Acht Oostendse horecatoppers stellen puik afhaalmenu samen voor oudejaar: “Van cocktail tot dessert, iedereen draagt bij in geheel eigen stijl”
Oostende‘Ostend Finest Oedejoar’. Met die titel stellen acht toppers uit de Oostendse horeca- en voedingssector een uniek oudejaarsavondmenu voor om af te halen. Daarin zitten voor 99 euro zowel hapjes, vis- en vleesgerechten, desserts én een eetlustopwekkende cocktail vervat. “In amper twee dagen tijd hebben we samen dit concept uitgewerkt. Elke horecazaak draagt in zijn of haar eigen stijl bij tot het totaalconcept”, klinkt het eensgezind. Mooi detail: een deel van de opbrengst gaat naar de vzw Lichtbaken.
Delen per e-mail
Elk jaar dezelfde vraag: wat te doen met oudejaar? En vooral: wat schaft de pot? De coronacrisis heeft het ontwarren van dit vraagstuk er niet gemakkelijker op gemaakt. Maar zie, een maand voor we dit intussen vervloekte jaar 2020 adieu zeggen, komen verschillende ondernemers samen met een prima idee op de proppen. ‘Ostend Finest Oedejoar’, zo heet het afhaalconcept. Ga gerust even zitten om het menu te overlopen. Histoires d’O presenteert een cocktail met onder andere gember en zeekraalolie, Le Bassin prepareert drie keurige hapjes met onder meer risotto, pompoen en traag gegaard buikspek, en kabeljauw en grijze garnalen. De hoofdgerechten? Zeetong met romanesco en bloemkool van Storm, Bistro Mathilda vult aan met tarbot in ‘carta fata’, puntpaprika en gevulde cannelloni. Ristorante Marina voegt hert met tortellini, aardpeer en cantharellen toe. De laatste rechte lijn wordt ingezet met een speciaal samengesteld kaasplankje van delicatessenwinkel Achiel Primeurs. Topchocolatier Olivier Willems neemt het dessert voor z'n rekening: chocolade- en koffiemousse, met een krokantje van hazelnoot, karamel en passievrucht en praline van duindoornbes. En tot slot voegt bakkerij Decock er haar ‘revolution bread’ aan toe, brood gemaakt met zelfgekweekt biotarwe.
Mensen hoeven echt geen uren in de keuken te staan voor een topmaaltijd
“In amper twee dagen tijd was deze samenwerking beklonken. We richtten een WhatsApp-groepje op en waren vertrokken”, vertelt chef Michiel Rabaey van restaurant Storm. “Iedereen stapte heel snel mee in het verhaal om samen een uniek concept voor oudejaar uit te werken. Dat we elkaar goed kennen, heeft de samenwerking uiteraard makkelijker gemaakt.” Luc Declerck van Bistro Mathilda vult aan: “Het belangrijkste is dat iedereen zijn of haar eigen stijl en specialiteit in het menu kan verwerken. Zo grepen de collega’s van Storm terug naar hun kennis in visgerechten, Marina spitst zich toe op de Italiaanse keuken, om maar enkele voorbeelden te geven. En zo kom je aan een prachtige samenwerking. Bovendien werken we allemaal met seizoensgebonden producten.”
Thuis restaurantje spelen
Het rijkelijke afhaalmenu kost 99 euro en de gerechten zijn via een simpele handleiding gemakkelijk zelf te dresseren. “Mensen hoeven dus echt geen uren in de keuken te staan voor een topmaaltijd", haalt Declerck aan. “Het is echt onze bedoeling om bij mensen thuis voor beleving te gaan zorgen in deze donkere tijden. Kijk, wij zullen hier zelf absoluut niet rijk van worden, integendeel. Het is een manier om een visitekaartje af te geven van wat de Oostendse horeca te bieden heeft. Als restaurateurs blijven we zo het werk in de vingers houden. Want vergis je niet, wanneer we weer mogen openen, moeten we meteen naar de vijfde versnelling schakelen – dat hebben we na de eerste lockdown gemerkt. De kust blijft een belangrijke toeristische en economische motor, en wanneer de horeca heropent, lokken we meteen weer heel veel volk. We willen dan ook zo snel als mogelijk heropenen. Als je weet dat de horecazaken in Frankrijk op 20 januari weer mogen opstarten, gok ik dat we in België ergens tussen 15 januari en 15 februari onze deuren opnieuw kunnen openzwieren”, meent Luc Declerck.
Het is een manier om een visitekaartje af te geven van wat de Oostendse horeca te bieden heeft
Er is ook nog een goed doel aan het afhaalmenu gekoppeld. Per verkocht afhaalmenu gaat 2 euro naar de vzw Lichtbaken. Dat is een ontmoetingscentrum voor mensen die het moeilijk hebben en nood hebben aan een luisterend oor, gezellige babbel en volwaardige maaltijd. “Een maaltijd bij Lichtbaken kost 2 euro. We hopen alvast 500 oudejaarsavondmenu’s te kunnen verkopen en op die manier 1.000 euro aan de vzw te kunnen schenken.”
Centraal afhaalpunt
De ondernemers kunnen rekenen op de medewerking van partner Horeca Totaal in de Zandvoordeschorredijkstraat in Oostende. Daar kunnen de menu’s op 31 december afgehaald worden tussen 12 en 17 uur. ‘Ostend Finest Oedejoar’ kan je vanaf 26 november bestellen via de website www.seabox.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDiksmuide
WEEKENDTIP. Ontdek de broeken van de Westhoek: tientallen hectares onder water gelopen weilanden bieden prachtige taferelen voor de wandelaar
Het is een schitterend fenomeen, elk jaar opnieuw. De broeken, de weilanden in de regio Houthulst, Lo-Reninge en Diksmuide, staan onder water. Wij stippelden een route uit met de mooiste plekjes waar je van dat natuurschoon kan genieten. Vergeet je laarzen en verrekijker niet! -
Oostende
Horizon Educatief krabbelt recht na rotjaar zonder schoolbezoeken: “We mikken nu met onze activiteiten op gezinnen en kampen”
Horizon Educatief, de organisatie die al sinds 1995 kinderen warm maakt voor het strand en de zee, zou begin december 2020 zijn 25ste verjaardag gevierd hebben... als corona er niet was. Al sinds maart mogen ze er geen klassen meer ontvangen. “Financieel is het een zware dobber, maar we blijven ervoor gaan. We richten ons daarom meer op gezinnen, kampen en teambuildings”, vertelt voorzitter Hilde Veulemans. -
Multimedia
Deze smartphones hebben de beste camera om mee te filmen
Als je fervent video’s op TikTok of YouTube post, of af en toe een leuke familievideo wil maken, dan weet je hoe belangrijk het is om een smartphone te hebben die in topkwaliteit fillmt. Onze techredacteurs zocht vier goede exemplaren. -
-
West-Vlaanderen
30 procent minder overnachtingen in West-Vlaanderen in coronajaar 2020: “Toch investeert toerismesector volop in de toekomst”
Ondanks het moeilijke coronajaar 2020 blijft de toeristische sector bereid om te investeren”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van provinciaal toerismebedrijf Westtoer. Dat heeft ruim 300 subsidieaanvragen ontvangen voor nieuwe toeristische projecten in West-Vlaanderen. Het aantal toeristische overnachtingen is in de hele provincie fors gedaald. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
PREMIUMRuddervoorde
Op huizenjacht in... Ruddervoorde: “Wonen in landelijke omgeving met voldoende winkels in de buurt”
Op zoek naar een nieuwe stek of gewoon nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week in elke provincie op onderzoek met een lokale immomakelaar. Deze week: Ruddervoorde, een landelijk dorp bij Oostkamp dat steeds populairder wordt. -
Werkplek
Ga je binnenkort in zwangerschapsverlof? Zo zorg je voor een vlekkeloze overdracht
Een zwangerschap is natuurlijk een leuke gebeurtenis. Voor de baby er is, moet er meestal nog veel geregeld worden, zowel thuis als op het werk. Een zwangerschapsverlof brengt op de werkvloer wel wat uitdagingen met zich mee. Jobat.be legt uit hoe jij de overdracht vlot kan laten verlopen, zodat je zonder zorgen in verlof kan gaan.