Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) krijgt de hand van het beeld te zien, maar mag ze niet mee naar huis nemen.
Volledig scherm
Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) krijgt de hand van het beeld te zien, maar mag ze niet mee naar huis nemen. © BELGAONTHESPOT

Afgehakte hand van Leopold II-beeld duikt op, maar Oostends stadsbestuur wil ze niet terug: “Beeld zonder hand is sterker statement”

Tijdens een lezing over het Belgische koloniale verleden is de afgehakte bronzen hand van het Leopold I-beeld opgedoken. Actiegroep De Stoeten Ostendenoare kapte die hand in 2004 van het standbeeld aan de Drie Gapers. “We geven de hand enkel terug als het koningshuis zijn excuses aanbiedt voor de wandaden in Congo”, vertelt woordvoerder Piet Wittevrongel. “Maar wij hoeven die hand niet terug”, zegt cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V).

 1. Politie stopt wagen na roekeloos rijgedrag in holst van de nacht, ondanks nachtklok: “Wellicht wou bestuurder filmpje maken voor het internet”

  Politie stopt wagen na roekeloos rijgedrag in holst van de nacht, ondanks nachtklok: “Wellicht wou bestuurder filmpje maken voor het internet”

  In Oostende is dinsdagnacht iets voor 2 uur een Volkswagen Golf onderschept nadat de politie het voertuig bezig zag op bewakingscamera’s. Volgens commissaris Kris Allary ging het om onaangepast, roekeloos rijgedrag. “Wellicht was het de bedoeling om een internetfilmpje te maken”, aldus de commissaris. De drie inzittenden respecteerden de nachtklok evenmin.
 1. Els en Sofie zijn helemaal overtuigd van cohousing: "In een cohousingproject woon je minder anoniem dan in een appartement in de stad.”
  Livios

  Els en Sofie zijn helemaal overtuigd van cohousing: "In een cohousing­pro­ject woon je minder anoniem dan in een apparte­ment in de stad.”

  Beperkte bubbels, social distancing, alleen thuis werken,... Heel wat mensen voelen zich eenzaam door de coronamaatregelen. Maar daar hebben Els en Sofie geen last van. Zij kozen ervoor om te wonen in een cohousingproject. Dit is een manier van gemeenschappelijk wonen, waarbij je toch je privacy behoudt. “Ik wist meteen dat deze nieuwe woonvorm iets voor mij was”, vertelt Els aan bouwsite Livios.
 1. "We hebben totaal geen uitzicht of einddatum": verpleegster op Covid-afdeling getuigt
  Play

  "We hebben totaal geen uitzicht of einddatum": verpleeg­ster op Co­vid-afdeling getuigt

 2. Niels Destadsbader neemt je mee backstage bij 'The Masked Singer'
  Play
  The Masked Singer

  Niels Destadsba­der neemt je mee backstage bij 'The Masked Singer'