Directeur Sonja Hoolants (57) van basisschool De Regenboog.
Volledig scherm
PREMIUM
Directeur Sonja Hoolants (57) van basisschool De Regenboog. © Joel Hoylaerts / Photo News

Waarom invulboeken big business zijn: “Binnen geraken bij een school is als een lottoticket voor uitgeverijen”

Meer dan 100 leerkrachten en heel wat directies werden door VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws ondervraagd over hun financiële zorgen. Wat blijkt? Het aankopen van nieuwe schoolboeken - en dan vooral de vele invulboeken - wordt elk jaar financieel een stuk moeilijker. Voor de uitgeverijen daarentegen is het bedje gespreid. Twee directeurs en een auteur over de booming business van de werkboeken. “Meewerken aan een methode bracht me in totaal een slordige 50.000 euro op.”

 1. Onderwijsvakbond vernietigend voor voorstel om mensen met enkel secundair diploma voor klas te laten staan: “Hallucinant idee dat kwaliteit verder zal doen afbrokkelen”
  47

  Onderwijs­vak­bond vernieti­gend voor voorstel om mensen met enkel secundair diploma voor klas te laten staan: “Halluci­nant idee dat kwaliteit verder zal doen afbrokke­len”

  Nu scholen geen leerkrachten meer vinden, willen de koepels in hun plaats een legertje mensen zónder lerarendiploma aanwerven. Van de koepel van steden en gemeenten (OVSG) mogen ook mensen met enkel een middelbaar diploma mee voor de klas staan. "We worden gedwongen om dit op tafel te leggen", zegt algemeen directeur Patriek Delbaere in de Mediahuis-kranten. De Christelijke Onderwijscentrale (COC), de grootste onderwijsvakbond in Vlaanderen, reageert vernietigend. “Dit hallucinant idee zal de onderwijskwaliteit verder doen afbrokkelen”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de COC, die ook waarschuwt over de onvrede die sluimert in het onderwijsveld. “Er hangt elektriciteit in de lucht.”
 1. Zoë (7) verloor tweelingzus maar vindt troost bij dieren. HLN laat haar Kinderwens uitkomen...

  Zoë (7) verloor tweeling­zus maar vindt troost bij dieren. HLN laat haar Kinderwens uitkomen...

  Wekelijks is er een nieuwe aflevering van ‘Kinderwens’ op HLN te zien. Samen met influencer Amir Motaffaf laten we kinderdromen uitkomen. Deze week zien we hoe de 7-jarige Zoë uit Halle verrast wordt en een dag naar Bellewaerde gaat. Zoë werd geboren als identieke tweeling maar heeft haar tweelingzus nooit echt gekend. Maar ze voelt dat er iets aan haar ontbreekt. Hierdoor heeft ze het vaak even moeilijk en haalt ze steun uit haar eigen huisdieren en door het verzorgen van diertjes in het algemeen. Ze wil later dan ook dierenarts worden en daar kon ze al kort van proeven in deze aflevering. Ze mag een dag mee achter de schermen bij Bellewaerde, kijken hoe de dieren daar worden verzorgd en mag ze zelfs enkele dieren zoals tijgers en giraffen zelf voederen.