West-Vlaamse leerkrachten zijn het minst ziek
OnderwijsLeraren waren in 2016 opvallend vaker ziek dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI). Het gemiddeld aantal opgenomen ziektedagen lag in 2016 op 18,89, ruim tweeënhalve dag meer dan in 2015.
Elke leeftijdscategorie van onderwijspersoneel was in 2016 vaker ziek dan het jaar daarvoor, maar de stijging is vooral merkbaar in de groep tussen 56 en 65 jaar. Daar zitten de verhoogde pensioenleeftijd en het uitdoven van een aantal verlofstelsels voor iets tussen. Verder stijgt het ziekteverzuim vooral bij directieleden.
Onderwijspersoneel werd in 2016 vooral geveld door griep, maar 'psychosociale aandoeningen' als stress, depressie of burn-out zijn wel verantwoordelijk voor het gros van de ziektedagen, omdat mensen gemiddeld langer thuiszitten met een depressie dan met griep. Die psychsociale aandoeningen waren in 2016 goed voor meer dan 36 procent van de ziektedagen.
4 op de 10 kerngezond
Maar er is ook goed nieuws. Ruim 4 op de 10 leraren was in 2016 geen enkele dag ziek. Bij de leraren onder de 26 jaar was dat zelfs bijna 6 op de 10. West-Vlaamse leerkrachten, zowel mannen als vrouwen, nemen de minste ziektedagen op. In Limburg is het gemiddeld aantal dagen het hoogst.
Bovendien hernemen steeds meer leraren het deeltijds werk na langdurige ziekte. Het ging in 2016 om 2.100 personeelsleden, een stijging met 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits benadrukt dat het stijgende ziekteverzuim niet eigen is aan het onderwijsveld alleen. "Ook in andere sectoren stijgt het aantal opgenomen ziektedagen". De CD&V-minister pleit ook voor 'lokale vervangingspools' waarmee scholen zieke leerkrachten kunnen vervangen vanaf een ziekteverlof van 10 werkdagen. "Zo wordt de kwaliteit van het onderwijs voor de leerlingen gegarandeerd."
Actie nodig
Het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) is niet verrast, zegt algemeen secretaris Marianne Coopman. "Opnieuw stijgen de al hoge ziekteverzuimcijfers, in het bijzonder in het basisonderwijs. Dit is de zoveelste alarmbel op rij, er is actie nodig", zegt ze.
Concreet pleit de grootste vakbond in het basisonderwijs voor een "duurzaam langetermijnplan over de legislaturen heen" om de noden in de basisscholen op te vangen en het werk zo werkbaarder te maken. "Waar blijft de politieke moed om écht werk te maken van het toekomsplan basisonderwijs? ", besluit Coopman.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weyts over erbarmelijke Vlaamse score in onderwijsranking: “Moeten radicaal inzetten op het Nederlands”
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
-
PREMIUM25
EXCLUSIEF. “Onze kinderen worden misbruikt als pasmunt voor vastgoed”: gemeenschapsonderwijs koopt aan de lopende band gemeenteschooltjes op
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
Het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen: we trekken dus met z’n allen massaal naar buiten om te genieten van/op ons terras. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
Groen vraagt dag zonder examens na verkiezingsdag, onderwijsminister Weyts geen voorstander
Groen vraagt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) van 10 juni 2024 een examenvrije dag te maken voor studenten en scholieren vanaf 16 jaar. Het ziet er immers naar uit dat de dag voordien de verkiezingen plaatsvinden. Zo’n examenvrije dag moet iedereen de kans geven te gaan stemmen én goede examens af te leggen, zegt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. -
PREMIUM70
Wiskundeleraar Eric De Bie (80) geeft door lerarentekort opnieuw les: “Ik kan het elke gepensioneerde leerkracht aanbevelen”
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSjonny Martero
Gino Denil
Philippe Schoonheere
Aaa Aaa
Jan Baroen