een commando”
Honderden mensen zakten zaterdag af naar de Petrus en Pauluskerk om afscheid te nemen van Julien Goekint. De bekende ondernemer overleed op 20 januari op 93-jarige leeftijd. Zoon Koen Goekint blikte terug op het gevulde leven van zijn vader, die het bedrijf Goekint Graphics uitbouwde tot een referentie in de regio en daarnaast ook zeventien jaar burgemeester van Oostende was. -
Oostende
Derek bundelt verhalen en liedjesteksten in derde boek ‘De boswachter van Oostende’
Dirk Dhaenens, alias Derek, is van vele markten thuis. Je vindt hem op grote en kleine podia in heel Vlaanderen, al 40 jaar lang, als zanger-gitarist. Daarnaast schrijft hij ook verhalen en poëzie. In zijn derde boek, ‘De boswachter van Oostende’ combineert hij al deze talenten en serveert hij voor het eerst ook zijn liedjesteksten. -
Spaargids.be
Enkele seconden na het overschrijven op de rekening van de begunstigde: wat is een flitsbetaling? En wat zijn de voordelen en nadelen ervan?
De Europese Commissie wil dat instant- of flitsbetalingen de norm worden. “We hebben de brief die al enkele dagen onderweg was toch ook vervangen door de e-mail die onmiddellijk doorgaat”, aldus Europees Commissaris Mairead McGuinness. Een instantbetaling zou ook niet meer mogen kosten dan een klassieke overschrijving. Maar wat is de situatie op dit moment in ons land? Spaargids.be zocht het uit. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch?