Vlaams Parlement keurt 108 corona-aanbevelingen voor het onderwijs goed
Het Vlaams Parlement heeft woensdag 108 corona-aanbevelingen voor het onderwijs unaniem goedgekeurd. Het gaat om het derde pakket aanbevelingen vanuit de coronacommissie. De resolutie dringt onder meer aan op maximaal contactonderwijs, het prioritair wegwerken van leerachterstand tijdens de lesuren, betere ventilatie in de scholen en extra aandacht voor kwetsbare kinderen en voor het mentaal welzijn van leerlingen en studenten.
Delen per e-mail
Na aanbevelingen over de aanpak van de crisis in de woonzorgcentra en in de brede welzijnssector, richtte het Vlaams Parlement de voorbije weken de focus op het onderwijs. De coronacommissie van het parlement heeft de voorbije weken tal van vertegenwoordigers uit het onderwijsveld aan het woord gelaten.
Uit die hoorzittingen hebben de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open Vld) en oppositiepartijen Groen en sp.a samen een lijst met 108 bijkomende beleidsaanbevelingen gefilterd. Commissievoorzitter Björn Rzoska (Groen) trekt een rode lijn: "Als er door corona gaten vallen in de kennis van onze leerlingen moeten die opgevuld worden tijdens de schooluren. De scholen moeten zo lang mogelijk openblijven en we moeten alles doen om te zorgen dat onze leerlingen en studenten mentaal niet in de knoop geraken".
“Maximaal contactonderwijs”
In de resolutie zit voor elk wat wils. Zo is N-VA-parlementslid Koen Daniëls bijvoorbeeld tevreden dat er sprake is van "maximaal contactonderwijs" en van "het in kaart brengen en wegwerken van de opgelopen leerachterstand, het bewaken van het mentaal welbevinden en de praktische organisatie van afstandsonderwijs".
Kwetsbare leerlingen
CD&V-parlementslid Loes Vandromme wijst dan weer op de aandacht voor kwetsbare leerlingen. Die werden tijdens de crisis het "hardst getroffen". "Net die leerlingen die het meest nood hebben aan structuur, konden in de eerste lockdown niet terecht op hun school. Dit mag niet meer gebeuren", aldus Vandromme.
Leerachterstand
Sp.a-parlementslid Hannelore Goeman zegt dat het de ambitie is om de opgelopen leerachterstand prioritair tijdens de lesuren weg te werken. "De eerste prioriteit is nu om de leerachterstand in te halen met kwaliteitsvolle trajecten op school, met extra ondersteuning en meer handen zodat we àlle kinderen en jongeren kunnen bereiken", aldus Goeman.
Zomerscholen
Maar naast remediëring in de klas is het volgens de resolutie ook belangrijk om extra momenten te voorzien om de leerachterstand in te halen, denk aan de zomerscholen. Die zomerscholen worden "structureel verankerd", stipt Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht aan. "We pakken de leerachterstand aan door te remediëren in de klas, maar ook via bijlessen of in zomerscholen. Die zomerscholen verankeren we structureel", aldus De Gucht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
Toelatingsexamens arts en tandarts in juli opnieuw digitaal
De toelatingsexamens voor arts en tandarts zullen in juli opnieuw digitaal worden georganiseerd. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts. Ook in de toekomst komt er geen massa-examen op de Heizel meer. -
5
Ook steinerscholen naar Grondwettelijk Hof tegen nieuwe eindtermen
Na Katholiek Onderwijs Vlaanderen stappen ook de steinerscholen naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Dat schrijft De Standaard en bevestigt Werner Govaerts van de Federatie Steinerscholen aan persbureau Belga. -
-
Gent
Rode Kruis gaat corona-sneltests voor scholen afnemen, Gent bijt daarbij de spits af. "We willen kort op de bal blijven spelen om besmettingen op school in te dijken”
Om uitbraken in scholen na de kerstvakantie nog beter onder controle te houden, gaan de CLB’s samenwerken met het Rode Kruis om sneller en efficiënter te testen na risicocontacten. Dat heeft minister Ben Weyts beslist. Gent bijt daarbij de spits af. In Gent hebben sinds het begin van het school jaar 916 kinderen - basis- en secundair onderwijs samen - positief getest op corona. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
"Kinderverzorgers worden niet doeltreffend ingezet in kleuterklassen"
Kinderverzorgers worden vandaag niet doeltreffend ingezet in het kleuteronderwijs. Dat stelt het Centrum voor Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen (VBJK). De benaming 'kinderverzorger' veranderen naar 'kinderbegeleider' kan helpen, maar samen met onderwijsverstrekkers, expertisecentra en steden formuleerde het centrum nog vijf aanbevelingen om iets aan het euvel te doen. -
Sparen
Hoe financiert u best uw verbouwingen?
Hebt u tijdens de coronaperiode ook ineens beslist om uw huis te verbouwen? Of realiseert u zich dat er nog werk aan de winkel is om uw huis energiezuinig te krijgen? De vraag is dan hoe u die werken wil financieren: met een hypotheeklening, een renovatielening of een groene lening? Spaargids.be legt uit dat elke kredietvorm zijn voor- en nadelen heeft.
6 reacties
Annika Kerkhofs
Hassan Oussehmine
Sjonny Martero
Patrick Verbelen
Alfons Hendrickx