Drie generaties leerkrachten in één familie: René De Cuyper (72), zijn dochter Tania (50), zoon Peter (47) en zijn kleindochter Danaë (22).
Volledig scherm
PREMIUM
Drie generaties leerkrachten in één familie: René De Cuyper (72), zijn dochter Tania (50), zoon Peter (47) en zijn kleindochter Danaë (22). © David Legreve

Van René (72) tot Danaë (22): drie generaties leerkrachten over de staat van ons onderwijs. “Ik kan zò terug lesgeven, op mijn leeftijd. Dat is toch niet normaal?”

“Weet je wat je niet mag zijn in het onderwijs? Een perfectionist. Wie dat wel is, valt uit.” Aan het woord: Peter De Cuyper (47), meester van het vijfde leerjaar in Basisschool Ursulinen in Mechelen. Zijn vader René (72), zus Tania (50) en dochter Danaë (22) - ook allemaal leerkrachten - knikken begripvol. Zij ondervinden elke dag wat de pijnpunten van het onderwijs zijn - de ontplofte papierwinkel, de extreme differentiatie, de opleiding die tekort schiet, het groeiende lerarentekort. Een gesprek met een onderwijsgezin, waar het vuur ondanks alles nog altijd brandt. “Leraar zijn, blijft de schoonste job ter wereld.”