Houten garnaalvisser Crangon is na 6 maanden gerestaureerd: “We zijn klaar om opnieuw met bezoekers op zee te gaan”
OostendeDe Crangon werd de voorbije zes maanden gerestaureerd door de twee Oostendse scheepswerven Lowyck en IDP. Het is één van de laatste houten vissersvaartuigen in België. Eigenaar Willy Versluys hoopt op 9 juni terug op zee te gaan met bezoekers.
Leen BelpaemeLaatste update:26-05-21, 19:26
De garnaalvisser Crangon werd gebouwd in 1964 en werd jarenlang gebruikt als professioneel vissersvaartuig. Willy Versluys kocht het schip begin jaren ‘80 toen er nog meer houten vissersschepen waren. In 1995 werd de Crangon uit de visserij genomen. “Ik wilde het niet afbreken en liet het beschermen als varend erfgoed. Ondertussen is het één van de laatste houten vissersvaartuigen in België. We zijn toen gestart met garnaaltochten voor toeristen met het doel om de Crangon te beschermen als maritiem erfgoed. We toonden ook hoe de visserij werkt. Mensen zien hoe het er aan toegaat op zo’n schip, ze zien hoe de netten binnen komen, hoe er gesorteerd wordt en ze kunnen alles van op de eerste rij beleven en mogen de garnalen die opgevist worden onmiddellijk proeven nadat ze aan boord gekookt worden”, vertelt Versluys.
Hij tekende een nieuwe beheersovereenkomst met Erfgoed Vlaanderen waardoor de Crangon officieel opengesteld varend erfgoed is. “We krijgen hierdoor een subsidie om het schip te restaureren en we krijgen ook een onderhoudspremie die we jaarlijks kunnen aanvragen. We moeten nu minstens 100 vaarten maken, maar daar zitten we sowieso aan.”
Door corona konden we toch niet meer uitvaren en doordat het vaartuig binnen in de loods stond op de scheepswerf kon er ook tijdens de winter verder gewerkt worden
Eigenaar Willy Versluys
Er waren sowieso plannen om het schip grondig onder handen te nemen, maar door corona werd eind vorig jaar beslist om er meteen aan te beginnen. “We konden toch niet meer uitvaren en doordat het vaartuig binnen in de loods stond op de scheepswerf kon er ook tijdens de winter verder gewerkt worden. Het houtwerk werd volledig vernieuwd. Onder water werden de planken vernieuwd waar het nodig was. Het dek en verschillende dekbalken werden vernieuwd. De machinekamer werd vernieuwd. Het is nog de oude motor, maar die is volledig gereviseerd. De brug en het kookhuis zijn uitgebroken en opnieuw aangekleed. Er zijn nieuwe toestellen voor de schipper geplaatst. Het waren ingrijpende werken om het schip volledig klaar te maken voor de toekomst.”
Hele beleving
Op 9 juni zal de Crangon opnieuw uitvaren met bezoekers. “Ik krijg al enorm veel vragen van mensen die mee willen varen. We nemen telkens maximum 12 mensen mee aan boord als het weer meezit. Het is hele beleving. We vertrekken vanuit het visserijdok en gaan door de sluis richting havengeul. Dat is voor veel kinderen al een beleving op zichzelf. Daarna gaan we op zee en zien mensen wat er allemaal gedaan wordt aan boord.”
Versluys is ook eigenaar van de Siol. Dit houten vaartuig staat op het droge aan de slipways. “Mijn droom is dat het schip op de grootste scheepslift kan komen te staan als voorbeeld van hoe de scheepslift vroeger werkte. Deze zal toch nooit meer in gebruik komen na het ongeval in 2012 met de O.33 Marbi. De kleine scheepslift werd toen ook uit gebruik genomen, maar er is eigenlijk niets mis mee. Na tien jaar stilstand zou het natuurlijk een zeer groot onderhoud nodig hebben, maar het kan zeker nog gebruikt worden voor kleinere vaartuigen. Ik ben daarvoor aan het ijveren, maar het lukt me niet om de scheepslift in handen te krijgen”, zegt Versluys.