Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Wat verandert er nu juist in de scholen? Met deze maatregelen hoopt onderwijs vervroegde kerstvakantie te halen

Het Overlegcomité heeft gekozen om in de strijd tegen de vierde coronagolf vooral in te grijpen in het onderwijs en in de vrije tijd. Wat verandert er ook weer juist allemaal in de scholen?

41 reacties

 • August Leemans

  1 maand geleden
  Mondmaskers zullen helpen tegen het verspreiden van het virus onder kinderen in de klas. Prettig is het niet voor de kinderen en bemoeilijkt de communicatie. Maar als kinderen zitten in de klas kan men dan geen regeling treffen dat om het uur voor 2 kinderen die naast mekaar zitten afwisselend het mondmasker wordt gedragen. Zo zit er altijd een kind met mondmasker tussen twee kinderen die geen dragen en vergroot het de afstand. Misschien moet men in moeilijke tijden oplossingen zoeken.
 • Johan Messeeuw

  1 maand geleden
  Lagere scholen NU dicht in plaats een week extra vakantie! België of het land van de halve maatregelen …
 • dirk van gucht

  1 maand geleden
  Wat een geprutsKunnen jullie nu echt de horeca restaurants niet sluiten Denk je dat ze daar op stoeltje gaan zittenVolgende week vergadering dat het er mis loopt.En bij voetbal of andere zoals theaters bioscopen doe dat dicht. En zie na de feesten hoe het zal zijnNog zoiets Regering moeit zich niet in huishouden.Beperk je contacten met de feestenJa dat zullen ze wel doenBen benieuwd op hoeveel plaatsen juist de ouders met de kinderen het zullen houden zonder verplichting.Geloof dat toch niet.
 • Yoni Cornelis

  1 maand geleden
  Steven, "o cirieu", echt serieus? Dat kan je toch niet au sérieux nemen? Als je niet weet hoe je een woord spelt, geen erg, zoek het dan ergens op. Google is your friend!
 • Dany van landegem

  1 maand geleden
  met deze maatregelen zal het niet lukken de besmettingen snel te doen verminderen. Aan de families één goeie tip :spreek met de familie af voor Pasen en blijf met kerst en Nieuwjaar mooi thuis, net zoals vorig jaar. Het duurt nog verschillende maanden voor de cijfers deftig zullen dalen. Nu maar hopen dat ziekenhuizen geen triage gaan moeten uitvoeren bij gebrek aan personeel en bedden;
 1. CD&V en Open Vld vragen ‘luchtbehandelingsplan’ voor onderwijs: “CO2-meters zijn maar een eerste stap”
  22

  CD&V en Open Vld vragen ‘luchtbe­han­de­lings­plan’ voor onderwijs: “CO2-me­ters zijn maar een eerste stap”

  Dat de Vlaamse regering geld vrijmaakt voor CO2-meters in het onderwijs, is een goede zaak, maar volgens parlementsleden Loes Vandromme (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) zijn die CO2-meters maar een eerste stap en is er veel meer nodig. In een gezamenlijk persbericht pleiten ze voor een "onderbouwd en breed uitgerold luchtbehandelingsplan" voor het Vlaamse onderwijs.
 2. Van Ranst scherp over beslissing om scholen nog twee weken open te houden: "Deze maatregelen hadden vorig jaar genomen kunnen worden”

  Van Ranst scherp over beslissing om scholen nog twee weken open te houden: "Deze maatrege­len hadden vorig jaar genomen kunnen worden”

  Kinderen zijn de motor van de pandemie, volgens verschillende experten. Dat moet blijken nu het aantal besmettingen op scholen dubbel zo hoog is als in de rest van de samenleving. Viroloog Marc Van Ranst reageert dan ook teleurgesteld op de beslissing om de lagere scholen de komende twee weken open te houden. “Men houdt de motor niet tegen”, klinkt het in de studio van VTM Nieuws.
 1. Onderwijsvakbond vernietigend voor voorstel om mensen met enkel secundair diploma voor klas te laten staan: “Hallucinant idee dat kwaliteit verder zal doen afbrokkelen”
  48

  Onderwijs­vak­bond vernieti­gend voor voorstel om mensen met enkel secundair diploma voor klas te laten staan: “Halluci­nant idee dat kwaliteit verder zal doen afbrokke­len”

  Nu scholen geen leerkrachten meer vinden, willen de koepels in hun plaats een legertje mensen zónder lerarendiploma aanwerven. Van de koepel van steden en gemeenten (OVSG) mogen ook mensen met enkel een middelbaar diploma mee voor de klas staan. "We worden gedwongen om dit op tafel te leggen", zegt algemeen directeur Patriek Delbaere in de Mediahuis-kranten. De Christelijke Onderwijscentrale (COC), de grootste onderwijsvakbond in Vlaanderen, reageert vernietigend. “Dit hallucinant idee zal de onderwijskwaliteit verder doen afbrokkelen”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de COC, die ook waarschuwt over de onvrede die sluimert in het onderwijsveld. “Er hangt elektriciteit in de lucht.”