Getty Images/Belga
Volledig scherm
© Getty Images/Belga

Topman gemeenschapsonderwijs: "Organiseer onderwijs meer zoals hoger onderwijs en zet ambitieuzere leerkrachten voor de klas"

Om het tekort aan leerkrachten op te vangen, moet het onderwijs anders georganiseerd worden, meer zoals het hoger onderwijs. Daarvoor pleit Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs GO!. “Zet grotere groepen samen voor klassikaal onderwijs en begeleid leerlingen voor oefeningen en coaching in kleine groepjes”, verklaart hij. Hij pleit er ook voor om ambitieuze leerkrachten, zoals mensen die in de industrie werken, voor de klas te zetten om het niveau van de leerlingen op te krikken.

190 reacties

 • Mireille Vergauwen

  1 maand geleden
  Eerst nadenken voordat je spreekt. En dat als topman? Waar halen ze al die toplui vandaan?
 • nathan ribidi

  1 maand geleden
  Top geen bijles meer geven, geen extra taken meer, niet meer zoeken kortom weg pretpedagogie: studeren en talent is slagen en dan jammer voor de andere leerlingen. Duidelijk iemand die niet in de leefwereld van het onderwijs leeft.
 • Jozef ferrari

  1 maand geleden
  Jaren geleden studeerde ik af voor de leraren opleiding in de avondschool. Ik werkte in de petroleum industrie mijn specialties was ontwerpen industriële pijpleidingstelsels die ik aan de Paardenmarkt (Antwerpen) gevolgd had. De lerraar die dat vak gaf ging met pensioen en schoof mij naar voor als zijn opvolger. Groot was verbazing toen ik solliciteerde dat die verdienste praktisch nihil was. De reden was dat ik reeds een beroep uitoefende. Dus denk goed na eer je aan zoiets begint.
 • Eric Horemans

  1 maand geleden
  Helemaal akkoord wat inhoud van het filmpje betreft. Alleen merk je dat na 1 jaar les geven dat allerhande niet educatieve elementen veel veel belangrijker blijken te zijn voor het ministerie onderwijs. Het onderwijs is te veel bezig met zichzelf te hervormen maar ze praten graag over vernieuwingen. MIsschien moet het echte begrip digitalisering nog uitgevonden worden in onderwijs. Nu is dat werken op dezelfde manier zoals vroeger en werklasten leerkrachten zijn hierdoor niet innovatief!
 • Helmut Janssens

  1 maand geleden
  Stop eens met godsdienst, tekenen, zingen en springen. Dat bespaart al heel veel tijd en geld