Diependaele laat folie vuurtoren verwijderen na commotie: “Klagers wisten dat de vuurtoren er was toen ze appartement kochten”
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) draait de beslissing om de vuurtoren in Oostende deels af te schermen met folie terug. “We kunnen het historische licht van de Oostendenaren niet wegnemen omwille van een paar bezwaren. De klagers wisten dat de vuurtoren er was toen ze hun appartement kochten”, aldus Diependaele aan VTM NIEUWS.
In Oostende is er veel commotie ontstaan rond een beslissing van het Agentschap Maritieme dienstverlening en Kust om het licht van de iconische vuurtoren ‘Lange Nell’ deels af te schermen met een folie. Die controversiële beslissing wordt nu teruggedraaid door Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) die “begrip heeft voor de commotie”.
We kunnen het historische licht van de Oostendenaren niet wegnemen vanwege een paar bezwaren
“Ik heb mijn agentschap de opdracht gegeven om de proefopstelling zo snel mogelijk stop te zetten. Ik heb begrip voor de klagers, maar men wist dat de vuurtoren er was toen ze hun appartement kochten. We kunnen het historische licht van de Oostendenaren niet wegnemen vanwege een paar bezwaren”, aldus Diependaele.
Waarom is er zoveel commotie rond een vuurtoren in Oostende?
Voor veel Oostendenaren is vuurtoren ‘Lange Nelle’ al decennia een deel van hun stad, maar bewoners van de nieuwe, luxueuze woontorens in de buurt ondervinden hinder van het licht van de vuurtoren en daarom werd er een oplossing uitgewerkt. Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) plaatste een afdekplaat aan de landzijde om ervoor te zorgen dat het licht niet meer kan binnen schijnen in de nieuwe appartementen.
Die beslissing zorgt voor veel boze reacties in Oostende, zoals: “Wat stond er eerst: de vuurtoren of de luxeflats? Of zagen ze de vuurtoren niet staan?” Er werd prompt een petitie gestart om het licht terug te halen: al meer dan 10.000 mensen hebben die ondertekend.
Ook de lokale politiek roerde zich in de commotie. Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) vroeg tekst en uitleg aan het agentschap en ook oppositiepartij Vooruit schreef al een brief naar Vlaams minister Peeters (Open Vld), die bevoegd is voor het agentschap, met de vraag om de vuurtoren terug in volle glorie te herstellen.
De minister benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing ging. “Dit was geen definitieve beslissing. Het is goed dat er constructief naar oplossingen wordt gezocht, maar het is duidelijk dat de Oostendenaar - terecht - misnoegd is. Als minister ben ik verantwoordelijk om beroepen te behandelen. Ik wil dat hele proces niet afwachten, maar nu al ingrijpen in het belang van ons erfgoed en de erfgoedbeleving van de Oostendenaar.”
Het Agentschap MDK valt onder de bevoegdheid van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld), maar Diependaele gaat daar nu tegenin. Nochtans keerde het Agentschap Onroerend Erfgoed in juni 2022 het voorstel van de testopstelling ook mee goed, beweert MDK.
De vuurtorensage brak deze week los, maar begon eigenlijk al drie jaar geleden. Toen stelde bouwgroep Versluys de vraag “of er een mogelijk bestond om de lichtstralen van de vuurtoren landinwaarts minder fel te maken” aan het MDK. Het agentschap besloot daarop een folie aan te brengen aan de landzijde van de toren op vraag van de bouwpromotor (en die ook door hen wordt gefinancierd). Volgens MDK een tijdelijke opstelling die na vier weken zou geëvalueerd worden en die in juni 2022 ook werd goedgekeurd door Onroerend Erfgoed.
KIJK OOK. Iedereen heeft intussen wel een mening over de kwestie rond de vuurtoren in Oostende: meer dan 10.000 mensen ondertekenden al een petitie tegen het afschermen
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat. -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
PREMIUM
Bart Versluys na commotie rond vuurtoren: “Er zijn geen bewoners die klacht hebben ingediend. We hebben het enkel gevraagd”
Iedereen heeft intussen wel een mening over de kwestie rond de vuurtoren in Oostende, toch blijven er nog vragen over. Hebben bewoners nu écht klacht ingediend tegen het licht? Hoe is de dubbelzijdige folie er uiteindelijk gekomen? En zijn er plannen om ook te sleutelen aan de functie van de vuurtoren voor de scheepvaart? Bart Versluys (51), CEO van de betrokken bouwgroep, werpt zijn licht op de zaak. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
PREMIUM
REPORTAGE. In de Vuurtorenwijk in Oostende: “Ge hebt Oostende niet gekocht, hé. Lange Nelle stond hier eerst”
“Wie komt er nu aan de kust wonen en is zo ‘stoem’?” De vuurtoren van Oostende mag niet meer schijnen op de chique flats ernaast, nadat enkele bewoners daarover hebben geklaagd. Onbegrijpelijk, vinden de buren die wij spraken. Er is prompt een petitie gestart om het licht terug te halen. “Nu is er een stukje romantiek weg.” Onze reporter trok een namiddag door de Vuurtorenwijk. -
Ondanks felle wind toch heel wat deelnemers voor Grote Schelpenteldag
Zaterdag trotseerden heel wat mensen de wind om schelpen te tellen op het strand aan onze kust tijdens de Grote Schelpenteldag. Nieuw is dat, naast Vlaanderen, nu ook Nederland ten volle mee stapte in deze mega-schelpentelling op het strand, en dat Noord-Frankrijk zijn intrede deed.Oostende -
Stad Oostende lanceert centraal registratiesysteem voor kinderopvang. “We kunnen nood aan opvangplaatsen nu beter in kaart brengen”
Vanaf 3 april kunnen ouders in Oostende via een nieuw centraal registratiesysteem kinderopvang aanvragen voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Dat kan voortaan meteen voor zowel stedelijke als niet-stedelijke kinderdagverblijven en onthaalouders. Het nieuwe systeem moet de stad ook een beter overzicht geven van hoeveel ouders er concreet wachten op een opvangplaats.Oostende
454 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerwalter de jaeger
Yolande MARIS
Brigitte De Meyere
Nico Herbots
Ruben Vandenbroucke