Astropolis, over de wondere wereld van de ruimtevaart en de sterren, opent in de lente: “Oostende heeft er weldra een troef bij”
OostendeAstropolis, het centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart langs de Duinkerkseweg in Oostende, is bijna klaar. In de lente van 2021 opent het centrum zijn deuren dankzij de steun van de Vlaamse overheid en de stad. “Astropolis zal een breed publiek prikkelen met sterrenkunde en ruimtevaart en kan zo het belang van wetenschap en techniek helpen ondersteunen”, zegt Patrick Jaecques.
Delen per e-mail
Aan de Duinkerkseweg, nabij de luchthaven, verscheen de voorbije jaren een modern uitgerust gebouw, gefinancierd door de stad. De site moet de thuishaven worden van Astropolis, een zogenaamd ‘space science center’ met een focus op ruimtevaart, sterrenkunde, wetenschap en techniek. Astropolis biedt plaats voor twee thematentoonstellingen en heeft een volledig uitgerust auditorium. De twee waarneemkoepels vallen van ver op en zullen telescopen huisvesten waarmee niet alleen de bezoekers verwend worden, maar die ook ingezet zullen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Astropolis biedt daarnaast de mogelijkheid om Vlaamse ruimtevaartbedrijven en onderzoeksinstellingen in de kijker te zetten.
Voor het brede publiek
“Astropolis richt zich op scholen, groepen en particulieren en wil al die doelgroepen boeien met een brede waaier aan activiteiten zoals tentoonstellingen, voordrachten, documentaires, doe-activiteiten. De ambitie is om wetenschap en techniek op een vlotte, innovatieve en educatieve manier naar het brede publiek te brengen. Voor Vlaanderen wordt Astropolis het eerste bezoekerscentrum dat focust op ruimtevaart en sterrenkunde”, zegt Patrick Jaecques van Astropolis. “Het centrum moet ook dienstdoen als kennishub voor wetenschap in de ruime omgeving van Oostende. Zo zal de infrastructuur ter beschikking gesteld worden voor scholen die inzetten op STEM-activiteiten.” STEM staat voor ‘Science, Technology, Engineering & Mathematics’ en omvat een waaier aan technologische, technische, wetenschappelijke en wiskundige opleidingen.
De Vlaamse overheid ondersteunt de opening van Astropolis met een subsidie van 120.000 euro. Met deze middelen kan Astropolis het wetenschapscentrum in Oostende vormgeven en inrichten. Ook de stad financiert de opstart van het centrum, met een bedrag van 100.000 euro. “Het is belangrijk dat jongeren de kans krijgen om de boeiende wereld van de ruimtevaart te ontdekken”, meent Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapscommunicatie Hilde Crevits (CD&V). “Vanuit Vlaanderen maken we jongeren warm voor richtingen wetenschap en techniek. Het maatschappelijk belang van STEM manifesteert zich elke dag meer en meer, onder andere in domeinen zoals klimaat, gezondheid, digitalisering en innovatie. Astropolis in Oostende streeft deze doelstellingen ook na.”
Fietsroute Groen Lint
“Met Astropolis krijgt Oostende er opnieuw een grote troef bij”, stellen burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) en schepen voor Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V). “We zijn ervan overtuigd dat het centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart heel wat bezoekers zal trekken. Het vormt ook een belangrijke meerwaarde voor het Groen Lint, de fietsroute van 35 kilometer die de groengebieden van onze stad-aan-zee verbindt. Ik ben bijzonder verheugd dat stad Oostende en de Vlaamse overheid elkaar hebben gevonden om dit unieke project te ondersteunen. Naast Mu.ZEE en Horizon Educatief, die respectievelijk inzetten op cultuur- en natuurbeleving, hebben we voortaan met Astropolis een derde poot die focust op wetenschapsbeleving.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leffinge Leffingeleuren hoopvol voor nieuwe editie: “Al bewezen dat we snel naar plan B en C kunnen schakelen”
Het begint stilaan te kriebelen bij de organisatoren én bezoekers van de vele zomerfestivals. De opgestarte vaccinatiestrategie tegen het coronavirus geldt als ‘startschot’ voor het herwinnen van onze vrijheid - en dus ook van een stevig danspasje op menig muziekfestival. Bij Leffingeleuren, dat traditiegetrouw na de zomer valt, volgen ze de situatie op de voet. “We zijn hoopvol gestemd", duimt Johan Vynck van de organiserende vzw De Zwerver. -
Bredene Tot vier jaar cel voor fatale overdosis pijnstiller op camping in Bredene
Een koppel uit Zwijndrecht heeft in de Brugse rechtbank celstraffen van 1 en 4 jaar gekregen voor hun betrokkenheid bij de drugsdood van een 34-jarige man. Het slachtoffer kwam in juli 2019 om het leven, nadat hij fentanyl - een heel zware pijnstiller - had gebruikt op een camping in Bredene. Zijn vriendin kreeg 2 jaar cel voor schuldig verzuim. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
-
PREMIUM
Oostende Oostendse topfestivals blikken vooruit naar de zomer: “We moeten ‘out of the box’ denken”
Krijgen we een (zo goed als) normale zomer? Laat het ons hopen. Ook de festivalorganisatoren lonken nu al naar juli en augustus om eindelijk de draad opnieuw op te pikken. Bij de buren van Leffingeleuren zijn ze alvast hoopvol gestemd, maar hoe zit het bij de grootste festivals van Oostende? We meten de polsslag op bij Theater Aan Zee, Ostend Beach en Paulusfeesten, die samen goed zijn voor meer dan 150.000 bezoekers en de nodige schwung in de badstad. En er staat duidelijk wat te gebeuren dit jaar. -
BASKETBAL beker van België Dusan Djordjevic aast met Filou Oostende op een zevende bekertriomf: “Toch blijft de titel prioritair”
Landskampioen Filou Oostende staat voor een dubbele bekerconfrontatie met Antwerp Giants. Na de thuismatch van vrijdag gaat de kustploeg zondagmiddag op bezoek bij de Sinjoren. -
PREMIUM
Kust Onze journaliste, zelf kind van de zee, keert terug naar haar strandbloemen, net erkend als immaterieel erfgoed: “Alleen te koop voor de mooiste schelpjes van de waterlijn”
Haar huwelijksboeket maakte onze journaliste Leen Belpaeme met papier uit een oud boek. Een blijvende herinnering en eeuwige getuige aan die mooie dag, maar ook een mijmering naar die herinneringen uit haar jeugd. Al in de winter haalt ze het crêpepapier boven om strandbloemen te vervaardigen, om ze dan ’s zomers op het strand te verkopen, vaak tegen hoge prijzen. Lees: de mooiste schelpjes van het strand. Deze week is de productie van strandbloemen erkend als immaterieel erfgoed. Leen keert, samen met veel andere kustbewoners, vol nostalgie nog een keer terug naar de waterlijn. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.