De Kroeg in 10 straffe verhalen
OOSTENDEIwein Scheer staat al 50 jaar achter de toog van zijn legendarische café De Kroeg. En dat wordt gevierd met het festival Busker Square. Maar eerst blikt de 74-jarige aangespoelde Brusselaar terug op enkele memorabele passages in en rond zijn zaak.
"Toen ik 22 was, ben ik naar Oostende gekomen. Ik was jobstudent en volgde de liefde van mijn leven. Ik was actief als portier - ik noem het liever 'binnenlokker'. Twee jaar later, op 23 juni 1964 begon ik met De Kroeg. De ruwbouw van dit café was klaar in 1953, maar er waren nog vier andere uitbaters voor ik er aan de slag ging in 1964. Ik heb er niet zoveel aan veranderd. Ik wou een jeugdcafé met een artistieke invalshoek en tegelijk een open huis, geen eliteclubje." De geschiedenis van zijn café vertelt Iwein in tien anekdotes.
VU-strekking
"Eind jaren zestig organiseerden we van hieruit studentenacties in het kader van Leuven Vlaams. Het café was een ontmoetingsplaats van progressieve Vlaamsgezinden. We waren tegen de verstarring van het Belgische systeem. Ik reken mezelf tot de linkse strekking binnen de Volksunie. Hier in Oostende werd enkele keren flink betoogd door studenten. De stad telde toen veel studenten. Nu trekken ze naar de steden waar ze studeren. Ik vind dat studenten ook veel tammer geworden zijn."
Paulusfeesten
De Kroeg staat ook onlosmakelijk met de Paulusfeesten verbonden. "Een goeie vriend van me, Sonny Verhulst, klaagde meer dan veertig jaar geleden dat hij nooit met Kerst zijn verjaardag kon vieren. Daarop heb ik het café versierd met kerstdecoratie. Na twee jaar merkte ik dat de interactie met het publiek daalde. We zochten een alternatief en kwamen uit op een zesdaagse met daarin ook veel visserijfolklore. Een groeiend festival vraagt ook een andere aanpak. Dat heeft positieve en negatieve aspecten. Nu zijn er veel regels, en is er minder samenhang tussen artiesten en publiek. De echte solidariteit van vroeger mis ik eigenlijk wel." Uiteindelijk zijn ook hier de wortels geschoten van het muziekfestival Leffingeleuren.
Boomplantactie
Te midden van het Paulusplein staat een mooie boom, maar die kwam er niet zonder slag of stoot. "Vroeger was hier een parkeerplaats. Tussen de wagens hebben we toen een boom gezet. Maar die is gestorven en het jaar erop hebben we vier kubieke meter aarde uitgegraven voor een nieuwe boom. De politie probeerde de boom eruit te trekken, maar faalde. De groendienst kwam er zelfs aan te pas. Dat weg-en-weer-spelletje bleef maar duren. Er was zelfs een buurman die een halve meter schors van de boom haalde, waarop ze opnieuw stierf. Uiteindelijk kwam er elf jaar geleden een nieuwe boom door de groendienst, gevolgd door een poëtische tekst."
Fameuze spaghetti
Er was vroeger ook een restaurant aan De Kroeg gekoppeld. "Ik was bekend voor mijn spaghetti, het was de beste in die tijd. In de jaren zestig was vooral mijn macaroni met suiker en boter of met hesp en kaas bekend. Ik droeg ze zelfs rond naar het Vissersplein en tot aan café Chèvre Folle aan de Peperbusse. Trouwens, vooral Engelsen, die zowat de helft van mijn cliënteel vormden, waren er zot van."
Dolle Mol
"De Dolle Mol in Brussel was het trefpunt van linkse, anarchistische denkers. Het werd altijd al in de gaten gehouden door de overheid. Ze bestond al in de jaren zestig, maar ging acht jaar geleden dicht. Hier hebben we het plan gesmeed om het pand te kraken en er een avond te houden. We installeerden in het pand een biertap en muziekinstallatie en gingen ervan uit een leuk weekend te beleven. Maar dat mondde uit in een periode van twee maanden, want de eigenaar had niet door wat er met zijn pand gebeurde. Barman Arne Ballière liep er zelfs twee maanden lang met hetzelfde kostuum rond." Het café ging na twee maanden dicht, maar is nu opnieuw open.
Shoarma
"In de Dwarsstraat opende ik halfweg de jaren zeventig een shoarmazaak - allee, pitazaak - waar je de bestelling door een raam kon krijgen. Het was de allereerste in heel België. Het idee pikte ik op in Amsterdam. Daar sloten de cafés al om 1 uur 's morgens en volgde een soort afterparty in die pitazaken. Ik had er veel succes mee."
Theiater
"In de Sint-Franciscusstraat richtte ik een theaterzaal in. Ik noemde het Theiater en in het midden van de naam aan de gevel, stak een ei in het logo. Ik programmeerde jazz en kleinkunst. Wim Decraene, Raymond van het Groenewoud en Johan Verminnen traden er op. Trouwens, Wim Decraene lanceerde hier zijn carrière. Hij was straatmuzikant en verbleef twee maanden lang in De Kroeg. Ook met Verminnen heb ik nog altijd een goeie band." Het theaterproject liep van 1980 tot 1985.
Poort 2000
"Duizend dagen voordat het millennium inging, pootte ik een poort neer nabij het gerechtsgebouw. Het waren twee containers met daarop een derde die dwars erover stond. Elke nacht om middernacht duwde ik op een afstandsbediening om een dag te laten aftellen. Twee keer per jaar werd er bij die poort ook een feestje gehouden."
Overnachtingen
"Ik hou ervan om mensen op te vangen die gestrand zijn of die iets hebben tegengekomen. Ook straatmuzikanten heb ik regelmatig over de vloer gehad. Per jaar komen er zowat honderd naar De Kroeg. Zo is er een Amerikaans muzikant, Reginald Lewis, die altijd naar het café komt en overnacht als hij in Oostende is. Mensen die vrij zijn, perspectief hebben, mensen die dromen; daar hou ik van. Stefaan Tanghe van De Grote Post of Luc Muylaert van Theater Aan Zee, die zijn hier allemaal al eens blijven slapen."
Vrijplaats
"Ik wou van De Kroeg tot een echte vrijplaats maken. Er zijn mensen van Aalst en Leuven die altijd naar hier komen, maar evengoed Slovenen of kennissen uit Malta. Die mensen komen hier puur toevallig, maar nestelen zich zodra ze zich thuisvoelen, en dat is snel. Ik hou altijd contact met iedereen. Een Amerikaanse vriend kwam na 15 jaar nog eens naar Oostende en De Kroeg terug. In een vlaag van nostalgie wou hij op zolder blijven slapen. Een dag later vertrok hij weer en liet 50 euro op de toog achter. 'Dat is nog van toen', vertelde hij me."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
oostende
Stad Oostende lanceert speelpleinwerking pleZAND
De speelpleinwerking van stad Oostende heet voortaan pleZAND. Jaarlijks nemen zo’n duizend Oostendse kinderen deel aan het vakantieaanbod. -
PREMIUMDe Haan
VAKANTIETIPS VOOR DE THUISBLIJVERS. Met het gezin naar De Haan voor een wandeling met ezels en een speelnamiddag in Familiepark De Sierk
-
Oostende
Oostende trapt de zomer in gang met Summer Kick-off
Oostende heeft de zomer feestelijk in gang gezet tijdens de Summer Kick-off in de Langestraat. Dit is de zevende keer dat het event plaatsvindt en de eerste keer in twee jaar dat er ook echt uitbundig mocht gefeest worden. De stad Oostende wil de uitgaansbuurt hiermee positief in de kijker zetten. -
-
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
Roeselare/Oostende/Ieper
Twintiger tot drie keer toe betrapt met drugs in onderbroek: 4 maanden effectieve celstraf
Het favoriete verstopplaatsje van een 28-jarige man uit Roeselare voor zijn hasj en cannabis? Ongetwijfeld zijn onderbroek. Tot drie keer toe leverde een fouille daar resultaat op. Daarom kreeg hij van de rechter in Kortrijk 4 maanden effectieve celstraf.