Weyts over verregaand GEMS-advies: “Laatste plek waar je het licht uit doet, is de school”

Het rapport dat de GEMS-expertengroep heeft afgeleverd, komt volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) neer op een "de facto lockdown". De minister begrijpt dat de experten "ingrijpende maatregelen bepleiten", maar hij hamert op de maatschappelijke kost van schoolsluitingen. "De laatste plek waar je verplicht het licht uit doet, is de school", aldus Weyts vandaag in het Vlaams Parlement.

275 reacties

 • Carla Van Geel

  2 maanden geleden
  Er moesten al lang CO2 meters in alle klassen staan, verleden winter moesten alle kinderen in de winter met open vensters les krijgen. Waarom heeft Weyts die toen niet laten plaatsten? Niet lang geleden sprak Jambon om Tomorrowland open te doen, dat kon niet, dan maar toegeven aan Pukkelpop om te openen, kon niet maar hoeveel werd er terugbetaald? Erika Vlieghe verwittigde voor te snelle en te felle opheffing van maskers en versoepelingen van maatregelen. De druk op de Federale mag niet meer.
 • Edwin Van Oost

  2 maanden geleden
  Scholen en educatie kinderen openhouden, plezier op café, resto, evenementen sluiten, en grenzen sluiten voor 1 maand!!
 • Marijke Vermeulen

  2 maanden geleden
  Ooit,ooit komt de tijd dat jullie Ben Weyts gelijk geven... de kinderen die nu al moeite hebben met de leerstof,zullen nog verder achterop raken. En dan hoor ik de ouders al roepen en tieren op hun kroost dat ze beter hun best moeten doen ,zeker als ze in t secundair onderwijs niet meekunnen. Je zou van minder stress krijgen.Maar nu schreeuwen om de scholen te sluiten. Ik zou nu in deze tijd geen kind willen zijn. Want een onbezorgde jeugd kennen zij niet ,zoals wij gehad hebben.
 • david willems

  2 maanden geleden
  Scholen open en al de rest dicht
 • Paul Geerts

  2 maanden geleden
  welke ouder gaat mee in volgend verhaal: we sluiten de scholen en iedereen doet volgend schooljaar zijn jaar opnieuw, wie doet mee??
 1. Wat zal het Overlegcomité vandaag doen met de drastische voorstellen van de GEMS? Premier De Croo wil “geen heilige huisjes meer”

  Wat zal het Overlegco­mité vandaag doen met de drastische voorstel­len van de GEMS? Premier De Croo wil “geen heilige huisjes meer”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) roept het Overlegcomité opnieuw vervroegd samen om te overleggen over de coronasituatie. Dat bevestigt het kabinet van de eerste minister. De vergadering gaat vandaag door in het Egmontpaleis en start om 9 uur. Expertengroep GEMS legt alvast drastische maatregelen op tafel, zo blijkt uit een voorlopig advies dat is gelekt. Ze stellen onder meer een “afkoelingsperiode” in het onderwijs voor - inclusief de sluiting van het lager onderwijs voor 10 dagen. Verder zou bijvoorbeeld de horeca volgens de experten beter al om 20 uur sluiten. Het is lang niet duidelijk of de verregaande voorstellen ook zullen worden gevolgd.