Deze man wil zich vrijwillig laten besmetten met corona
Het actualiteitenmagazine Telefacts praat vanavond met een man die zich vrijwillig heeft opgegeven om besmet te worden met het coronavirus, voor de zogenaamde ‘provocatie-studie’. Daarbij worden vrijwilligers eerst ingeënt met een kandidaat-vaccin, om dan in gecontroleerde omstandigheden besmet te worden met Covid-19. Een geduchte methode, want zeker niet ongevaarlijk.
Arent Lievens twijfelde nochtans niet lang: “Zo’n vaccin kan er voor zorgen dat er 7.000 doden per dag minder vallen. Het moet er dus zo snel mogelijk komen. Alleen al het idee dat ik daar een beetje aan kan meewerken, heeft me meteen overtuigd.”
Arent schreef zich als allereerste Belg in via de Amerikaanse website 1daysooner.org, die wereldwijd vrijwilligers zoekt die zich voor de wetenschap willen laten besmetten door Covid-19. De website vond zo al tienduizenden kandidaten, onder wie een handvol in België. Omdat hij de eerste Belg was die zich aanmeldde, is hij voor ons land zowat het aanspreekpunt geworden.
Ben je je wel genoeg bewust van de gevaren van zo’n studie?
“Ja, absoluut. De kans dat ik hier in België besmet zou worden, is sowieso al erg groot. Ik heb een kort gesprek gehad met de initiatiefnemers in de Verenigde Staten. Ze hebben me beloofd dat het in zeer gecontroleerde omstandigheden zal gebeuren en dat ik goed verzorgd zal worden. Sowieso blijven we in quarantaine. En wie weet werkt het vaccin wel meteen en ben ik voor het leven immuun.”
Waarom wil je dit zo graag doen?
“Mijn vader is al oud en heeft zware gezondheidsproblemen. Mocht hij nu besmet worden met corona, dan zou hij het niet overleven. We zijn met drie kinderen die voor hem kunnen zorgen. M’n broer en zus hebben te veel externe contacten, dus ik blijf over. Als ik ingeënt zou worden met een werkend vaccin, zou ik hem niet meer kunnen besmetten en kan ik in alle veiligheid voor hem blijven zorgen.”
Maar misschien werkt het vaccin niet en ben je na de tests niet immuun?
“Ik vind dat je als mens de plicht hebt om solidair te zijn en je steentje bij te dragen. Vroeger trok je naar de oorlog om je land te verdedigen. Dit is eigenlijk even belangrijk: jezelf ter beschikking stellen voor anderen. Daarvoor doe je het toch uiteindelijk?”
Zijn er al concrete plannen voor die vrijwillige besmetting?
Hier in België nog niet. Zodra er farmaceutische bedrijven of universiteiten klaar zijn, nemen die contact op met 1daysooner. Zij kunnen dan meteen een hele lijst voorleggen met vrijwilligers. Dat wint tijd. Maar voorlopig heeft er zich nog geen enkele organisatie in België gemeld. Al ben ik er helemaal klaar voor.
Was er niemand die je probeerde tegen te houden?
“Toch wel! Mijn vriendin was bijzonder sceptisch toen ik het vertelde. En mijn vader verklaarde me helemaal gek (lacht).”
Telefacts is woensdagavond te zien om 22.50 uur bij VTM
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
bredene
Bredene vernieuwt komende maanden drie bushaltes
Vanaf eind februari worden verschillende bushaltes in Bredene heraangelegd. De perronhoogte wordt onder meer aangepast om de halte toegankelijker te maken. -
PREMIUM
Belgisch hoofd van Oxford-ziekenhuizen: “Tegen september zouden wij 20 miljoen vaccins kunnen hebben”
De Britse overheid gaat 145 miljoen euro investeren in het zogenaamde ‘vaccin van Oxford’ – een hoopvol project met kans (maar geen garantie) op slagen. De Belg Bruno Holthof, die aan het hoofd staat van de Oxford-ziekenhuizen, hoopt ermee tegen de winter de UK te vaccineren. “Tegen september zouden we er 20 miljoen kunnen produceren.” -
Jobat
Werken als interim: krijg je dan een hoger loon? En met welke voordelen en nadelen moet je rekening houden?
De vacaturegraad van interimjobs blijft een pak hoger dan die van vaste banen. Er zijn in ons land dan ook voortdurend tienduizenden vacatures voor jobs als uitzendkracht. Dat blijkt uit recente cijfers van Statbel. Waar vind je de meeste vacatures op interimbasis? Verdien je als uitzendkracht meer dan als vaste medewerker? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n tewerkstelling als interim? Jobat.be zet het voor je op een rij. -
-
PREMIUM
In de race naar het vaccin duikt een cruciaal probleem op
Over het nieuwe coronavirus Sars-CoV-2 is de wetenschap razendsnel veel te weten gekomen. Toch blijven er nog raadsels en onzekerheden. Daardoor duikt de race naar het vaccin bijvoorbeeld al een cruciaal probleem op. Wat weten we wel en wat weten we niet? -
HLN Shop
Slaap je beter met een verzwarend deken? Kinesist geeft advies: “Het werkt als een knuffel voor een pasgeborene”
Slaap je slecht door stress, angstgevoelens of andere medische klachten? Dan biedt een verzwarend deken misschien wel verlichting. Dit bijzondere item claimt je een betere nachtrust te bezorgen én je gezondheid een boost te geven. Maar kan een ander deken jouw welzijn écht bevorderen? Hoe gaat dat in zijn werk? En heeft iedereen er baat bij? HLN Shop vroeg raad aan Laurens Habers, sportkinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen. -
PREMIUM
Virus én economie onder controle houden? “Wissel 50 dagen strenge lockdown af met 30 dagen versoepeling”
Onderzoekers aan de universiteit van Cambridge (Engeland) hebben een model ontwikkeld waarmee landen de medische én economische gevolgen van het coronavirus onder controle kunnen houden. “Wissel 50 dagen van strenge lockdown af met 30 dagen versoepeling”, luidt het. Om tot die conclusie te komen, bestudeerden ze de situatie in 16 landen, waaronder België. -
PREMIUMOostende
Politie-inspecteur Fabrice (34) overleefde ternauwernood gasexplosie in Oostende: “Een oranje gloed... en daarna volgde die ondraaglijke pijn”