Extra dijk op strand van Oostende voor onderzoek naar impact van stormen: “Zo kunnen we kust beter beschermen als zeespiegel stijgt”
OostendeOp het strand van Oostende ter hoogte van Domein Raversyde zal dit voorjaar een kunstmatige dijk gebouwd worden. Zeven jaar lang zullen onderzoekers de impact van de golven op de dijk bestuderen. Het uiteindelijke doel is om meer inzicht te krijgen in de invloed van stormen op onze infrastructuren om onze kustbescherming nog efficiënter te maken. “Aangezien door de klimaatopwarming de zeespiegel stijgt, is dit een meer dan noodzakelijk onderzoek.”
Delen per e-mail
Wie in de komende weken op het strand van Raversijde gaat wandelen, zal misschien wat raar opkijken. In januari start het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) er met de bouw van een kunstmatige dijk. De dijk van 20 op 20 meter komt op het strand tussen laag- en hoogwater. De dijk zal gebruikt worden voor innovatief onderzoek. Om meer inzicht te krijgen op de impact van stormen op onze infrastructuren zoals dijken, is de voorspelling van golfslag tijdens stormen een noodzaak. De inzichten moeten leiden tot een nog efficiëntere kustbescherming in de toekomst.
Enkel bij extreem zwaar stormweer slaan de golven over de bestaande zeedijk. Om op korte termijn de impact van de golven op de zeedijk te kennen, bouwen we de testdijk op het strand. De zone voor Domein Raversijde heeft bijna geen droog strand.
“Het lijkt vreemd om een dijk op het strand te plaatsen, maar toch is de locatie voor de onderzoeksdijk niet zomaar gekozen”, zo geeft het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust aan. “Enkel bij extreem zwaar stormweer slaan de golven over de bestaande zeedijk. Om op korte termijn de impact van de golven op de zeedijk te kennen, bouwen we de testdijk op het strand. De zone voor Domein Raversijde heeft bijna geen droog strand.” De Universiteit Gent en het Waterbouwkundig Laboratorium zullen zeven jaar lang de golfslag en -kracht monitoren. MDK verwacht dat er tijdens het onderzoek zo’n veertig relevante stormen op de testdijk zullen inbeuken.
Sensoren
De dijk zal bestaan uit gewapend beton in een bouwkuip van damplanken en buispalen. Dat is nodig om op het droge te kunnen werken. “In het dijklichaam zullen we een aantal typerende dwarsdoorsnedes simuleren. Sensoren in de dijk zullen de golfoverslag en -kracht opmeten. Daarnaast zal een golfmeetboei in dieper water de opkomende golfcondities opmeten. Drie meetpalen in het intergetijdengebied, de zone die boven water blijft bij laagwater en onder water komt bij hoogwater, zullen tot slot de golftransformaties tot aan de testdijk opmeten. Alle data komt binnen in een labokeet op de zeedijk”, vertelt Anne-Sophie Moerman, woordvoerder Agentschap MDK. Dit innovatieve onderzoeksproject is een samenwerking tussen verschillende partijen. MDK staat in voor de bouw van de dijk en de meetapparatuur. De Universiteit Gent en het Waterbouwkundig Laboratorium zullen aan de slag gaan met de verzamelde gegevens.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters benadrukt hoe belangrijk dergelijk innovatief onderzoek. “Aangezien door de klimaatopwarming de zeespiegel stijgt en dit grote gevolgen heeft voor onze kustlijn is dit een meer dan noodzakelijk onderzoek. Door meer inzicht te krijgen op de processen van golfoverslag en golfkracht, zal het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust in de toekomst de kustveiligheid met nog grotere efficiëntie kunnen opzetten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oostende Minister Bart Somers op bezoek bij vaccinatiecentrum in Kursaal: “Perfect toegankelijk voor iedereen”
Een week nadat Oostende besliste om het Kursaal in te richten als vaccinatiecentrum staat de inrichting al klaar. In de ruime inkomhal werden vier vaccinatielijnen ingericht om de komende maanden 75.000 mensen te vaccineren. Oostende heeft als eerste West-Vlaamse de infrastructuur klaargezet. Vlaams minister Bart Somers kwam zaterdagmorgen al eens een kijkje nemen. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
BASKETBAL EUROMILLIONS LEAGUE Twee op twee voor Keye van der Vuurst de Vries en Filou Oostende tegen Antwerp Giants: “Iedereen brengt iets bij”
Filou Oostende boekte zaterdagavond een verdiende tweede zege op rij tegen Antwerp Giants (79-64). Weinig spektakel overigens in een kille Versluys Dôme, waar de Nederlandse guard Keye van der Vuurst de Vries de meest verdienstelijke speler van de wedstrijd was. -
-
Preuteleute ‘Nog ene kè’ in Kursaal met nieuwe theatershow
Alain en Ook Alain palmen over precies één jaar het Kursaal in met ‘Nog ene kè’. Het is een volledig nieuwe theatershow met een hoog comedygehalte, dat niet te vergelijken valt met de festivaloptredens van de band. De show bevat zowel nieuwe nummers als klassiekers. -
Regio Oversterfte door corona en hittegolf hoogst in Koekelare, Koksijde en Middelkerke
Statbel, het Belgische statistiekbureau, heeft een overzicht gepubliceerd van de oversterfte in 2020. Oversterfte betekent dat er meer overlijdens zijn dan verwacht op basis van observaties van de voorbije jaren. En die oversterfte is vorig jaar erg hoog, door de coronacrisis én de hittegolf. In 2020 werden voorlopig iets meer dan 127.000 overlijdens geregistreerd in ons land. Dat zijn zo'n 18.000 overlijdens of 17 procent meer dan in 2019. -
VOETBAL 1A Bram Castro helpt bij KV Oostende bij debuut aan winst: “Even genieten van plaats in klassement”
Het was al van 7 maart vorig jaar geleden dat Bram Castro (38) nog eens tussen de palen stond, toen nog bij KV Mechelen. Bijna een jaar later maakte de minzame Limburger zijn debuut bij KV Oostende mét een overwinning. “Maar eerlijk: eigenlijk had deze match niet gespeeld mogen worden.” -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres.