Volledig scherm
© ANP

Vlaamse leerkrachten: "Leerlingen mogen op school enkel Nederlands spreken"

Een meerderheid van de leerkrachten in Vlaanderen vindt dat leerlingen op school enkel Nederlands mogen spreken, zo blijkt uit een doctoraatsonderzoek van de Universiteit Gent. Een derde van de leerkrachten is ook voorstander van straffen als leerlingen toch een andere taal spreken op de speelplaats of in de refter.

104 reacties

 • Roland DEMARET

  3 jaar geleden
  Nederlandse school = Nederlands spreken. niet willen/kunnen terug naar af.
 • Eida Lam

  3 jaar geleden
  tja Jef, je kan je daar ook altijd niets van aantrekken hee?
 • Chris Hom

  3 jaar geleden
  Verplichten om op school de landstalen te spreken. De anderstaligen krijgen verkeerde signalen als ze hun taal mogen blijven praten. Integratie betekent ook de taal machtig zijn van het gastland!!!!
 • johny daneels

  3 jaar geleden
  Kennis Nederlands koppelen aan hun vele leeflonen en andere Fin tegemoetkomingen, geen Nederlands terug naar herkomst, opgelost
 • jef vermeulen

  3 jaar geleden
  Gisteren een Fransman gesproken. Verstond geen woord Nederlands in onze groep. Alle Vlamingen moesten de ganse avond Frans spreken zodat hij mee zou kunnen met de gesprekken. Hij vond het een nadeel dat hij enkel Frans kon en bewonderde ons dat we zoveel talen kennen. Binnen enkele jaren zal hij ons nog meer bewonderen als we een stuk of 100 nieuwe talen verplicht zullen moeten leren om ons aan te passen en te integreren in de nieuwe maatschappij.
 1. "Thuistaal kan als uitgangspunt om Nederlands te leren"
  Onderwijs

  "Thuistaal kan als uitgangs­punt om Nederlands te leren"

  Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft een nota klaar over hoe je met vreemde talen omgaat. Nog voor de vijfde klas al beginnen met het 'formeel' aanleren van een vreemde taal, raden ze niet aan. Al doet elke school wat ze wil. Taalinitiatie kan dan weer wel al bij jongere kinderen. "Wij vragen aan elke school een meertalenbeleid te ontwikkelen en daar ook aan vast te houden", zegt topman Lieven Boeve in Het Belang van Limburg.
 1. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw

 2. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter