Onze landgenoot Hans Kluge, de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor Europa.
Volledig scherm
Onze landgenoot Hans Kluge, de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor Europa. © EPA

WHO Europa waarschuwt voor sluiting van scholen door corona: “We kunnen niet opnieuw dezelfde vergissing begaan”

Het Europese bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt af scholen te sluiten, ook al stijgen de coronacijfers in veel landen. "Scholen zouden de laatste plaatsen moeten zijn die sluiten" wanneer coronabeperkingen worden opgelegd, zo klinkt het vrijdag in een mededeling.

6 reacties

 • Hugo hofmans

  1 jaar geleden
  Scholen moeten zeker op blijven, er is nu al zoveel leerachterstand. Dat is ook zo voor alle andere sectoren, sluitingen kosten de maatschappij té veel. Let gewoon allemaal wat op en houdt afstand en we komen er wel.
 • Kristof Breskens

  1 jaar geleden
  Gewoon de kwetsbaren afzonderen ipv de 98 procent mensen die geen noemenswaardige problemen zullen ondervinden, zeker niet nu ze gevaccineerd zijn.
 • Peeters Gerd

  1 jaar geleden
  Maak de vaccinaties verplicht, waar wachten jullie nog op? Anders blijft dat spelletje duren. Er zijn toch nog vaccins verplicht?
 • Sam Bedfort

  1 jaar geleden
  Onze politici houden op geen enkele manier rekening met de adviezen van het WHO, noch van het hoofd task force voor vaccinatie. Wat is er aan de hand?
 • John Ulmer

  1 jaar geleden
  De broeihaard van elk virus gaan we kost wat kost openhouden. Je kan de maatschappij werkelijk alles wijsmaken.
 1. Topman Katholiek Onderwijs Lieven Boeve over schrijfrobot ChatGPT: “Ik heb het zelf ook al gebruikt”
  PREMIUM
  3

  Topman Katholiek Onderwijs Lieven Boeve over schrijfro­bot ChatGPT: “Ik heb het zelf ook al gebruikt”

  “Als de kans bestaat om je huiswerk te laten maken door een chatrobot, moet je er van uitgaan dat leerlingen die ook gebruiken.” Lieven Boeve waarschuwt de leerkrachten van Katholiek Onderwijs Vlaanderen dat ChatGPT ook al in hun klas zit. Is dit voor hem dan de baarlijke duivel? Of heeft hij de tool zelf al geprobeerd? “Een tekst met Engelstalige zegswijzen die letterlijk zijn vertaald? Dan moet er een alarmbelletje afgaan.”
 2. In gesprek met leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar over de mondmaskerplicht: “Die van het vierde doen 'na-na-na-na-na' omdat zij er geen moeten dragen”
  PREMIUM

  In gesprek met leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar over de mondmasker­plicht: “Die van het vierde doen 'na-na-na-na-na' omdat zij er geen moeten dragen”

  De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten straks weer een mondmasker dragen in de klas. Een maatregel die maar weinig jonkies van 10 en 11 jaar kan bekoren. Wij gingen rond de tafel zitten met enkele afgevaardigden van het zesde leerjaar. “Wij krijgen geen kans om ons te laten vaccineren, maar worden wel als enige gestraft met nieuwe regels? Die logica snap ik niet.”
 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. Leerachterstand door lerarentekort: beste leerlingen lopen “bijna een schooljaar achter”

  Leerachter­stand door lerarente­kort: beste leerlingen lopen “bijna een schooljaar achter”

  De leerachterstand die veroorzaakt werd door de coronapandemie zindert nog na. In scholen met een minder ervaren lerarenkorps is sinds 2019 de gemiddelde leervertraging groter dan die in scholen met een meer ervaren lerarenkorps. Ook het ambitieniveau voor Nederlands en wiskunde mag wat hoger liggen om de leervertraging bij de beste leerlingen weg te werken. Dat blijkt uit de analyse van de meest recente IDP-toetsen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen door onderwijseconomen Kristof De Witte en Letizia Gambi (KU Leuven).
 3. Nieuw rapport: sterkste leerlingen gingen afgelopen jaar hardst achteruit

  Nieuw rapport: sterkste leerlingen gingen afgelopen jaar hardst achteruit

  De coronacrisis blijft een zware impact hebben op de leerprestaties in het (basis)onderwijs en de sterkste leerlingen zijn afgelopen jaar het hardst achteruitgegaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de KU Leuven. Die analyseerde de resultaten van de meest recente toetsen die leerlingen in het vierde en het zesde leerjaar binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen aflegden, de zogeheten interdiocesane of IDP-proeven.
 4. Vlaamse Scholierenkoepel vraagt bevriezing schoolkosten voor 2023, minister Weyts: “Gerichte keuzes maken”
  Update
  7

  Vlaamse Scholieren­koe­pel vraagt bevriezing schoolkos­ten voor 2023, minister Weyts: “Gerichte keuzes maken”

  De energiecrisis en de digitalisering van het onderwijs jagen de schoolrekening van de leerlingen omhoog. Liefst 65 procent van de scholieren uit het secundair zag de kosten stijgen tegenover vorig schooljaar. De Scholierenkoepel adviseert daarom “een onmiddellijke bevriezing van de schoolkosten voor het kalenderjaar 2023". Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert voorzichtig: “We schieten te hulp met extra middelen, maar dit gaat om belastinggeld en dus moeten we gerichte keuzes maken.”