Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). © Photo News

Weyts verdedigt herinvoering mondmaskerplicht in vijfde en zesde leerjaar: "Je kan niet gewoon niets doen”

Als je vaststelt dat driekwart van de coronabesmettingen in het onderwijs toe te schrijven zijn aan het lager onderwijs, dan moet je daar optreden. Zo verdedigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de herinvoering van de mondmaskerplicht in het vijfde en zesde leerjaar. "Je kan niet gewoon niets doen", aldus Weyts donderdag in De Ochtend op Radio 1.

32 reacties

 • rita vdbergh

  1 maand geleden
  Een uitspraak van een kinderarts op een Nederlandse nieuwszender, het sluiten van de scholen heeft een ravage aangebracht in het brein van de kinderen. Een masker voor jonge kinderen is een bron van virussen en bacteriën. We hebben nu de vierde golf en nog kennen ze de oorzaak van de besmettingshaarden niet. Misschien is de overbevolking, het personen verkeer en de globalisering de superverspreider van nieuwe mutaties. Wie bang besmet te raken beschermd zichzelf en blijft thuis.
 • vercammen georges

  1 maand geleden
  Weyts wordt eindelijk wakker.
 • Marianne Van den Lemmer

  1 maand geleden
  Vraagt niemand zich af wie de kinderen opvangt? De grootouders!
 • werner vanhoutte

  1 maand geleden
  Een ober , kelner, garcon of wat dan ook heeft geen enkele bevoegdheid om het CST ( intussen een" Current Slave Ticket " te controleren. Dat de overheid dit toelaat is een brug te ver. Waarom ? Een : zij verklaarde zelf geen pasjesmaatschappij te willen. Twee ; een CST houder kan mogelijk een ander besmetten . Als men de scholen sluit , moet het betreffende restaurant OOK dicht. Toch logisch? Het is ongelooflijk hoe er gelogen wordt : de landen met een CST ( bv Duitsland ) kleuren bloedrood !
 • An Peeters

  1 maand geleden
  Weyts begrijpt ten minste dat de leerachterstand reeds enorm is voor kinderen en dat voor vele kinderen een goed diploma de weg uit eventuele armoede is. Scholen openhouden dus ! Vandenbroecke heeft zich niet te moeien.
 1. OVERZICHT. Coronacijfers blijven stijgen: afgelopen vrijdag 7.118 besmettingen, een nieuw dagrecord dit jaar

  OVERZICHT. Coronacij­fers blijven stijgen: afgelopen vrijdag 7.118 besmettin­gen, een nieuw dagrecord dit jaar

  De coronacijfers in ons land blijven verder stijgen. Het gemiddeld aantal besmettingen stijgt met 75 procent ten opzichte van een week eerder, de ziekenhuisopnames met 43 procent. Voor afgelopen maandag staan er nu al 8.990 nieuwe besmettingen op de teller, een dagrecord dit jaar dat nog kan oplopen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
 2. Onderwijsveld versoepelt test- en quarantaineregels: jonger dan 12? Alleen nog testen wie symptomen heeft

  Onderwijs­veld versoepelt test- en quarantai­ne­re­gels: jonger dan 12? Alleen nog testen wie symptomen heeft

  Geen langere herfstvakantie, soepelere test-en quarantaineregels, maar wel mondmaskers voor de leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar. Dat is het antwoord van het onderwijsveld op de oplopende besmettingscijfers en het feit dat meer en meer leerlingen gezond thuis zitten. “We grijpen in waar het probleem vandaag zit: in het lager onderwijs, niet in het middelbaar”, zegt Weyts.
 1. Weyts over verregaand GEMS-advies: “Laatste plek waar je het licht uit doet, is de school”
  Play
  274

  Weyts over verregaand GEMS-ad­vies: “Laatste plek waar je het licht uit doet, is de school”

  Het rapport dat de GEMS-expertengroep heeft afgeleverd, komt volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) neer op een "de facto lockdown". De minister begrijpt dat de experten "ingrijpende maatregelen bepleiten", maar hij hamert op de maatschappelijke kost van schoolsluitingen. "De laatste plek waar je verplicht het licht uit doet, is de school", aldus Weyts vandaag in het Vlaams Parlement.