Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © REUTERS

Weyts trekt 15 miljoen euro uit in strijd tegen leerachterstand: lerarenplatform in basisonderwijs verlengd voor drie schooljaren

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts verlengt de werking van het lerarenplatform in het basisonderwijs voor drie volledige schooljaren. Hij trekt daarvoor 15 miljoen euro uit. Zo kunnen er in de komende jaren telkens 1.600 voltijdse krachten ingezet worden om vervangingsopdrachten uit te voeren of om andere pedagogische taken op te nemen. Dat heeft de N-VA-minister gezegd tijdens een digitaal infomoment voor directeurs uit het basisonderwijs.

8 reacties

 • Eddie Van Doninck

  1 jaar geleden
  Nog maar eens 15 miljoen euro! Ondanks de gigantische staatsschuld toch nog altijd Sinterklaas blijven spelen. Stop eens met geld en subsidies in bodemloze putten te stoppen!
 • Sjonny Martero

  1 jaar geleden
  Wie wilt nog in het onderwijs stappen of blijft er in? Een leegloop is het. Vakantie? Ze mogen het hebben. Paperassen en digitale administratie. Les geven? De helft van vroeger. Daarom dat we achterstaan in het onderwijs. Door invloed van de "experts". En de echte experts op het veld? Daar wordt niet naar geluisterd. En zeker niet naar de oudere met ervaring. De nieuwe generatie zal er eens mee praten. Onderwijs in België? Pure pampermentaliteit.
 • Frank Plevoets

  1 jaar geleden
  De dat is gelijk die 10000 laptop's waar zijn die gebleven .
 • nicole desseyn

  1 jaar geleden
  Geef gewoon weer les als vroeger van 8u30 tot 4 u ook op vrijdag !!
 • Eddy Crikemans

  1 jaar geleden
  Het is te zien op de straten,het krioelt van de schoolgaande jeugd,een halfuurtje school en dan de achterstand inhalen op straat,en binnenkort vijf dagen voor het einde van het schooljaar al op vakantie vertrekken ,want er wordt toch geen les meer gegeven.Maar wat wil je met een struisvogelminister?
 1. Onderwijsoverleg: waarschijnlijk geen mondmaskerplicht volgend schooljaar

  Onderwijs­over­leg: waarschijn­lijk geen mondmasker­plicht volgend schooljaar

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoopt dat scholen het nieuwe schooljaar in code groen zullen kunnen starten. Dat wil zeggen dat er geen coronamaatregelen meer van kracht zouden zijn. Voorlopig moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar en van de middelbare scholen nog steeds een masker dragen tijdens de les. Weyts wil nu in overleg met de virologen bekijken of die maatregel voor de laatste twee weken van het schooljaar al kan worden losgelaten. “We zijn blij dat scholen het vertrouwen krijgen dat ze na hun inspanningen verdienen”, reageert de directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve.
 2. OESO-rapport: leerlingen die papieren boeken lezen, scoren beter op leestest
  6

  OES­O-rap­port: leerlingen die papieren boeken lezen, scoren beter op leestest

  Leerlingen die vooral papieren boeken lezen, scoren opvallend beter op een leestest dan leerlingen die vooral digitale boeken lezen. Dat blijkt uit een rapport van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) dat gekoppeld is aan de PISA 2018-resultaten. Uit dat rapport blijkt ook dat leerlingen uit socio-economisch benadeelde gezinnen wél steeds vaker toegang hebben tot digitale bronnen, maar steeds minder toegang tot papieren boeken.
 1. Onderwijskoepels vragen 20 jaar anciënniteit voor zij-instromers: nood was nooit hoger

  Onderwijs­koe­pels vragen 20 jaar anciënni­teit voor zij-instromers: nood was nooit hoger

  De onderwijsverstrekkers willen dat zij-instromers, mensen die vanuit de privésector de overstap maken naar het onderwijs, tot twintig jaar anciënniteit kunnen meenemen. Dat hebben ze donderdag duidelijk gemaakt tijdens een commissiezitting in het Vlaams Parlement over de aanpak van het lerarentekort. De bezwaren die de Raad van State ooit heeft gemaakt, zouden voor de onderwijsverstrekkers niet langer van tel mogen zijn. “We denken dat de situatie nu anders is, want de nood was nooit hoger dan nu.” De vakbonden pleiten voor het meenemen van vijftien jaar anciënniteit en compenserende maatregelen voor andere werknemers.