Weyts: “Ingekorte zomervakantie zal niet voor eerstvolgende jaren zijn”

Een ruime meerderheid van de leraren wil niet dat de zomervakantie ingekort wordt. Dat schrijft De Morgen vandaag op basis van een enquête van de grootste onderwijsvakbond, het christelijke COC. In Franstalig België gebeurt het wel. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vertelde bij HLN Live alvast dat een ingekorte zomervakantie in Vlaanderen “niet voor de eerstvolgende jaren zal zijn”.

 1. Kortere zomervakantie? Dan wordt het nog drukker op reis
  PREMIUM

  Kortere zomervakan­tie? Dan wordt het nog drukker op reis

  De zomervakantie mag gerust twee weken korter, vindt 48 procent van alle Vlamingen. Als dat plan werkelijkheid wordt, zal er voor veel mensen veel veranderen. Want wanneer gaan we dan nog op reis? Wat wordt de impact op het onderwijs? Kunnen onze kinderen nog op zomerkamp? En gaan we zelf nog kunnen beslissen wanneer we verlof inplannen? Experts uit onderwijs, toerisme, hr en jeugdwerk delen hun visie. Over één ding zijn ze het zeker: “We gaan dit grondig moeten bespreken.”
 2. Scholieren scoren voldoende op Nederlands en minder goed op wiskunde, Ben Weyts (N-VA) gaat “Vlaamse toetsen invoeren”

  Scholieren scoren voldoende op Nederlands en minder goed op wiskunde, Ben Weyts (N-VA) gaat “Vlaamse toetsen invoeren”

  Scholieren van het tweede jaar secundair onderwijs scoren voldoende voor Nederlands, maar nog onvoldoende voor wiskunde. Dat blijkt uit peilingen van het Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen, een samenwerking tussen de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. "Inzetten op Nederlands lijkt te lonen, maar deze resultaten tonen aan dat we daarnaast ook sterk moeten inzetten op wiskunde", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Hij kondigt de invoering aan van "Vlaamse toetsen, die focussen op Nederlands en wiskunde". De peiling gebeurde bij 3740 leerlingen uit 115 scholen (wiskunde) en 5568 leerlingen in 193 scholen (Nederlands) in mei 2022.
 1. Onderwijstopman Dirk Van Damme: “Zomervakantie twee weken inkorten zou stap vooruit zijn”
  PREMIUM

  Onder­wijstop­man Dirk Van Damme: “Zomerva­kan­tie twee weken inkorten zou stap vooruit zijn”

  De leerachterstand terugdringen en het mentaal welzijn van leerlingen opkrikken: door de zomervakantie in te korten, kan het allebei. Althans, volgens onderwijstopman Dirk Van Damme. In het onderwijsveld staat niet iedereen te springen voor zijn voorstel: “Hier kan geen sprake van zijn.” Krijgen we mogelijk een kortere zomervakantie? Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert op het voorstel.
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.