.
Volledig scherm
. © Thinkstock

Vlaamse leerlingen scoren alsmaar slechter op wiskunde en wetenschappen: “Onze onderwijskwaliteit is in het gedrang”

Vlaamse leerlingen scoren opnieuw slecht op wiskunde en wetenschappen. Het Vlaamse onderwijs glijdt zo weg naar de internationale middenmoot in het internationale TIMMS-onderzoek dat 58 landen vergelijkt. “Onze onderwijskwaliteit is in het gedrang”, reageert Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) teleurgesteld. Het onderzoek werd in 2019 - nog vòòr de coronacrisis dus - afgenomen bij kinderen uit het vierde leerjaar.

147 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  4 maanden geleden
  De schoolresultaten van de landen aan de top, komen uit landen waar het onderwijs niet-gemengd is = jongens en meisjes apart. Teruggaan in de tijd betekent dat de voordelen van vroeger een nieuwe kans krijgen. We zijn geëvolueerd, en wéten nu dat gemengd onderwijs geenszins een verbetering geweest is! Dus, aub: jongens en meisjes apàrt.
 • Peter Vijverman

  4 maanden geleden
  Lesgevers, lesmethoden en technische hulpmiddelen zijn vele keren beter dan vroeger. De enige parameter die veranderd is zijn de leerlingen die onze Vlaamse scholen bevolken. Doch, het is blijkbaar politiek niet correct om de vinger op de wonde te leggen.
 • oswald billiet

  4 maanden geleden
  In mijn jonge schooltijd ging het zo; vanaf de maandag tot de zaterdag één dag per week voor:: hoofdrekenen, cijferen, breuken, vormleer; vraagstukken.  Tafels  werden ingedrild, formules voor breuken en meten evenzeer, Je moest ze kunnen opsommen.  Maar ja, op de ranking bij OESO  kwamen we toen bij de besten.
 • Ronny Cuypers

  4 maanden geleden
  Sinds hoofdrekenen en parate kennis als overbodig bestempeld worden is het serieus achteruitgegaan. Om dan nog maar te zwijgen van de ingesteldheid dat ieder punt meer dan net geslaagd weggegooide inspanning is.
 • raf peeters

  4 maanden geleden
  Toen ik nog actief was en bij een werving een 23 jarige univ afgestudeerde  zo uit het niks vroeg hoeveel 7x6 was mag je eens raden wat die deed?.Zonder zever ,echt gebeurt ,nam zijn mobieltje om het uit te rekenen,dat zegt genoeg zeker.
 1. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 2. Drie schooldirecteurs getuigen: “We hadden corona zo goed onder controle en dan in één keer... een explosie”
  PREMIUM
  31

  Drie schooldi­rec­teurs getuigen: “We hadden corona zo goed onder controle en dan in één keer... een explosie”

  “Tot vorige week hadden we alles nog goed onder controle. En nu, in één keer… het is een explosie.” Basisschool ’t Wimpelke in Impe (Lede) is dicht, nadat in het derde leerjaar negentien van de 26 leerlingen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Ook elders in Vlaanderen zit het virus tussen de schoolmuren en moeten leerlingen thuisblijven. We vroegen drie schooldirecteurs hoe ze de crisis managen.
 1. Bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog doet 'bommeke' in zee
  Play

  Bommenwer­per uit Tweede Wereldoor­log doet 'bommeke' in zee

 2. De Titanic, maar dan heel anders: overbelast schip breekt in twee
  Play

  De Titanic, maar dan heel anders: overbelast schip breekt in twee